Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Polecane zestaw - Luty 2013 ;)

Sweet Jesus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zestawy będą stale aktualizowane, w każdym zestawie można znaleźć :

- Procesor

- Płytę główną

- RAM

- Kartę graficzną

- Zasilacz

- Obudowę

- Dysk twardy

- Napęd optyczny

Czyli kompletny zestaw gotowy do instalacji systemu i użytku

;)

Zestaw za 1200zł

Dlaczego tak ?

Nowe Celerony IvyBridge wypadają w grach minimalne lepiej, a przypadku G1610 cena jest niższa niż jego SandyBridge'owy odpowiednik - G550.

Zestaw w zupełności sprawdzi się w nowych grach przy ustawieniach LOW i rozdzielczości FullHD.

Co dalej ?

Taki zestaw ma możliwości rozbudowy, niestety przyda się w tym przypadku wymiana GPU oraz CPU, które przy lepszej karcie będzie się po prostu dławić, na socket 1155 wyszło sporo procesorów, więc nie powinno być problemów z wyborem

;)

Zestaw za 1300zł

Dlaczego tak ?

Tak samo jak w powyższym zestawie - nowy Pentium jako odpowiednik G860 jest tańszy i ciut wydajniejszy.

Zestaw pozwoli na grę Low/Medium (GPU będzie ograniczać) w rozdzielczości FullHD.

Płyta z chipsetem B75 jest przyszłościowa - kiedy USB 3.0 wejdą już w użytek codzienny bez problemu będzie można wykorzystać jego prędkość

;).

Co dalej ?

Na ten procesor będzie można wsadzić maksymalnie Radeona 7770, procesor można wymienić na dowolny pod socket 1155.

Alternatywy ? Dopłata to MSI B75A-G43, zasilacz można zmienić na :

Aerocool VP-450w/Niektóre sklepy mają w ofercie tanie Thermaltake 430w.

Zestaw za 1550zł

Dlaczego tak ?

W tym zestawie oprócz Radeona 7770 znaleźć można także zasilacz, które dzięki w miarę mocnej linii +12v daje spore możliwości rozbudowy.

Zestaw sprawdzi się w każdej grze przy ustawieniach Medium w FullHD

Co dalej ?

Na początek przydałaby się zmiana procesora, potem już w miarę możliwości Radeon 7850 lub wyższe modele.

Alternatywy ? Zamiast zasilacza od SilentiumPC można kupić Thermaltek'a Smart 530w za ~205zł, płytę główną zmienić na

MSI B75A-G43 - radiatory na sekcji procesora, dobra zintegrowana karta dźwiękowa, format ATX (a co za tym idzie więcej złączy), solidnej jakości kondensatory i reszta podzespołów.

Zestaw za 1850zł

Dlaczego tak ?

Zestaw na NICZYM nie różni się od zestawu niżej za wyjątkiem gorszej karty graficznej, którą będzie można w przyszłości bezproblemowo wymienić.

Medium/High w FullHD.

Zestaw za 2050zł

Dlaczego tak ?

Podzespoły są przy takim budżecie dobrane tak, aby nic nie było ograniczane.

Wystarczy do komfortowej gry na wysokich ustawieniach graficznych w FullHD.

Co dalej ?

Dalsza wymiana to tylko i wyłącznie zmiana procesora i karty graficznej na wyższe modele, jednak na dzień dzisiejszy każda gra będzie dobrze działać

Zestaw za 2300zł

Dlaczego tak ?

Ten zestaw tak samo jak poprzednie daje spore pole rozbudowy, procesor z 4 mocnymi rdzeniami fizycznymi sprawdzi się w grach jeszcze przez spory kawał czasu.

Dodatkowo 8GB RAMu jest zabezpieczeniem przed przyszłym zakupem dla nowych, RAMożernych gier.

Wszystkie gry na Ultra powinny dać radę takiemu PC-towi

;)

Zestaw za 2650zł

Dlaczego tak ?

Bo tanie wersji GPU od Sapphire'a nie było, można uznać to jednak za alternatywę :

Przy takiej konfiguracji nie ma możliwości, aby każda dotychczasowa jak i najbliższe premiery dławiły się

;).

Zestaw za 2750 (O/C)

Dlaczego tak ?

Przy takiej konfiguracji bezproblemowo będzie można podkręcić procesor do 4,5ghz, jedynym ograniczeniem jest GPU.

Co można zmienić ?

Jeśli masz większy budżet, to na pierwszy front idzie GPU - wymiana na Radeon 7950 będzie w tym momencie najbardziej opłacalna.

Nie jesteś zadowolony z osiągów O/C procesora ? Wymiana MOBO na MSI Z77A-GD55 za 180zł więcej i po sprawie.

Jeśli masz jakieś uwagi co do zestawów, to pisz, wszystko da się poprawić.

Opublikowano

Socket H61 nie ma obsługi SATA3, więc nie wiem czemu wsadziłeś tam dysk SATA3 który będzie tracił na wydajności pod SATA2, lepiej znajdź jakiś pod SATA2 które wykorzysta swoje możliwości.

Po co wszędzie te 600W ? Do tych zestawów za 1850 starczy Corsar VS 450W, do tych za 2300 Deus 500W, przy i5 i 7870 można wsadzić jakiegoś XFX 550W lub Deusa 600W dopiero.

@UP

nie ma sensu bo AMD w każdym przedziale cenowym jest bardziej wydajne, jedyny sensowny procesor AMD jest na sockecie który nie będzie już w ogołe rozwijany, przez co nie warto się w niego pchać a mianowicie chodzi o AMD X4 641K. Ewentualnie do tych 1300 czy 1500 zł sensowne może być APU od AMD, a tak to nic więcej nie ma sensu.

kręcenie i5 2500k ma dopiero sens przy 7970/gtx 680 czy dwóch kartach, z 7850 będzie się nudzić.

Opublikowano

Socket H61 nie ma obsługi SATA3, więc nie wiem czemu wsadziłeś tam dysk SATA3 który będzie tracił na wydajności pod SATA2, lepiej znajdź jakiś pod SATA2 które wykorzysta swoje możliwości.

Bo żadne HDD NIE WYKORZYSTUJĄ przepustowości nawet SATA2, dlatego nie ma to większego znaczenia, a dysk da się bez problemu podpiąć.

Opublikowano

Lul co tak mało przedziałów tylko do 2750? tak btw Radeon 7850 od MSI jest dla mnie lepszy (nie wiem jak cenowo)

Pomagam w sprawach komputerowych

Opublikowano

@UP

nie ma sensu bo AMD w każdym przedziale cenowym jest bardziej wydajne, jedyny sensowny procesor AMD jest na sockecie który nie będzie już w ogołe rozwijany, przez co nie warto się w niego pchać a mianowicie chodzi o AMD X4 641K. Ewentualnie do tych 1300 czy 1500 zł sensowne może być APU od AMD, a tak to nic więcej nie ma sensu.

Mniej-więcej do tych 1500zł chyba dałoby radę upchnąć Phenoma II X4 965 BE co na moje, jest bardzo wydajnym, lecz głośnym procesorem, aczkolwiek nie wiem jak wypada w teście przeciwko i3-3220.

Opublikowano

Lul co tak mało przedziałów tylko do 2750? tak btw Radeon 7850 od MSI jest dla mnie lepszy (nie wiem jak cenowo)

Będzie więcej, do tego czasu było wszystko w miarę łatwo złożyć, teraz zaczynają się schody co do wydajności, ciężej będzie dobrać odpowiednie podzespoły.

Zwiększę jeszcze wcześniejsze przedziały, aby zestawy były co 100-150zł. Luty się przecież dopiero zaczął, czyż nie ?

Mógłbyś zrobić odpowiednik AMD?

Nie znam się do końca na zestawach AMD, ale wydajność/cena nie są opłacalne - Intel ma na razie przewagę i należy to wykorzystać.

Opublikowano

Nie znam się do końca na zestawach AMD, ale wydajność/cena nie są opłacalne - Intel ma na razie przewagę i należy to wykorzystać.

Phenom II X4 965 BE ma nadal ogromną moc i ma potencjał do podkręcania, co z dobrym chłodzeniem czyni go niezawodnym w swoim przedziale cenowym.

Opublikowano

Mniej-więcej do tych 1500zł chyba dałoby radę upchnąć Phenoma II X4 965 BE co na moje, jest bardzo wydajnym, lecz głośnym procesorem, aczkolwiek nie wiem jak wypada w teście przeciwko i3-3220.

Zgadza się, jak na twoje, niestety ale ten Phenom wypada słabiej niż i3 ewentualnie czasem ma podobną wydajność(rzadko kiedy);/

Po podkręceniu Phenoma i i3 sytuacja dalej wygląda tak samo, co prawda phenom traci nieco mniej ale dalej traci, ewentualnie idą łeb w łeb.

Opublikowano

@2up wiatrak jest głośny, nie procesor :(

Jeszcze tak btw. nie polecac zalmana z9 to jest sito nie obudowa....

Pomagam w sprawach komputerowych

Opublikowano

@up wiatrak jest głośny, nie procesor :(

To miałem na myśli, poprostu wiesz co napisać, nie przemyślisz zdania i piszesz inaczej. ;-) Dlatego i-3320 wygrywa z AMD, dlatego, że chłodzenie jest ciche a sam procesor jest 4wątkowy. AMD niestety nie.

Opublikowano

@2up wiatrak jest głośny, nie procesor :(

Tak, tylko co dać wyżej ? tańszej obudowy, która pomieści pełne Macho jeszcze nie widziałem, Z9 to jest według mnie absolutne minimum. Zastanowię się nad dodaniem Z11 i Fractal Design 3000.

Opublikowano

To miałem na myśli, poprostu wiesz co napisać, nie przemyślisz zdania i piszesz inaczej. ;-) Dlatego i-3320 wygrywa z AMD, dlatego, że chłodzenie jest ciche a sam procesor jest 4wątkowy. AMD niestety nie.

Sry ale nie, i3-3220 wygrywa z amd dlatego bo jest po prostu wydajniejsze bez OC czy z OC nie ma różnicy, po prostu jest wydajniejsze, a nie dlatego że ma chłodzenie ciche ....

Opublikowano

Gladius M40 jest bardzo bardzo słabo dostępny, ale jak ma się dostęp to oczywiście brać, obudowa bardzo fajna za tak niską cenę(~200 zł) i ma wszystko czego potrzeba, jedynie nieco słaba jakość wykonania ale to standard u SilentiumPC w obudowach.

Opublikowano

Zawsze można wsadzić inne chłodzenie :D nie samym hr-02 człowiek żyje xD

Ale co ? :D. Znasz coś podobnego, chłodnego za dobrą cenę ?

lucyfer, który commander ? Bo dużo ich jest w różnych cenach.

Opublikowano

Wszystko zależy od tego do ilu kręcimy, co prawda HR-02 ma najlepsze możliwości za oferowaną cenę(luzem da rade z 1.38-1.4V i 4.5 GHZ i5), ale np do 1.33V i 4.2 GHZ jakaś zalaman cnps10x,cnps11x czy cnps14x. cnps10x i cnps11x z pewnością są mniejsze, mają mniejsze wymiary, nie wiem jak z wejściem do innych obudów, bo osobiście mam SilentiumPC L50 Pure Black do którego wejdzie chyba wszystko bo to ogromne bydle.

BTW. CNSP14X jest wydajniejsze i tańsze od tego Macho ;X

Poza tym HR-02 stał się taki fajny bo nie wiem czy wiecie ale początkowo było ono fatalnym chłodzeniem całkowicie nie opłacalnym za oferowaną cenę(280 zł xD)

Opublikowano

Dodałem MS-III - większa od poprzedników, a na techplanet kosztuje dokładnie tyle samo.

Chłodzenie również zmienione na tego Zalmana ;).

Dziś wieczór/jutro dodam kolejne zestawy.

Opublikowano

Będzie więcej, do tego czasu było wszystko w miarę łatwo złożyć, teraz zaczynają się schody co do wydajności, ciężej będzie dobrać odpowiednie podzespoły.

Zwiększę jeszcze wcześniejsze przedziały, aby zestawy były co 100-150zł. Luty się przecież dopiero zaczął, czyż nie ?

Zgadzam się, ale jakby ktoś chciał... To ja się znam na AMD więc jak chcesz to napisz mi PW to ci podam zestawy w tej cenie AMD.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Ale AMD samo w sobie jest bez sensu bo Intel będzie wydajniejszy ;/ Jak już robić te zestawy to tak aby do danej ceny były najbardziej wydajne jak się da, czyli tylko procki intela zostają ewentualnie jakieś APU do 1000 zł.

Opublikowano

Ale AMD samo w sobie jest bez sensu bo Intel będzie wydajniejszy ;/ Jak już robić te zestawy to tak aby do danej ceny były najbardziej wydajne jak się da, czyli tylko procki intela zostają ewentualnie jakieś APU do 1000 zł.

yy??

crysis-3-test-procesor-pctuning-1.png

crysis-3-test-procesor-pctuning-2.png

crysis-3-test-procesor-pctuning-3.png

Powyżej widzicie testy IB i Vishery + Buldogów. AA wyłączone, ustawienia medium.

Załączam dodatkowo testy z 4xMSAA.

crysis-3-test-procesor-pctuning-4.png

crysis-3-test-procesor-pctuning-5.png

crysis-3-test-procesor-pctuning-6.png

Nadal chcecie kastrackie i3 dawać do zestawów? Biorąc i3 przepłaca się i to bardzo. Crysis 3 świetnie ukazuję jego "wyższość" nad FX4300, który stoi na razie na poziomie 955BE, ale jak widać to się powoli zmienia. Słabość FX'ów nie wynika z modułowej budowy, bo ta potrafi pokazać pazur. Taka, a nie inna wydajność wynika z lenistwa programistów robiących grę na 1-2 rdzenie niż rozłożyć ją na wszystkie.

AMD wie, że zabierając konsole z APU pod ich skrzydła PeCetowe odmiany modułowców dostaną kopa

Opublikowano

@UP

Ale widzisz, to jest przykład samego Crysisa 3. Kupno Buldoga albo VIshery można porównać do losu w loterii - zastanów się, ile jest gier wykorzystujących modułowość ? Crysis 3 wykorzystujący wszystkie możliwe rdzenie (tak wnioskuję :P) JEST jedną z tych gier, ale... czy ukaże się ich więcej ? Skąd wiesz, że po prostu na tym się nie zakończy ?

W sumie dam je jutro do zestawów, pogadam jeszcze z ProckiemAMD i TF.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...