Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowy Sprzęt.

Vadek129

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałem się zapytać być może bardziej obeznanych użytkowników tego forum o porady na temat nowego sprzętu. Mam trochę pieniędzy i chciałem sobie kupić nowy komputerek, chodzi o stacjonarkę tak by najnowsze gry chodziły na maks ustawieniach w wysokiej roździelczości.

Mam jakieś pięć tysiączków do wydania na skrzynkę z typowymi dodatkowymi urządzeniami, które są jednak niezbędne. Chodzi mi tutaj o mysz, klawiaturę, monitor. Są one mi potrzebne gdyż nie mam żadnego z tych rzeczy, ponieważ do tej pory używałem laptopa.

No więc tak specyfikacje były polecane mi przez znajomego, który się już trochę na tym zna ale chciałem jeszcze poznać zdanie osób, które również się na tym znają i może dadzą mi jakieś porady, które mogą wpłynąć na wydajność i cenę komputera.

CPU: INTEL Core i7-3770K (BX80637I73770K-920492) - 1218zł

GPU: PALIT GF GTX670 2048MB DDR5/256b D/H/DP PCI-E - 1344zł

MOBO: Asrock z77 Extreme4-M Intel z77 LGA 1155 (3xPCX/VGA/DzW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3/SLI - 393zł

RAM: Corsair DDR3 4x 4GB 1600MHz CL9 Vengeance Blue (CMz16GX3M4A1600C9B) - 337zł

HDD: Western Digital Scorpio Black 2,5cala 750GB SATA2 7200rpm 16MB (WD7500BPKT) - 277zł

SSD: OCZ AGILITY3 120GB SSD 2.5"SATAIII AGT3-25SAT3-120 - 339zł

Mysz: Logitech G500 Gaming Mouse - 162zł

Klawiatura: Razer Arctosa Silver Edition - 183zł

Monitor: LG MON :E2242T-BN\22i\1920x1080\DVI\LED - 428zł

PSU: OCz ModXstream PRO 700W - 294zł

Podkładka: STEELSERIES Qck + - 34zł

Obudowa: SilentiumPC Brutus 410 Pure Black AT X/SSD ready/120+120mm be (BT-410) - 131zł

Razem: 4777zł

Opublikowano

http://www.morele.net/inventory/info/5JfbKX/

Proponowałbym ten zestaw (to jest sama buda), z tą grafą przez dobre kilka lat nie będziesz się martwił o wymagania :>

Jednak chcesz też monitor itd. Poleciłbym dołożyć do 5,5-5,8k i masz prawdziwą bestię :>

PC: CPU: Intel Core2Duo E8400 3.0GHz, MOBO: Asus P5Q SE, RAM: Kingstone 2x2GB DDR2 800MHz, Zasilacz: Chieftec GPA-500S8 500W, Obudowa: SuperCase SK337, GPU: Asus Radeon HD 6670 1GB GDDR5, HDD: Samsung 500GB

Laptop: ASUS A555L

Opublikowano

http://www.morele.net/inventory/info/5JfbKX/

Proponowałbym ten zestaw (to jest sama buda), z tą grafą przez dobre kilka lat nie będziesz się martwił o wymagania :>

Jednak chcesz też monitor itd. Poleciłbym dołożyć do 5,5-5,8k i masz prawdziwą bestię :>

Sorry ale wole GeForca, nie ufam Radeonom. Możliwe, że są lepsze, ale miałem kilka i były dość wadliwe.

Opublikowano

Ale na prawdę w takim budżecie radki są DUŻO WYDAJNIEJSZE!

Z tego co podałeś to zmieniłbym tak:

GPU, HDD, SSD, PSU i obudowę (w tą możliwe, że nie zmieszczą się takie podzespoły jak PSU, GPU).

Opublikowano

Ale na prawdę w takim budżecie radki są DUŻO WYDAJNIEJSZE!

Z tego co podałeś to zmieniłbym tak:

GPU, HDD, SSD, PSU i obudowę (w tą możliwe, że nie zmieszczą się takie podzespoły jak PSU, GPU).

Chciałbym wszystko ścisnąć po kosztach, poleć obudowę, ssd i hdd. Co do tej grafiki jest sprawdzona...A w przyszłości zrobię sobie SLI

Opublikowano

No bez przesady, do zestawu za 4.5-5k dawać pseudo monitor ? Dołóż chociaż do LG IPS234V-PN. Grafikę bierz Radeona, mniej się grzeję, mniej prądu je, wydajniejsza i tańsza. SSD weś Vertexa 4/Samsunga 830 lub 840 albo Plextora M5 Pro

Opublikowano

DAFUQ co za shit wciskacie ? Samsung 840 ? Silver Arrow zajmujący 2 stówy budżetu na monitor ? Nagrywarka Green ?

Jak w tym budżecie ma byc monitor to trzeba to na i5 zrobic

http://www.morele.net/inventory/info/iwPICr/

trochę więcej wyszło bo monitor drożyzna ale dobra, jak coś to przytniemy na płycie grafice etc.

Opublikowano

Przecież ta i5 mu do wszystkiego starczy, a po podkręceniu to już w ogóle ;P I7 to nie wiem do jakiś naprawdę kilku kart się nadaje ;p Ja tylko zaproponowałem że gdy już składać taką maszyną za 5k to warto dołożyć te 200-250 zł do lepszego monitora z matrycą IPS bo za 450 zł to są pseudo monitory, wbrew pozorom i pospolitej opinii monitor to imho jedna z droższych części w kompie.

Opublikowano

Ja nie tylko chcę na nim grać, chciałem w przyszłości zacząć nagrywać let's playe a do tego potrzebuje dobrego procesora, w miarę najlepszego.

Opublikowano

Po co ci najlepszy procesor jak go nie wykorstasz ? Jeśli to ma być TYLKO DO GIER tak jak piszesz to bierz i5 400-500 zł tańszą od i7 co chciałeś brać.....

Opublikowano

Więc bierz mój zestaw, ten i7 2700k w zupełności wystarczy do wszystkiego przez parę ładnych lat... A ten radek 7970 ghz edition kosi tego gtx 670, że hej, a droższa o ledwo 300zł.

PC: CPU: Intel Core2Duo E8400 3.0GHz, MOBO: Asus P5Q SE, RAM: Kingstone 2x2GB DDR2 800MHz, Zasilacz: Chieftec GPA-500S8 500W, Obudowa: SuperCase SK337, GPU: Asus Radeon HD 6670 1GB GDDR5, HDD: Samsung 500GB

Opublikowano
Więc bierz mój zestaw, ten i7 2700k

Nie stać go na to nie skumałeś jeszcze ? i7 jest za drogi, dałeś średni monitor, napęd green i tragiczny SSD, w dodatku wszystko ledwo mieści się w budżecie

Opublikowano

no to i5-2500K lub i5-3570K.

a tak na boku, to co jest z morelami? nie odpowiada serwer.

Opublikowano

http://www.morele.net/inventory/info/iwPICr/

Popieram ten zestaw. Jeśli do nagrywania to tutaj lepszy byłby i7, można go wcisnąć kosztem SSD, którego można dokupić później, to nie jest część, bez której komputer nie ruszy.

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.

http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-266770/

to ta usługa.

Jeśli będziesz zamawiał to przy zamówieniu w polu kod promocyjny wpisz

O44Y129AC8

i naciśnij obok wyślij to koszt montażu się na 1 złoty a wysyłka będzie darmowa.

Zamiennie zamiast montażu możesz wybrać pendrive, dokładnie ten

http://www.morele.net/pendrive-good-ram-gooddrive-twister-4gb-czarny-196953/

Wtedy przy zamawianiu skorzystaj z kodu

WP35ZXZG5A

Opublikowano

Dobra, budżet do 7,5k składajcie cacuszka. Monitor mysz, klawia itp itd. Słuchawki też.

To jest sprzęt dla naprawdę zaawansowanego gracza.

http://www.morele.net/inventory/info/ts2G1d/

Ewentualnie jak te 7500zł to jest max to wymień płytę główną na tę:

http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z77a-gd55-intel-z77-lga-1155-3xpcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-raid-ddr3-sli-crossfire-459863/

Myślę, że przez ten zestaw nie będziesz z domu wychodził :) Choć namawiam do aktywnego spędzania czasu (siłownia, bieganie, sporty drużynowe).

Opublikowano

Co za gówno mu wciskasz, klawiatura 8 stów, myszka 3 ? 16Gb ram ? Gówniany zasilacz i cooler, brak SSD. Zaraz złożę coś normalnego i dam w edicie

@EDIT

Tutaj koszyk bazowy:

http://www.morele.net/inventory/info/PP5Ru4/

Do tego dodajesz co chcesz, LQ za 1,5k (chłodzenie wodne jak coś) lub Thermalright Silver Arrow za 250 zł (chyba najmocniejsze AC na rynku), co do myszki klawy i słuchawek proponuję kupić osobno i założyć do tego nowy temat

Opublikowano

Co za gówno mu wciskacz, klawiatura 8 stów, myszka 3 ? 16Gb ram ? Gówniany zasilacz i cooler, brak SSD. Zaraz złożę coś normalnego i dam w edicie

Gówno? Wiesz co nie przesadzaj ^^ Chciałbyś mieć takie cuś :> Grałem na tej klawie i myszce u znajomego i muszę stwierdzić, że warte swej ceny. W dodatku design fajny. Zasilacz nie jest zły, nie wybrzydzajmy, co do coolera do możliwe, że masz rację. A o ssd zapomniałem, sorka.

Opublikowano

Ten zestaw jest kompletnie nie opłacalny co podałeś, już lepszy za 6k da radę złożyć z SSD, peryferiami i dobrymi podzespołami

Opublikowano

Ten zestaw jest kompletnie nie opłacalny co podałeś, już lepszy za 6k da radę złożyć z SSD, peryferiami i dobrymi podzespołami

No dobrze, jak tam uważasz. Znajomy, któremu go złożyłem nie może się nachawlić (jest YT'erem), nagrywa, obrabia, renderuje w najwyższej jakości. W dodatku wszystko na full lata, no i na wygląd jest zajebiste. To jest taki zestaw dla entuzjastów po prostu.

Przyznam Ci rację, że jak ktoś woli zaoszczędzić kasę, to zestaw za 4,5-6k wystarczy na lata. Choć co do słuchawek, myszy i klawy to warto brać, bo są naprawdę solidne.

Opublikowano

wisnia wciska gowno zeby tylko postow nabic. Nie zna sie a udaje jakiegos niewiadomo kogo. =.=

Spoko, kto tu posty nabija? Wniosłeś coś do tematu? Nic szczególnego, tak więc opuść go.

To wcale nie jest gówno, może jest to trochę "dizajnerski" zestaw, ale wcale nie jest gorszy od innych. Z coolerem masz rację True, ssd nie wsadziłem, ale poza tym to samo w sobie złe nie jest! Więc nie piszcie tu bzdur co niektórzy.

A hejterom mówię nie :> Ja w przeciwieństwie do niektórych staram się podzielić swą wiedzą nabytą. Po to jest forum, żeby wysłuchać opinii kilku osób i razem stworzyć coś dobrego. A nie tylko hejt i oburzenie.

Przemyśl to sobie.

Poza tym po co mam nabijać posty? Jaki jest tego cel? Coś z tego będę miał? Satysfakcję? Z czego niby? Nie zarabiam na tym, ani nic, jest to tylko moja dobra wola, tak więc ogarnij chłopaku.

Nie każdy jest pseudo informatykiem kolo :)

Opublikowano

Wkur**asz mnie bo wogole sie nie znasz a w kazdym temacie cos piszesz. Plecasz same gowno naprawde.

Jak cię wk**wiam to się cieszę, wisi mnie to. Taki z ciebie znaffca widzę ^^

Skończ, to nie forum na takie rozmowy, tylko spamimy teraz. END.

PS. Sorry za offtopic.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...