Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zrobić Arene PvP?

Krystian1909

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

|===================================|

|

|VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV|

|

|______________REKLAMA_____________|

|

|^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^|

|===================================|

|

Witam!

W tym temacie zamierzam opisać dokładne działanie pluginu PvP Arena.Dodatkowo postaram się wyjaśnić jak "poprawnie" zbudować arenę oraz "poprawnie" ją skonfigurować.

Zapraszam do materiału z YouTube:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
1.Poradnik w formie pisemnej (bardziej rozbudowany):

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

By zacząć,pierw musimy pobrać plugin ze strony oficjalnej bukkit'a.

http://dev.bukkit.org/server-mods/pvp-arena/

Po pobraniu NAJNOWSZEJ wersji i kompatybilnej do naszego bukkita możemy przejść dalej.

Jak wgrać plugin?
Ściągnięty wcześniej plugin wklejamy go do folderu /plugins i uruchamiamy server od nowa.

Jeśli wszystko jest ok,w folderze plugins znajdziemy również folder pvparena.
Arena - Komendy oraz opis "poprawnej " budowy

2.Budowa Areny

Co powinno się w niej znajdować?
Przede wszystkim:

• Arena walki (Możecie się z tym pobawić)
  • Spawn graczy czerwonych. (Najlepiej jakiś zamknięty pokoik)
  • Spawn graczy niebieskich. (Najlepiej jakiś zamknięty pokoik)
  • Pokój dla Spectator (Dla oglądających walki)
  • Wyjście (Może być normalne)

3.Ustawianie komend:

1.Stoimy w wybranym przez siebie punkcie naszej areny.

Wpisujemy kolejno:

/pa create (nazwa naszej nowej areny) -Po chwili powinien wyskoczyć komunikat że wszystko jest ok
(Samą arene powinniśmy robić na cub'ie)

2.Następnie wpisujemy:
/pa spawn redlounge - ustalamy spawn grupy red (Tutaj graczy będą wybierać klasy)
/pa spawn redspawn - spawn grupy red (Należy ustać w miejscu gdzie gracz czerwony ma się teleportować i rozpocząć walke)

/pa spawn bluelounge - ustalamy spawn grupy blue (Tutaj graczy będą wybierać klasy)
/pa spawn bluespawn - spawn grupy blue (Należy ustać w miejscu gdzie gracz niebieski ma się teleportować i rozpocząć walke)

3.Potem wpisujemy:
/pvparena (nazwa areny) spectator - Miejsce trybun dla widzów
/pvparena (nazwa areny) exit - Wyjście (Po owocnej bitwie wszyscy tam idą)

Komendy gracza:
/pa join - Dołączasz do areny
/pa join (nazwa areny) -Dołączasz do wybranej areny (jak są dwie czy więcej)
/pa leave - Opuszczasz arene

Dobrze a na sam koniec dodajemy w pomieszczeniach spawnu czerwonych i niebieskich 4 tabliczki a na nich wpisujemy kolejno obok siebie:
-Ranger
-Swordsman
-Tank
-Pyro

Stawiamy też obok blok żelazny by gracze po wyborze klasy mogli kliknąć na żelazny blok i rozpocząć bitwe!

3.Konfiguracja.

Jak stworzycie arenę o nazwie "1" czy np. "Arena"/"Arena2" to szukajcie w folderze pvparena takiego pliku <config_nazwawaszejareny>

Potem to edytujecie.

Najlepiej jest zostawić wszystko tak jak jest prócz jedej linijki :

Co to daję?

To że będziemy mieli spolszczony plugin!

Ciekawostki
Plugin jest bardzo grymaśny i przy zwykłej konfiguracji (
Default) można używać komend w czasie samej rozgrywki (/spawn,/home itp.) bez kończenia "gry" dlatego proponuję aby na samej arenie (tam gdzie walczą) dać cub z flagą cyt."/rg flag <nazwa_cuba> allowed-cmds deny" wtedy nie będzie żadnych problemów*

(To rozwiązanie rzeczywiście pomaga,ale jeśli wyjdziemy z gry "niechcący" to nie będziemy mogli się ponownie zalogować na danym terenie objętym tą flagą)

TO WSZYSTKO
Jeśli ten poradnik się Wam przydał proszę nie zapomnijcie dać "
+"/like gdyż tak mało,znaczy dla mnie bardzo dużo,przynajmniej pozwala mi dać siłę by pisać kolejne poradniki.
Proszę moderatorów o zdjęcie tych kilku
%%% na moim profilu gdyż bardzo mi one przeszkadzają.

Cały Tut jest moją własnością i zastrzegam sobie do niego praw autorskich.
ZAKAZ KOPIOWANIA

@Edit

-Poprawiłem komendy (teraz działają)

-Poprawiłem Błędy ort.

@Edit 2

-Doczekaliśmy się poradnika w postaci filmu

@Edit 3

-Ogólna poprawa estetyki tutoriala

Dzięki wszystkim za dobre komentarze :P

• Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Dzięki za poradniczek!

Dłuugo próbowałem znaleść w necie coś o PVP Arenie,tam to były szczątkowe informacje ale dzięki tobie już sobie poradze.

Jak byś mógł to opisz jeszcze tą konfigurację,to sobie coś ulepsze.

Jeszcze raz dzięki-Jesteś boooski!

b_560_95_1.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

supcio

siema daj Like jeśli mnie popierasz w Jakiś np Komentarzu Itp

Mam serwer Minecraft Start już nie długo .....wejdz na profil i wejdz w Temat: SerwerZ Magią :D znajdziesz mnie na steam itp masz problemik zapytaj się mnie Postaram się pomóc piszcie na pw jeśli szukasz kogoś na serwer jest szansa że się zgodzę :D

Opublikowano

Fajne

siema daj Like jeśli mnie popierasz w Jakiś np Komentarzu Itp

Mam serwer Minecraft Start już nie długo .....wejdz na profil i wejdz w Temat: SerwerZ Magią :D znajdziesz mnie na steam itp masz problemik zapytaj się mnie Postaram się pomóc piszcie na pw jeśli szukasz kogoś na serwer jest szansa że się zgodzę :D

Opublikowano

Komendy się wszystkie zmieniły - teraz się nie da ustawić areny (/pvparena <nazwaareny> redlounge) nie działa, błąd: Error: no spawn set

Może to naprawisz, a nie tak odświeżasz, skoro ta zmiana jest już od dobrego miesiąca?

10 postów

(...)

250 postów

500 postów

1000 postów! - SPAMER!

:D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...