Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Java czy c++?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przedmówca ma racje, poznaj kilka języków, nie tylko czysto do pisania programów, ale też do skryptów www typu php. Zobacz co ci przypasi i zostań przy nim, ja akurat tak miałem, że pisałem dwa lata w php, potem trochę w c++ i teraz Java. Wszystko mi się podobało, ale jakoś najbardziej Java przypadła mi do gustu, ponieważ jest czystko obiektowa.

//gif w sygnie

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Java ma bardziej poukładany kod. Każda rzecz typu potwór, item w oddzielnych klasach i już.

LAYOUT'Y POD SERWER MINECRAFT U MNIE. ZAPRASZAM PW

Opublikowano

A możecie polecić mi jakąś książkę dobrą dla 15latka znającego podstawy c++ :) zastanawiałem się nad core 2 java podstawy albo Thinking in java ale jestem otwarty na inne propozycje.

2mmtzeu.jpg

Opublikowano

Java ma bardziej poukładany kod. Każda rzecz typu potwór, item w oddzielnych klasach i już.

Płytka wiedza. Każdy normalny język posiada mechanizmy OOP

Opublikowano

Java podstawy wydanie VII - posiadam je i uczyłem się z niego podstaw, całkiem całkiem, 90-100 zł jakoś tak na helionie lub empiku. Autor pracował kiedyś w Sun, wynika tak z przedmowy.

//gif w sygnie

Opublikowano

Aczkolwiek nie tak proste jak w javie <3

Opublikowano

A czy w javie trzeba instalować jakieś biblioteki graficzne do robienia gier 2d czy te podstawowe do tego wystarczą?

Tak java ma w sobie własną biblioteke do grafiki ponoć z przyspieszeniem ogl.

Wpisz sobie w google java graphics2d ;)

Opublikowano

A czy jeśli napiszę zwykłego appleta to mogę go odpalić na androidzie bez zmiany kodu?

xD Java na adnro java me czy java normalna to całkiem coś innego.

Opublikowano

Płytką to możesz mieć twarz :(

Specjalista od siedmiu boleści

LAYOUT'Y POD SERWER MINECRAFT U MNIE. ZAPRASZAM PW

Opublikowano

Płytką to możesz mieć twarz :(

Specjalista od siedmiu boleści

czyli w c++ nie da się sobie zrobić

Każda rzecz typu potwór, item w oddzielnych klasach i już.
Opublikowano

czyli w c++ nie da się sobie zrobić

Ale nie tak łatwo i przejrzyście jak w jarbie ;]

Jarba to zarąbisty OOP.

Opublikowano

Ale nie tak łatwo i przejrzyście jak w jarbie ;]

Jarba to zarąbisty OOP.

Niby czemu? C++ udostępnia prawie identyczne mechanizmy OOP i różnice są bardzo małe. Podaj chociaż jakiś przykład

Opublikowano

Dobra już zamówiłem Java 2 podstawy :)

Temat do zamknięcia

Java 2? Jesteś archeologiem? :D

Niby czemu? C++ udostępnia prawie identyczne mechanizmy OOP i różnice są bardzo małe. Podaj chociaż jakiś przykład

Coś w tym jest. Imo taka java tudzież c# posiada o wieeele bardziej przystępne i rozbudowane oop niż cpp. No i standardowa biblioteka też jest obiektowa.

mjut.png
Opublikowano

Java 2? Jesteś archeologiem? :D

Coś w tym jest. Imo taka java tudzież c# posiada o wieeele bardziej przystępne i rozbudowane oop niż cpp. No i standardowa biblioteka też jest obiektowa.

Sry Java. Podstawy. Wydanie VIII :D

2mmtzeu.jpg

Opublikowano

Ja myślę, że C++ będzie lepszym wyborem, bo Java nie dla początkujących jest, jeżeli mimo to chcesz Javę, to polecam od prostych modów do MC, który jest tak cholernie prosty, że nawet dziecko zrobi tam moda, który dodaje przedmiot, potem można zacząć jakieś miecze i inne tego typu śmieci.

Opublikowano

Ja myślę, że C++ będzie lepszym wyborem, bo Java nie dla początkujących

jest, jeżeli mimo to chcesz Javę, to polecam od prostych modów do MC,

który jest tak cholernie prosty, że nawet dziecko zrobi tam moda, który

dodaje przedmiot, potem można zacząć jakieś miecze i inne tego typu śmieci.

Java nie jest zła na początek.

I co do tego, żeby zacząć od modów to się zdecydowanie nie zgadzam. Zacząć uczyć się powinno programowania. Modyfikacje piowinny jednym ze szblei już przy większym poziomie zaawansowania. Jeśli ktoś gówno umie, to nic nie napisze. Tym bardziej moda. Trzeba poznać język i przynajmniej podstawowe techniki programowania

Opublikowano

I co do tego, żeby zacząć od modów to się zdecydowanie nie zgadzam. Zacząć uczyć się powinno programowania. Modyfikacje piowinny jednym ze szblei już przy większym poziomie zaawansowania. Jeśli ktoś gówno umie, to nic nie napisze. Tym bardziej moda. Trzeba poznać język i przynajmniej podstawowe techniki programowania

Potwierdzam. Zaczynanie od pisania modyfikacji/pluginów do minecrafta bez znajomości jakiegokolwiek języka jest z góry skazane na porażkę.

Bez odpowiedniej wiedzy prawdopodobnie będzie to polegało na bezmyślnym kopiowaniu kodu z poradników, kompilowaniu go, walczeniem z masą błędów, których się nie rozumie a tym bardziej nie wie jak poprawić i zakończy się wyczerpaniem motywacji (lub depresją xD).

Co do tego czy java nadaje się na początek. Osobiście zaczynałem od javy i nie żałuję. Wystarczy mieć odpowiednie chęci i można spokojnie opanować jave w dobrym stopniu ćwicząc i czytając tutoriale lub książki (zresztą prawdopodobnie jak każdy język programowania ;)).

Opublikowano

Chyba jednak lepiej, żeby na internecie nauczył się pisać mody niż od razu próbował napisać grę...

Opublikowano

Chyba jednak lepiej, żeby na internecie nauczył się pisać mody niż od razu próbował napisać grę...

Ehhh =.=

Z tego co widzę to ludzie robiący mody mają problemy z edycją łańcuchów i tworzenia zmiennych -,-

Lepiej najpierw się bez edytowania żadnych gotowych rzeczy nauczyć się podstaw i pokminić coś ciekawszego, na pewno wtedy się szybciej nauczysz.

Opublikowano

Jedno i drugie to głupota. To chyba oczywiste, że zawsze jak się czegoś uczysz to od podstaw.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...