Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Choroba psychiczna, a prawo jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry.

Czy w przypadku stwierdzenia jakiejś choroby psychicznej, mogą cofnąć prawo jazdy?

Pozdrawiam.

P.S. Chociaż lubie trollować, to każdego trolla i debila będę raportował.

"Just because I'm weaker doesn't make you stronger".

krul | władca | mangozjeb | technik Ascarialu s2

Last.fm

Zainteresowanych fixami na source'owe game 40250 zapraszam PW.

Opublikowano

Nie jestem pewien lecz obiło mi się o uszy że zabrano komuś prawo jazdy powodu choroby psychicznej(tak ustalił lekarz) lecz on na kontroli zaczął się kłucic z funkcjonariuszem i chyba ostro mu odjebało i skierowali go do psychiatry i miał sprawę w sądzie i go pozbawiono prawa jazdy.

Napisałem co wiedziałem proszę się nie rzucać jeżeli coś nie jest tak :)

Początkujący Graffik || Motocykl to moja pasja

Opublikowano

Jeżeli nie przejdzie się pozytywnie testów psychotechnicznych to jak najbardziej.

Znajomy ma zaburzenie dwubiegunowe afektywne, został kiedyś skierowany na takie testy i przeszedł je bez problemów i nadal posiada uprawnienia.

Pozdrawiam.

819531478353821175209.gif

Opublikowano

Jeżeli nie przejdzie się pozytywnie testów psychotechnicznych to jak najbardziej.

Znajomy ma zaburzenie dwubiegunowe afektywne, został kiedyś skierowany na takie testy i przeszedł je bez problemów i nadal posiada uprawnienia.

Pozdrawiam.

Czyli robią psychotesty?

Last.fm

Opublikowano

Czyli robią psychotesty?

Robią, znajomy po stwierdzeniu choroby ponownie zgłosił się bo bał się, że mogą mu odebrać prawko po zatajeniu tej informacji.

819531478353821175209.gif

Opublikowano

Tak, to podstawa do stwierdzenia niepoprawności, a raczej niesprawności do kierowania pojazdem psycholu.. :D

Kurwa, skąd wiedziałeś, ze to ja?

Czyli sam psychiatra nie kieruje na badania?

Last.fm

Opublikowano

jak ma sie chorobe psychiczna to powinni zabrac prawo jazdy bo by zagrazali ruchowi . co moze takiemu odjebac ?

Opublikowano

jak ma sie chorobe psychiczna to powinni zabrac prawo jazdy bo by zagrazali ruchowi . co moze takiemu odjebac ?

Erm z tego, co wiem to choroba chorobie nierówna, ale jeśli za każdą zabierają prawko...

Last.fm

Opublikowano

Zależy jaka choroba... i czy powoduje efekty takie jak halucynacje, utraty świadomości, problemy z poruszaniem, złe określanie własnych umiejętności etc.

Ale zazwyczaj zabierają, nie wiadomo co może się stać jeżeli ktoś dostanie takiego ataku w trakcie jazdy.

Opublikowano

Nie zabierają za wszystko i tu sobie dam rękę uciąć. Są różne choroby na tle psychiki.

Jeden będzie miał "fiu bździu" w głowie a drugi będzie całkiem normalny z tym że np. ma depresję czy coś.

Kiedyś byłem właśnie świadkiem takiej rozmowy i wynikało z niej że osoby chore psychicznie mogą mieć prawko i

normalnie mogą zdawać tylko że trzeba jakieś zaświadczenia od psychologa czy psychiatry.

Znam nawet osobę która ma prawko i jest "chory". Uprzedzając głupie komentarze chciałbym zaznaczyć

że nie jestem to ja ani nikt z mojej rodziny.

HBV27j.png

Opublikowano

Wydaje mi się że jeśli masz coś z łebkiem i nie ogarniasz nagle sytuacji, i schizy które nie pozwalają Ci bezpiecznie prowadzić to cofną ci prawko..

p.S wiedziałem że ty pierdolnięty jesteś

Opublikowano

Hm... to tak jakbym powiedział, że mam raka i się zastanawiam czy umrę. Nie można odpowiedzieć czy da się go wyleczyć i jak, bo nie wiadomo, jaki to rodzaj choroby. Tutaj też tego nie wiemy. Wątpię, aby za schizofrenię czy tiki nerwowe mieli odbierać prawo jazdy. Gorzej z czymś innym, ale na pewno ot tak bez powodu Ci tego nie wezmą. Na 100% jakieś testy i opinia lekarza.

PS. Ty w ogóle masz auto?

Opublikowano

Hm... to tak jakbym powiedział, że mam raka i się zastanawiam czy umrę. Nie można odpowiedzieć czy da się go wyleczyć i jak, bo nie wiadomo, jaki to rodzaj choroby. Tutaj też tego nie wiemy. Wątpię, aby za schizofrenię czy tiki nerwowe mieli odbierać prawo jazdy. Gorzej z czymś innym, ale na pewno ot tak bez powodu Ci tego nie wezmą. Na 100% jakieś testy i opinia lekarza.

PS. Ty w ogóle masz auto?

Tia, Golf III, 1.6 ABU B+G, 1993r. ;]

Czyli reasumujac, to czy zabiorą prawo jazdy zależy od stwierdzonego schorzenia, ta?

Wydaje mi się że jeśli masz coś z łebkiem i nie ogarniasz nagle sytuacji, i schizy które nie pozwalają Ci bezpiecznie prowadzić to cofną ci prawko..

p.S wiedziałem że ty pierdolnięty jesteś

Ano pierdolnięty i przydałoby się coś z tym zrobić.

Last.fm

Opublikowano

Posłuchaj na poważnie, nie myl zaburzenia psychinczego z chorobą psychiczną. Nie pytasz się o sprawność psychiczną a o chorobę(nie sprawność typu zespoły urazowe itd) przy braku sprawności psychicznej nawet nie przyjeli by cię na testy itd.

Co do choroby psychicznej np. schizofrenii nie możesz mieć prawa jazdy(choć nie wiem czy nie zależy to od stopnia zaawansowania choroby) ale w przypadku nerwicy, depresji i tego typu zaburzeniach możesz zrobić prawo jazdy lecz wykluczyć cię mogą leki przyjmowane gdyż nawet przeciw depresyjne leki mocno "zamulają" i na każdej ulotce piszę "zakaz prowadzenia pojazdów".

Pozdro i opisz czemu się może pytasz, jeśli możesz! :rolleyes:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...