Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Poprawa] Opcja w kryształach.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Potrzbuje kilku linijke, ktore beda usuwaly/wyłączały aktywne kryształy.

Quest:

http://wklej.to/YCTvG

Chodzi o to, że chce usunąć cały aktywny kryształ, bo chce sobie po prostu zmienić bonus.

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Chodzi o to, że można usunąć obecny aktywny kryształ i założyć nowy. Tak jakby skończył się on.

Opublikowano

Tam gdzie masz dodawanie bonusów:

affect.add_collect(apply.CON, val, energy.time()*10)

To żeby go usunąć to wystarczy w czas wpisać 0.

affect.add_collect(apply.CON, val, 0)

Bonus usuwa się wtedy, gdy typ i wartość jest ta sama. Co za tym idzie. Nie można dać dwóch takich samych bonusów.

Opublikowano

Nie rozumiesz.

Chodzi o to że ide do alchemika i biore opcje usuwanie aktualnego kryształu i znika mi paseczek na dole w rogu i usuwa sie bonus i czas trwania i po tej opcji moge zalozyc nowy krysztal.

Opublikowano

Nie bardzo działa, owszem kryształ usuwa, można dodać nowy, bonusy niestety nie znikają, można je stackować do ilu się chce i zostaje dodatkowo ramka czarna po naciśnięciu opcji usuń, ale to już sobie sam zrobiłem. Tylko z tymi bonusami nie bardzo wiem czemu zostają.

Opublikowano

Okej, wszystko ładnie pięknie usuwa.

Tylko teraz pytanie czy funkcja :

affect.remove_all_collect()

Nie usunie mi przez przypadek każdego innego nadanego bonusu przez add_collect (np. bonusy z misji biologa)? Nie sprawdzałem, ale wydaje mi się, że tak to będzie działało?

Opublikowano

Okej wróciłem właśnie do domu przejrzę raz jeszcze funkje (te z głowy pisałem) , tak masz rację usunie zapewne Ci również biologa zaraz będziemy myśleć nad innym rozwiązaniem

affect.remove_all_collect()

zmień na to:

affect.remove_collect()

gdyby to rozwiązanie nie działało to sprawdź to:

http://wklej.to/2KgEk

Nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

No własnie ;(

Moze jest funkcja ktora usuwa efekty nadane przez jakis item czyli w tym wypadku funkcja ktora cofa bonusy nadane przez item o ID: 51002 albo cos w tym kierunku, bo wszystko funkcje remove collect beda dzialaly na kazdy nadany bonus przez fukcje add collect, czyli np w przypadku nadania bonusow przez jakis zalozony specjalny item (bonusy nadane przez quest add_collect) tak samo mi usunie, tylko wtedy to mozna zdjac i zalozyc item (gorzej jezeli item bedzie jedno razowego uzytku, to rowniez usunie go od razu).

Opublikowano

Samo remove_collect dziala usuwa te bonusy co sie pojawiaja, ale pytanie czy nie usunie tez innych przez przypadek potem?

Jezeli nie usuwa innych to super, dzieki. I na jakiej zasadzie ma dzialac to remove_collect - usuwa ostatnio nadany bonus?

I druga sprawa na jakiej zasadzie moze wiesz dziala ilosc nadawanych bonusow bo jest bardzo losowa i nie wiem dokladnie gdzie to zmienic?

Opublikowano

remove_collect usuwa bonus nadany remove_all_collect usuwa wszystkie bonusu , ale lepiej gdybyś to sprawdził jeszcze na biologu. Gdyby usuwało bonusu od biologa również spróbuj tego

http://wklej.to/2KgEk

wartość bonusów nadaje ten przelicznik

local val = number(pc.get_level()/10,pc.get_level()/5)

czyli poziom dzielony przez 10 lub 5 a bonusy z góry są narzucone (zręczność(apply.DEX), siła(apply.STR), inteligencja(apply.INT) oraz życie(apply.CON)

Opublikowano

To wiem właśnie że odpowiada to za bonusy, że poziom dzielony, a jak chce ustawić staly bonus dla kazdego taki sam to powinienem zrobić tak:

to

affect.add_collect(apply.DEX, val, energy.time()*10)

zmienic na:

affect.add_collect(apply.DEX, 10, energy.time()*10)

bonus ma byc np. 10

czy zmienic to gdzie indziej?

A co do tej funkcji

affect.remove_collect()

usuwa to ostatnio dodany bonus czy w jaki sposob?

i jeszcze jedno,

jak dziala

affect.add + affect.remove

- to co podales w quescie?

Opublikowano

add dodaje bonus, a remove usuwa., w quescie od biologa jest affect.add_collect() a tu masz samo add. a co przypisania stałej wartości bonusu to tak val usuwasz i podajesz wartość i w quescie możesz usunąć

local val = number(pc.get_level()/10,pc.get_level()/5)

Sprawdź jeszcze czy nie usuną się bonusy od biologa.

Pozdrawiam

Opublikowano

Przy ustawieniu w quescie:

affect.add_collect

i usuwaniu

affect.remove_collect()

Usuwa bonus z krysztalu i usuwa bonus od biologa.

Tego drugiego co dales nie sprawdzalem jeszcze, ale wydaje mi sie ze chyba kompletnie zrezygnuje z tego usuwania. Nie ma sensu chyba takie cos, nie dziala to tak jak powinno, funkcje za bardzo koliduja ze soba widac.

@@EDIT!|

Samo

affect.add z opcja affect.remove, rowniez nie dziala, znaczy usuwac usuwa, ale razem z kazdym innym bonusem.

Jezeli sa jakies inne pomysly chetnie wyslucham.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...