Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komp na parę lat.

supaplex

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,mój kumpel chce dobry komputer do gry i tworzenia grafik, najlepiej jakby poszedł do jakiegoś sklepu, ale on chciałby zobaczyć wasze ofy może wybierze wasze opcje bo słyszał że w sklepach mu wcisną aby więcej na nim zarobić,więc to byłby cały komp,klawa,słuchawki,mysz i 2 monitory.

The-West-468x60_pl_PL.jpg

Opublikowano

Tak, super... A może zdradzisz nam ile kolega ma pieniędzy?

PC: CPU: Intel Core2Duo E8400 3.0GHz, MOBO: Asus P5Q SE, RAM: Kingstone 2x2GB DDR2 800MHz, Zasilacz: Chieftec GPA-500S8 500W, Obudowa: SuperCase SK337, GPU: Asus Radeon HD 6670 1GB GDDR5, HDD: Samsung 500GB

Laptop: ASUS A555L

Opublikowano

A no tak to powiedział że na całość około 15000 ale jak coś by nie starczyło to do 2000 może dołożyć,jak dla mnie to spora suma.

Opublikowano

15000 ale jak coś by nie starczyło to do 2000 może dołożyć

to wreszcie 15k czy 1,5-2k? bo tu napisałeś ze może do 2k dołożyć

Opublikowano

To jak ktoś doświadczony w ofach złoży coś dla kolegi??

dołożyć jeśli w 15k by się ktoś nie zmieścił,ale dla mnie to napewno się zmieści, bo nie wiem jakiego kompa można za 15 poskładać.

Opublikowano

Ok napisał że potrzebuje jeszcze 1 dysku też około 2tb i więcej pamięci ram bo będzie zakładał różne serwy.

I chciałby go zalać więc zarzuć jakiś dobry LQ

Opublikowano

ja nie jestem expertem od lq

co do dysku można zawsze 2x brać

a co do ramu to już lepiej od dzielny komp kupić na serwer

bez grafiki i nie jest duży koszt tego

Opublikowano

Ok napisał mi żebym poczekał na inne ofy i jak coś jeszcze do tego monitory,kawa i mycha a i słuchawki lub zestaw głośników.

Opublikowano

Jako monitor do grafiki polecam : Monitor: Dell U2410 UltraSharp, 24", IPS, 1920x1200 (ok.1800zł)

Gryzoń: Razer Naga Epic ( dodatkowe programowalne buttony bardzo przydają się w programach graficznych typu Adobe Premiere Pro, PS itd.) (ok.450 zł)
Klawiatura: Razer BlackWidow 2013 - bardzo dobra klawiatura mechaniczna, zarówno do grania jak i pisania. (600zł)
Słuchawki: Razer Megalodon 7.1 - świetny dźwięk, zarówno w technologii 7.1 ( w grach słyszysz dokładnie z której strony jest strzał, czy zachodzi Cię ktoś od tyłu itd.) oraz 2.0 (standardowo: słuchanie muzyki itd.) (ok.550 zł)
Mogę też polecić podkładkę: Razer Vespula - jest bardzo wygodna, nie męczy się na niej nadgarstek. (120zł)
Co do samego boxa dla grafika to nie mam doświadczenia w składaniu w "morelach", bo żeby kupić dobre podzespoły trzeba się zazwyczaj zdać na więcej niż jeden sklep internetowy. Jednak napiszę, co uważam za stosowne:
CPU: Intel Core i7 3770K 3.5GHz BOX (1,209zł)
MOBO: ASrock P67 Extreme4 Gen3 (540zł)
GPU: Nvidia Quadro 6000 (4,900zł)
PSU: XFX XXX 850W Modular 80+ silver SLI PSU (484zł)
RAM: Pamięć Corsair DDR3 4x8192MB 1866MHz CL9 XMP Vengeance with Heatsink (785zł)
HDD:WD Black WD2002FAEX (2TB, 64MB, SATA/600)x2 (1,168zł)
SSD: OCZ Vertex3 VTX3-25SAT3-120G (2,5", 120GB, SATA/600) (443zł)

Obudowa Thermaltake Chaser MK-I LCS (z chłodzeniem wodnym) ) (969zł)

Nagrywarka B.R :ASUS Blu-Ray (DVD+/-RW+Blu-ray) SBW-06C2X-U USB SLIM BOX (518,90zł)

Razem (licząc 2 monitory):12,733zł i masz bardzo dobrą stację dla grafika. Ew. można dołożyć więcej twardzieli / włożyć większe ssd/ dokupić 3 monitor albo, po lekkiej dopłacie dodać drugie quadro 6000 i puścić w tryb SLI ( z drugą grafiką wychodzi 17,633zł).

Btw. To mój pierwszy zestaw, który składałem nie dla siebie, jednak uważam ,że dla grafika w tym przedziale cenowym jest idealny.

viserion.png

Opublikowano

Dodam jeszcze, że monitor Dell U2410 UltraSharp jest dla grafika świetny, ponieważ posiada 96% zgodności z paletą kolorów Adobe (odwzorowanie kolorów realistycznych) dzięki czemu podczas tworzenia grafiki widzimy ją praktycznie dokładnie tak, jak będzie wyglądała np. wydrukowana. W grach również sprawuje się świetnie. Dodatkowo ma on bardzo dobry stosunek jakości do ceny, ponieważ podobne monitory Eizo kosztują już prawie 2 razy więcej. A 98% i więcej zgodności z paletą adobe to już właśnie 4000zł +.

@Edit

Dysk poprawiony na WD black, teraz jest troszkę drożej, ale myślę ,że da się wytrzymać.

viserion.png

Opublikowano

Powiedział że fajny ale on chyba się zbytnio nie zna na kompach, a to co piszesz o tym monitorze to powiedział że już 2 zamówił

i pokazał mi tego lina z allegro, ale ja mu mówiłem że z allegro nie ma co brać ale wam zarzuce link co mu się spodobał.

http://allegro.pl/komputer-dla-grafikow-technologow-i-ultra-graczy-i2975400290.html

Opublikowano

Nie ma sensu go brać... nie przyszło koledze na myśl, że komputer za 5.000zł + gryzoń i monitor na 4 lata, a po nim kolejny za podobną cenę wyjdą go taniej ?

CORE i7-3960X 3.30GHz LGA2011

Po co mu taki proc ? Według mnie raczej dla entuzjastów zwłaszcza, że Intel wypuszcza kolejną generację za niecałe pół roku.

Reszta może być aczkolwiek drogo jak za cały zestaw, sporo kasy zabiera sobie firma, kupno części/składaka wyjdzie taniej.

Opublikowano

Wziął GeForce'a do grafiki. Leżę. Chyba tylko chciał wydać kasę na byle jakiego kompa, bo profesjonalny grafik raczej by się na tym chociaż odrobinę znał... już quadro 2000 kładzie tego gtx'a przy renderingu. Procesor też przesadzony, ten co mu zapodałem można przy chłodzeniu wodnym leciutko do ponad 5,0Ghz podkręcić. Płyta główna też za ponad 1000 zł wsadzona nie wiadomo po co. Też jest 34 Gb ram. Płaciłby 17 tysięcy za sam box, bez monitorów, myszki klawiatury, słuchawek etc. Jednym słowem na kupnie tego komputera straci parę tyś. zł na rzecz sklepu i nie potrzebnych bajerów. Dodatkowo ten komputer będzie dobry w grach ale w grafice beznadziejny. Jeśli nie umie sam złożyć komputera to niech kupi ww. podzespoły i da firmie, która się tym zajmuje. Wyjdzie mu i tak dużo bardziej opłacalnie.

viserion.png

Opublikowano

Też mu tak powiedziałem ale on tak powiedział żebym wrzucił na forum i zobaczyć co byście powiedzieli, no i ma teraz już wie co wybrać dzięki wszystkim za pomoc.

Opublikowano

@Viserion

Grafika grafiką ale jedno ale, dajesz Quadro a czytałeś, że komputer ma też być do gier? Quadro do grania się nie nadają.

Autorze. Niech ten kolega się jasno określi. Komputer do gier i do grafika ale ta grafika to w jakim stopniu? Modeling 3D czy zwykłe klepanie sygnaturek albo tapet? Jakąś przyszłość z tym wiąże? Kształci się w kierunku grafiki komputerowej? Czemu 2 monitory? 3 będą lepsze jeśli chciałby na nich grać bo na dwóch ramka mu będzie przebiegać dokładnie na środku co jest bez sensu.

Opublikowano

@Viserion

Grafika grafiką ale jedno ale, dajesz Quadro a czytałeś, że komputer ma też być do gier? Quadro do grania się nie nadają.

Autorze. Niech ten kolega się jasno określi. Komputer do gier i do grafika ale ta grafika to w jakim stopniu? Modeling 3D czy zwykłe klepanie sygnaturek albo tapet? Jakąś przyszłość z tym wiąże? Kształci się w kierunku grafiki komputerowej? Czemu 2 monitory? 3 będą lepsze jeśli chciałby na nich grać bo na dwóch ramka mu będzie przebiegać dokładnie na środku co jest bez sensu.

Albo jedno, albo drugie. Ja osobiście mam quadro 2000 i w grach radzi sobie dobrze. Mogę spokojnie pykać w bf3 na ultra w single player, w multi już na średnich. W Planetside2 to samo - na średnich da radę płynnie. Myślę ,że przy 2 x quadro 6000 nie powinien mieć problemów z żadną grą. Ale jeśli jest zwyczajnym graczem "klepiącym" sygnaturki to niech sobie kupi tego gtx'a. Zresztą wtedy już spokojnie wystarczy box za ok.6 tyś. + 3 monitory, i te peryferia, które napisałem wyżej.

viserion.png

Opublikowano

Tylko po co walić taką kasę na Quadro jak pewnie jej i tak nie wykorzysta... Takie karty wykorzystują profesjonalny soft a patrząc po tym co tutaj autor piszę to mam właśnie wrażenie, że ten jego kolega ma kupę kasy a grafiką jest dla niego właśnie klepanie sygnaturek. Bo jeśli ktoś jest grafikiem komputerowym to nie zakłada tematu typu złóżcie mi coś do iluś tam tylko zakładając temat mówi dokładnie jakich programów będzie używał i czym dokładnie będzie się zajmował aby jak najlepiej mu to dobrać. Tutaj nie widzę takiego czegoś.

No ale poczekajmy na autora.

Opublikowano

Tak kształci się w modelingu 3d i mi się wydaje że potrzebna mu dobra grafika, do gier też a no i te 3 monitory to będzie lepiej.

Teź się zdziłwiłem że on mało wie o sprzęcie komuterowym, jak takie fajne rzeczy robi w pracowni.

napisał mi że robi na takiego typu programach jak Blender,3ds max i takie tam inne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...