Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Poprawa] Wynik Eventu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

game.set_event_flag("shinsoo", game.get_event_flag("shinsoo") + 1)
notice_in_map("[Wojna Królestw Wynik] Shinsoo "..game.get_event_flag("shinsoo").."/"..game.get_event_flag("ilosc_graczy_do_zabicia").." | Chunjo "..game.get_event_flag("chunjo").."/"..game.get_event_flag("ilosc_graczy_do_zabicia").." | Jinno "..game.get_event_flag("jinno").."/"..game.get_event_flag("ilosc_graczy_do_zabicia"))
Pytanie do was gdzie wpisać +1 aby w "wołaj" pokazywało poprawny wynik ? ;d

Gdyż w say'u liście pokazuje dobry wynik a na wołaj o 1 za mało ponieważ gdy zabijemy dopiero dolicza 1 i przy kolejny wyswietla wartośc ale o 1 za mało. Po prostu podaje wartość o 1 mniejszą gdyż jednoczesnie zapisuje i wyświetla przy zabójstwie a tak szybko nie potrafi przesłać danych.

prubowałem tak

notice_in_map("[Wojna Królestw Wynik] Shinsoo "..game.get_event_flag("shinsoo, +1").."/"..game.get_event_flag("ilosc_graczy_do_zabicia"))
oraz tak
notice_in_map("[Wojna Królestw Wynik] Shinsoo "..game.get_event_flag("shinsoo") +1.."/"..game.get_event_flag("ilosc_graczy_do_zabicia")
Jak macie jakiś pomysł chętnie skorzystam ;d
Opublikowano

notice_in_map("[Wojna Królestw Wynik] Shinsoo "..game.get_event_flag("shinsoo").."/"..game.get_event_flag("ilosc_graczy_do_zabicia"))

umarł

Opublikowano

notice_in_map("[Wojna Królestw Wynik] Shinsoo "..game.get_event_flag("shinsoo").."/"..game.get_event_flag("ilosc_graczy_do_zabicia"))

Nic nie zmieniłeś poza tym że skróciłeś linijkę. Chodzi mi dokładnie o to że nap jak zabijemy 5/10 to w wołaj pokazuje 4/10 a w say 5/10 tyle ile zabiliśmy ;)
Opublikowano

Zobacz czy na pewno nic nie zmieniłem to raz. Dwa, sam podałeś że po zabiciu ustawiasz game flagę na +1.

game.set_event_flag("shinsoo", game.get_event_flag("shinsoo") + 1)

Dodaj takie coś i na pewno zadziała.

btw. podaj quest bo skoro mówisz że w say pokazuje dobrze a tutaj źle to gdzieś po drodze zjebałeś sprawę

umarł

Opublikowano

when kill with pc.get_map_index() == 181 and game.get_event_flag("wojna_krolestw") == 1 and npc.is_pc() begin
if pc.get_empire() == 3 then
game.set_event_flag("jinno", game.get_event_flag("jinno") + 1)
notice_in_map("[Wojna Królestw Wynik] Shinsoo "..game.get_event_flag("shinsoo").."/"..game.get_event_flag("ilosc_graczy_do_zabicia").." | Chunjo "..game.get_event_flag("chunjo").."/"..game.get_event_flag("ilosc_graczy_do_zabicia").." | Jinno "..game.get_event_flag("jinno").."/"..game.get_event_flag("ilosc_graczy_do_zabicia"))
if game.get_event_flag("jinno") == game.get_event_flag("ilosc_graczy_do_zabicia") then
notice_all("[Wojna Królestw] Wojna zakończona, królestwo Jinno wygrało Wielka Wojne Gratulacje!")
game.set_event_flag("chunjo", 0)
game.set_event_flag("jinno", 0)
game.set_event_flag("shinsoo", 0)
game.set_event_flag("wojna_krolestw", 0)
clear_server_timer("czas_trwania_wojny")
warp_all_to_village( pc.get_map_index() , 15 )
end
elseif pc.get_empire() == 2 then

Tutaj jest na bieżąco i podaje o 1 za mało gdyż odczytuje wtedy gdy zabijemy postać np gdy wykona sie 1 kill jest 0/10 a powinno byc 1/10

tutaj jest w say

say_reward("Aktualne Wyniki!")say("")say_red("Shinsoo "..game.get_event_flag("shinsoo").."/"..game.get_event_flag("ilosc_graczy_do_zabicia"))

i tutaj pokazuje dobrze ponieważ odswieża nam gdy klikniemy na list.. tak samo by było gdyby bylo gdybym ustawił timera do wołaj po 1 sec i było by juz dobrze..

Po drugie wiem co pisałem i wiem gdzie jest błąd ale nie wiem jak go narpwić gdyż przy pobbieraniu

game.get_event_flag("cos") nie wiem gdzie dac 1 aby było dobrze 
Opublikowano

Nie wiem po co ale ok...

notice_in_map("[Wojna Królestw Wynik] Shinsoo "..game.get_event_flag("shinsoo")+1.."/"..game.get_event_flag("ilosc_graczy_do_zabicia"))

umarł

Opublikowano

local ilosc = game.get_event_flag("shinsoo") + 1
game.set_event_flag("shinsoo", ilosc)

Do notice zamiast game.get_event_flag daj "ilosc".

Event flag potrzebuje czasu żeby się zmienić dlatego ci wyświetla poprzednią wartość, zamiast tej +1 którą ustawiłeś.

Opublikowano

Tylko ja nie rozumiem jednego. Jaki jest sens w tworzeniu nowej zmiennej ilosc? Tak jak napisałem, tak powinno działać a nawet musi. Jest to to samo co napisał Veygr.

umarł

Opublikowano

Tylko ja nie rozumiem jednego. Jaki jest sens w tworzeniu nowej zmiennej ilosc? Tak jak napisałem, tak powinno działać a nawet musi. Jest to to samo co napisał Veygr.

Nie wiem po co ale ok...

notice_in_map("[Wojna Królestw Wynik] Shinsoo "..game.get_event_flag("shinsoo")+1.."/"..game.get_event_flag("ilosc_graczy_do_zabicia"))

Tylko własnie ja tak próbowałem i nie zadziałało. wgl nie wyświetlało całego notice_in_map.

a teraz przetestuje ze zmienna i sprawdzę czy zadziała

Nie wiem dlaczego ale zaden sposób nie działa jedynie z timerem .. ustaiwamy flagi a timerem odczytujemy wynik w taki sposób działa jak należy

Opublikowano

Może wrzuć tutaj cały quest i go przebadamy. Jak się boisz to wrzuć na PW, tam odczytam i zobaczę co jest nie tak.

umarł

Opublikowano

Może wrzuć tutaj cały quest i go przebadamy. Jak się boisz to wrzuć na PW, tam odczytam i zobaczę co jest nie tak.

Juz wszystko działa poprawnie ;) tego questa udostępnie na MPC po starcie serwera.

Po prostu game.set i game.get nie jest w stanie zapisać i odczytać w tym samym czasie potrzebuje conajmniej 1 sec. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...