Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy da radę podkręcić procek.

4ev

Rekomendowane odpowiedzi

Pasjonat
Opublikowano

Witam Da radę podkręcić ten procek??

Intel Quad Q8200 4x 2.33Ghz

Motherboard Gigabyte EP45-DS3L

Temperatura w spoczynku:

tempjlc.png

Temperatura w czasie pracy jak widać wszystkie procki na 100% przez około 10min (stream):

temp2c.png

Zasilacz to Chieftec 550W.

W kompie nic nie było zmieniane oprócz zasilacza który się spalił oraz karty graficznej która padła i kilka razy dysk twardym (chyba 3x bo padał i wysyłałem do Holandii.Marka to Seagate o pojemności 500GB)

Jeśli trzeba coś zmienić to napiszcie co oraz na co i mniej więcej jaka cena.

P.S. Zakładam temat jeszcze raz bo temat znikną.

Status Postów.

10____________________[X]

50____________________[X]

100___________________[X]

250________________________ [_ ]

500________________________ [_ ]

1000_______________________ [_ ]

KryRadzi.png

Pasjonat
Opublikowano

@REF

Status Postów.

KryRadzi.png

Opublikowano

Według mnie troszke można by było go podkręcić tak aby miał w strecie 70 max 80 stopni.

nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

Wg Intela dla tego procka to max 71 stopni to o jakich 90-100 mówimy ? -.- Powyżej tych 71 stopni może wpłynąć to na żywotność tego procesora.

Opublikowano

@Up

Naucz się czytać, a potem zacznij się wypowiadać.

@Autor

Przeczyść obudowę z kurzu, bo po temperaturach widać, że coś jest nie tak i dawno nie czyściłeś go.

1372333810-U137250.jpg

Pasjonat
Opublikowano

Tutaj temperatury po czyszczeniu (zrobiłem to jakieś 2-3 h temu)powietrzem pod ciśnieniem całego w środku obleciałem.

A oto efekt:

poczyszcz.png

Status Postów.

KryRadzi.png

Pasjonat
Opublikowano

'Rano zrobię zdjęcie całego środka i wstawię ale bardzo podobne do:

cfdcd447b1cd2b0fc474acf1e32a9672.jpg

O ile nie identyczne.

Status Postów.

KryRadzi.png

Opublikowano

Eee tam, zależy jak się trafi, ja swojego AMD podkręciłem o 0.7Ghz przy boksowym chłodzeniu. Temperatura w stresie to ok. 65 stopni.

Twój post nic nie wnosi do tematu. Nie dosyć, że każdy procesor kręci się inaczej to Ty jeszcze podajesz z księżyca nie wiadomo jaki model AMD...

na pewno masz chłodzenie boksowe a więc zakup sobie te chłodzenie

http://www.morele.ne...k-white-517030/

i będziesz mógł o wiele bardziej podkręcać bo tak o ,30-0,60 Mhz podkręcisz i w stresie będzie tak miał z 90-100 stopni

Nie wiem czy jest sens pakować w Macho pod ten procesor. Fortis będzie wystarczający. Pastę termo kup Zalmana STG2.

Płyta główna odpowiednia, chipset P45 powinien zapewnić do 500-550mhz na FSB. Generalnie o ile trafiłeś na dobrą sztukę procesora to powinieneś ładnie go "zakręcić".

Powiedz jeszcze jaka obudowa i czy masz jakieś dodatkowe wentylatory zamontowane.

EMPTY :C

Pasjonat
Opublikowano

Żadnych dodatkowych wiatraków niema jedynie w czym wiatraki są to na CPU, karta graficzna, zasilacz.

Za około 2-3h zrobię zdjęcie obudowy i wszystkich bebechów i wstawię tutaj.

Status Postów.

KryRadzi.png

Opublikowano

Twój post nic nie wnosi do tematu. Nie dosyć, że każdy procesor kręci się inaczej to Ty jeszcze podajesz z księżyca nie wiadomo jaki model AMD...

Hmm, ty naprawdę tego nie zauważyłeś ? Model mojego AMD znajdziesz w sygnie ... o.O

PS Wnosi, odpowiedziałem autorowi że do zabawy z podkręcaniem wcale nie potrzebuje lepszego chłodzenia, wystarczy wyjąć komputer z szafki/biurka i odkręcić obudowę z boku dla lepszej wentylacji. Ja dzięki temu znacznie zmniejszyłem temperatury :)

Opublikowano

Hmm, ty naprawdę tego nie zauważyłeś ? Model mojego AMD znajdziesz w sygnie ... o.O

PS Wnosi, odpowiedziałem autorowi że do zabawy z podkręcaniem wcale nie potrzebuje lepszego chłodzenia, wystarczy wyjąć komputer z szafki/biurka i odkręcić obudowę z boku dla lepszej wentylacji. Ja dzięki temu znacznie zmniejszyłem temperatury :)

W tapatalku nie wyświetlają mi się sygny. Poza tym jak widać nadal nie rozumiesz..

Każdy procesor kręci się inaczej i ma inne temperatury.. Clarkdale podkręcisz na boxie do 4ghz i będą temp. ok, gdzie przy Ivy Bridge możesz o tym pomarzyć. Inna architektura, wydziela więcej ciepła.. Taki przykład Intela.

W temacie mówimy o Yorkfieldach, bo do tej grupy należy mi.n. Q8200 o ile mnie pamięć nie myli, więc poruszanie kwestii podkręcania innych podstawek jest co najmniej zbędne.

Procesor potrzebuje lepszego chłodzenia chociażby dlatego aby zwiększyć jego żywotność.

BTW. Nie każdy chce zbierać kurz przy otwartej obudowie.

EMPTY :C

Pasjonat
Opublikowano

Dobra rozumiem muszę kupić chłodzenie.

Pytanie 1. Jakie chłodzenie prosiłbym o dokładny przykład, np. link jakie chłodz. będzie dobre.

Pytanie 2. Tak trochę z innej beczki jeśli chciałbym streamować tak teoretycznie to muszę lepszy procek czy więcej ramu.

Pytanie 3. Już całkowicie inny temat opłaca się kupić jedną pamięć ram i potem dokupić taką samą czy lepiej trochę dozbierać i od razu kupić dual.

Status Postów.

KryRadzi.png

Pasjonat
Opublikowano

@REF

Status Postów.

KryRadzi.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...