Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

SpeedFan - Regulacja wentylatorów

Zarax

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1363640327-U179206.png

Cześć, w tym tutorialu dowiecie się jak zwiększyć szybkość wentylatorów przy użyciu prostego programu.
Download:

http://www.speedyshare.com/drSuw/instspeedfan451.exe

Scan:

https://www.virustotal.com/pl/file/b750c451cb7ee32f54b0b104e3393de44d610657ee93cbcd9c693b57bb3fe5a8/analysis/1440365607/

1.Odpalamy program i klikamy Konfiguracja/configure.
1359927991-U179206.png

2.Przechodzimy do zakładki zaawansowane/advanced.
1359928051-U179206.png

3.Tutaj wybieramy Chip, przy którym wyświetli się najwięcej informacji poniżej.
1359928110-U179206.png

4.Klikamy kolejne na wszystkie PWM mode i zmieniamy na ON/OFF.Klikamy zapamiętaj dla wszystkich PWM.
1359928197-U179206.png

5.Zatwierdzamy przyciskiem OK :)
1359928232-U179206.png

6.Teraz w programie wszędzie ustawiamy na 100% ^^ i cieszymy się dobrym chłodzeniem !

(jeżeli macie szum wiatraków to ustawcie troche mniej, ja tego problemu nie mam, bo mam porządne wiatraki.)
1359928262-U179206.png

Dobrze też jest dodać program do autostartu, aby za każdym razem włączały się wiatraki.
wchodzimy w start, szukamy folder Autostart i do niego wrzucamy skrót programu.Teraz za każdym razem jak uruchomisz komputer, program uruchomi się wraz z wiatrakami.

Jeszcze klikamy automatyczna prędkość wentylatora pod klawiszem konfiguracji.
PORADNIK W 100% Napisany Przeze mnie i screeny wykorzystane w nim są również wykonane przeze mnie.
Ja z tym programem podkręciłem karte graficzną i dodałem taktowanie procesora.Polecam.
Miłej gry, podkręcania sprzętu i pracy.

Zrobienie tuta - około 1h, kliknięcie Like 2 sec.

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

To i tak niewiele daje tym bardziej jak ktoś ma laptopa to może sobie jeszcze płytę rozwalić

Większość komputerów ma standardowo 40%, mi to bardzo pomaga.

Opublikowano

A np. gdy laptop się strasznie grzeje też można podkręcić?

czy nie zalecacie tego?

Zawsze można, działa na PC i na laptopie..

Ja tam nie widzę zakładki zaawanswoane ...

Zakładka advanced.

Opublikowano

Raczej na niektórych chłodzeniach które mają obsługę PWM. Po co 100% ? Ustawiać na tyle aby procesor się nie grzał i tyle. Czyli z dobrym przewiewem obudowy jest to z 1200 RPM na stockowych ustawieniach a jest to baaaaardzo mało.

Opublikowano

Prawie wszystkie chłodzenia da się ustawić w BIOS'ie jeżeli inne programy nie pomagają. Też mogę okazać taki tut

Pomagam w sprawach komputerowych

Opublikowano

Dopisz, że działa, to tylko na niektórych MOBO i dawanie na 100% jest udręką dla uszu.

Zależy od wiatraków/wentylatorów, bo ja mam cichutkie, nie wiem jak u was.

ps.Używam programu 3 miesiące i wszystko ładnie śmiga, podkręciłem z nim nawet karte, więc bardzo polecam ten program !

ahahahaj.png

Opublikowano

Co do karty graficznej(przynajmniej AMD), najlepszy jest do tego msi afterburner, ładnie można sobie na wykresiku ustawić jak ma wentyl wzrastać zaleznie od temp

Opublikowano

Dosyć przydatny tutorial ale jeśli się przesadzi tez z wiatrakiem to uszy pękną oraz trzeba pamieć że nie może wiatrak się kręcić za szybko bo gorące powietrze nie będzie wychodziło z obudowy ;)

Opublikowano

a dlaczego ma nie wychodzić jak się kręci szybko ? jakieś nowe prawa fizyki określono ostatnio dla wentylatorów komputerowych ?

będzie większy przepływ powietrza i będzie wychodziło SZYBCIEJ

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Da się tylko te 3 przełączyć, reszty nie.

Zależy od płyty głównej.

Jeśli chodzi o szum to nie ustawiajcie na 100%, ja se daje na 100% i mi nie szumi.

Ja tak cichutkie wiatraczki, że w ogole ich nie słychać jak mam zamkniętą obudowę ;)

nie działa, niemoge wyłączyć z software controlled na on/off.

http://screenshooter...1329196/bmqjwkp

używam cool'n'quiet i standardowo dołączony soft do tej funkcji to i-cool(wyłączyłem go na czas testu)

czy ten program też kontroluje zegar procesora, czy tylko wiatraki?

Tak, procesora też, ale nie wiem które to pole 1/2/3.

jackraymund też mam PWM do 5, i też dwa ostatnie nie da rady przełączyć ^^ W ogóle mam dziwny chipset bo program nic nie robi :x

Da się włączyć tylkp pvm 1/2/3, 4,5 i dalej nie da się.

Opublikowano

jak zwiększyć moc wiatraków przy użyciu prostego programu.

Wiatraczek

wiatraczek.jpg

Wiatrak

wiatrak1.jpg

Wentylator

C7630034.JPG

Cooler

BQ_Cooler_3.jpg

Hmm wiatrak to ciężko Ci będzie zmieścić w komputerze a co dopiero jeszcze nim sterować przy użyciu tak prostego programu.

Opublikowano

program działa tylko z "wiatrakami" 256px-Wiatrak_Lednogora.JPG:

• na określonych chipsetach płyt głównych
  • na wentylatorach z trzema kablami ( z czujnikiem obrotów Halla )
  • praktycznie nie działa na laptopach

czyli jak nie widzi chipsetu należny sobie odpuścić kombinowanie bo nie zadziała

co do tych 100% nie przesadzaj, to jest ledwo możliwe ok 70-80% normalnej prędkości obrotowej wentylatorów, lepiej kupić wentylatorki dwa-trzy z regulatorem obrotów podłączane do zasilania i sobie ustawiać jak potrzeba

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Rozumiem, ale potocznie mówi się wiatraki.

Co jest oczywiście formą niepoprawną. Jak już piszesz poradnik to chociaż pisz go poprawnie i nie zamieniaj wentylatorów na wiatraki.
Opublikowano

Co do karty graficznej(przynajmniej AMD), najlepszy jest do tego msi afterburner, ładnie można sobie na wykresiku ustawić jak ma wentyl wzrastać zaleznie od temp

Sapphire Trixx lepszy dla AMD

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

@up 1,2,3,4,5

Ojj, odczepcie się od chłopaka! Widać, że się starał! :P

Tacy mądrzy jesteście, to sami napiszcie poradnik xD

@topic

Wszystko działa.

Napisałeś:

"6.Teraz w programie wszędzie ustawiamy na 100% ^^ i cieszymy się dobrym chłodzeniem !"

Co nazwiesz "dobrym chłodzeniem"? :P Dobre chłodzenie to ja mam oryginalnie, no ale dobra tam, leci lajk, bo poradnik ogólnie fajnie napisany :)

(: .ćyż usnes am eiN

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...