Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[4500-5500] Komputer do gier/modelowania 3D/grafiki komputerowej + monitor

Tabacashi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Tworzyłem już temat, prosząc Was o stworzenie zestawu, aczkolwiek wyszło trochę za drogo. Temat został zamknięty, więc ponownie proszę o pomoc.

Edit

Po wielu przemyśleniach, proszę Was o zestaw komputerowy, przeznaczony najbardziej do gier... Wiecie, żebym nie musiał niczego zmieniać w przeciągu 2 miechów
:D
. Taki najlepiej złożony zestawik dla maniaka gier.

Prosiłbym również o dołączony do zestawu monitor (w zestawie do 5500 zł), najlepiej duży (27"), przyjazny dla oka, no i z najlepszą kolorystyką, dobrymi kątami. Taki ogólnie fajny i polecany. Z góry dzięki.

Stara prośba o złożenie zestawu:

Potrzebowałbym zestawu przeznaczonego w głównej mierze do tworzenia trójwymiarowego modelingu (w programie Maya), tak aby nic nie przymulało;

Do gier, aby te w najnowszej generacji, chodziły na full detalach, z maksymalną ilością możliwych FPS'ów (aby nie było żadnych ścinek);

Do nagrywania filmików, a także ich montowania;

Do tworzenia urozmaiconych desing'ów w programach graficznych;

Prosiłbym również o jakiś fajny monitor (nie będę męczył takiego sprzętu na 17"...), żeby były fajne kolorki itd... nie znam się na tym. Ogólnie taki, który byłby "przyjazny dla oka".

Z góry dzięki.

Pozdrawiam,

Tabacashi.

• Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Dobrze kolego... Może ujawnisz nam ile masz na to pieniędzy do przeznaczenia? :> Bo mogę złożyć zestaw za 3k albo za 5k. Na ślepo mam składać? :> Czekam na odp.

PC: CPU: Intel Core2Duo E8400 3.0GHz, MOBO: Asus P5Q SE, RAM: Kingstone 2x2GB DDR2 800MHz, Zasilacz: Chieftec GPA-500S8 500W, Obudowa: SuperCase SK337, GPU: Asus Radeon HD 6670 1GB GDDR5, HDD: Samsung 500GB

Laptop: ASUS A555L

Opublikowano

@up

slepy?

[4500-5500]

Racja, sory nie lookłem :>

Ale przy okazji, post powinien wnosić coś do tematu.

http://www.morele.net/inventory/info/rZHSU3/

Polecałbym coś takiego, ale jeśli potrzebujesz monitora, a nie masz więcej kasy to na życzenie mogę coś zmienić. Na monitorach się nie znam zbytnio, więc nie pomogę.

PC: CPU: Intel Core2Duo E8400 3.0GHz, MOBO: Asus P5Q SE, RAM: Kingstone 2x2GB DDR2 800MHz, Zasilacz: Chieftec GPA-500S8 500W, Obudowa: SuperCase SK337, GPU: Asus Radeon HD 6670 1GB GDDR5, HDD: Samsung 500GB

Opublikowano

Chciałem, aby monitor znajdował się w cenie 4500-5500 (no chyba, że złożenie takiego zestawu jest fizycznie niemożliwe).

Wielkie dzięki kolego za pomoc, aczkolwiek poczekam na opinie innych użytkowników.

Pozdrawiam,

Tabacashi.

#Edit: Monitor najlepiej, aby był 23/27 cali

Opublikowano

jak to ma być dobry sprzęt dla grafika to śmiech na sali.

żaden dobry grafik komputerowy nie posługuje się na co dzień zwykłymi nie wydajnymi grafikami dla graczy z powodu ich niezbyt dużej wydajności w grafice 2D i 3D i tam gdzie należy stosować rendering softwarowy

działanie kart graficznych dla grafika jest prawie odwrotnością działania normalnej grafiki

zalecane grafiki to Quadro FX NV albo CX / Fire GL ATI, z najniższej półki to coś z serii gtx np GTX560Ti 448sp, sama tylko zmiana grafiki potrafo kilkukrotnie przyspieszyć działanie renderu

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

jak to ma być dobry sprzęt dla grafika to śmiech na sali. żaden dobry grafik komputerowy nie posługuje się na co dzień zwykłymi nie wydajnymi grafikami dla graczy z powodu ich niezbyt dużej wydajności w grafice 2D i 3D i tam gdzie należy stosować rendering softwarowy

zalecane grafiki to Quadro FX NV albo CX / Fire GL ATI, z najniższej półki to coś z serii gtx np GTX560Ti 448sp, sama tylko zmiana grafiki potrafo kilkukrotnie przyspieszyć działanie renderu

Więc ciężko się zdecydować... Jak do modelowania i do gier, to ja nie wiem co zapodać, ten jest bardziej pod gry.

Opublikowano

Chyba, że miałbyś więcej kasy, bo gry w full hd wymagają grafik odpowiednich to tego celu, a do modelowania/tworzenia grafiki są grafiki typu Quadro np.

Tak więc ciężko, musiałbyś bardziej sprecyzować, albo to bardziej, albo to. Ewentualnie budżet. Tak myślę.

Opublikowano

Chyba że weźmiesz 2 karty i będziesz je co chwilę zmieniał, wkurzające to by było ale problem rozwiązany tylko trzeba odpowiednio gotówki dołożyć

Opublikowano

etam, problem nie jest taki straszny quadro są też na małych slotach x1 do grafiki prostej w sam raz jako druga wejdzie

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

po to zęby było ci dobrze renderowac edytować itd i grac na high tylko robem będzie problem z budżetem bo quadro 2000 kosztuje 1,5k x2 masz 3k i zostaje 2,5k i nie wystarczy raczej na monitor i resztę. no chyba ze jedna q2000 wystarczy

Opublikowano

to niech się decyduje , komp do gier czy typowy dla grafika . różnice w działaniu będą nawet kilkukrotne. ja sie dawniej męczyłem na GTX 275 W 3D studio i myślałem że działa bardzo szybko na tej grafice do czasu zmiany na FireGL

jeśli grafiką nazywa obrazeczki jakie publikują na forum to wystarczy, jeśli porządne modelowanie , rendering, ruchomy obraz w czasie rzeczywistym to typowa stacja graficzna

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

niestety tak i dla grafika wychodzi droższy zestaw niż dla gracza

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Tia, możesz też brać coś od Nvdii np. GTX680, może w grach odstaje ale za to ma CUDA i inne te bajery, zawsze lepsza niż radki

Opublikowano

Powiem tak.

Jeżeli chodzi o grafikę jestem kompletnym amatorem. Wydaje mi się więc, że zestaw dla gracza w zupełności mi wystarczy (tylko jakiś dobry ;d) Jak na początki. Nie mam jednak zamiaru zmieniać/kupować nowej karty po miesiącu.

Pytanie jest takie: Czy odczuję jakąś wielką różnicę (i w czym), jeżeli wezmę kartę tylko do gier? Czy w późniejszym "życiu", będę musiał kupić nową?

Z góry dzięki.

Opublikowano

Wpierw ogarnij dokładnie w jakim sofcie będziesz działał i co ten soft wspiera i na czym lepiej działa, jeśli na OpenCL, bierz radeona, jeśli CUDA, bierz GeForce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...