Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[P]Blue Screen Of Death/ Samoistne zwieszanie i wyłączanie się pc.

Shenkt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich userów ! :-)

Od pewnego czasu mam problem, który ciężko jest zignorować. Mianowicie: Kiedy włączam coś bardziej wymagającego typu: Bf3, PlanetSide2,

Adobe Premiere Pro CS6 , co mój komputer kiedyś "łykał" bez problemu na "najwyżsiejszych"" ustawieniach po ok. 5 min gry lub podczas jakiegoś przyspieszenia akcji, zmiany w otoczeniu komputer się zawiesza i wyskakuje BSOD lub po prostu zostaje zawieszony. Jest to dosyć uciążliwe - praktycznie uniemożliwia robienie czegokolwiek oprócz przeglądania stron internetowych czy grania w ..pasjansa. Na początku myślałem ,że to CPU się przegrzewa więc zresetowałem cały OC sprzętu. Niestety nic to nie dało. Potem przyszło mi do głowy,że mam za mało miejsca na systemowym dysku (SSD 64GB. zostało jakieś 1gb wolnego) więc zrobiłem format i przeinstalowałem win7. Było to troszkę nieprzemyślane, ponieważ mam także zainstalowany Win. XP prof. na innym dysku (ze starego pc'ta - złomiaka) i tam też po "przeciążeniu" pojawia się BSOD. Oczywiście format nie pomógł. Próbowałem też rozebrać komputer na podzespoły i dokładnie wyczyścić, ale to także w niczym nie pomogło. Nie sądzę by była to wina samych podzespołów, ponieważ tak jak wyżej napisałem kiedyś na tym samym sprzęcie nie było z tym żadnych problemów. Ostatnio zacząłem się bawić troszkę w piracenie (tak, niestety - kiedyś kupowałem gry, ale te ceny to jednak przegięcie)- ściągnąłem Crysisa, Crysisa2 (i właśnie na dwójce zaczął się pojawiać BSOD po paru min. gry) potem także w bf3, ps2. Nie wiem - czy to może mieć związek z moim problemem? Ostatnio wymieniłem też klawiaturkę na Razer BlackWidow 2013 - czasami trzeba ją odłączyć, żeby system wystartował lecz po podłączeniu innej klawiatury błąd cały czas jest. Dodam jeszcze, że system też nie jest oryginalny - dopiero zamierzam zakupić.

Tutaj specyfikacja mojego sprzętu:

CPU: Intel Core i7 2600K 3.4 GHz (Turbo 4,8GHz)

MOBO: ASrock P67 Extreme4 Gen3

GPU: Nvidia Quadro 2000

PSU: XFX XXX Edition 650W Modular

RAM: Corsair DDR3 4x4096MB 1600MHz CL9.0 XMP Vengeance with Heatsink (blue)

HDD: WD Green WD10EARX (3,5",1TB, SATA/600)", 512GB, SATA/600)

SSD: OCZ Agility 4 AGT4-25SAT3-64G (2.5" 64GB, SATA/600)

Monitor: Dell U2410 UltraSharp, 24", IPS, 1920x1200

Gryzoń: Razer DeathAdder BlackEdition

Klawiatura: Razer BlackWidow 2013

Słuchawki: Razer Megalodon 7.1

Podkładka: Razer Vespula

Serdecznie pozdrawiam, i pozostaje mi mieć nadzieję ,że coś wspólnie na to poradzimy. Gdybyście potrzebowali dokładniejszych danych to piszcie pod tematem co konkretnie potrzebujecie do konkretnego rekonesansu problemu.

93235150854957885897.png

Opublikowano

Daj screen z programu HWMonitor/BIOS'u bo wiem że nie masz takiego sprzętu (nikt ogarnięty nie podaje słuchawek i podkładki w problemie z BSOD'em)

Po za tym podaj kod tego BSOD'a bo tak to nic nie rozszyfrujemy

Opublikowano

Daj screen z programu HWMonitor/BIOS'u bo wiem że nie masz takiego sprzętu (nikt ogarnięty nie podaje słuchawek i podkładki w problemie z BSOD'em)

Po za tym podaj kod tego BSOD'a bo tak to nic nie rozszyfrujemy

Mam cały sprzęt zapisany w notatniku, żeby gdzieś wkleić. Nie widziałem wielkiego sensu w usuwaniu tych rzeczy ze spisu. Zaraz zrobie screena. Z drugiej strony po co mam wstawiać opis sprzętu innego, niż mam?

93235150854957885897.png

Opublikowano

Nie wiem, jednak jak mówiłem przede wszystkim podaj kod tego BSOD'a bo nic nie zrobimy bez tego, może być też jego zdjęcie

Opublikowano

Na razie proszę - zdjęcie błędu.

@Edit.

Wstawie na innych hosting, bo tu jakos nie smiga.

http://imageshack.us/photo/my-images/839/dsc02853wx.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/541/dsc02857g.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/221/dsc02856s.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/407/dsc02855m.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/841/dsc02854j.jpg/

Łapcie ^^

93235150854957885897.png

Opublikowano

prawdopodobniej coś do wymiany będzie. z tego co czytałem na innym forum gościu miał problem z grafika. masz inna zęby sprawdzić czy nadal się pojawia bsod na innej karcie?

a tak btw zgłaszam multi ;)

Opublikowano

Czytam o tym, poinstaluj wszystkie stery chipsetu magistrali itp. (wszystko od proca i płyty)

Chociaż jeszcze to wyczytałem:

CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT (101)

Uwalona płyta albo procesor (skłaniałbym się ku temu), błąd ewidentnie wskazuje na usterkę sprzętową.

Na forum jest już kilka wątków na ten temat w których odpowiadałem.

0x00000101

ten błąd jest generowany najczęściej (w 90 %) przez sprzę Nvidia czyli kartę graficzną.

Odinstaluj sterownik wyczyść kompa i zainstaluj na nowo sterownik. Czasami trzeba jeszcze przeinstalować chipset, zupełnie nie wiem dlaczego ale pomaga. Możliwe tez jest uszkodzenie nie sterownika a całej karty co jest wybitnie niebezpieczne ponieważ od tego zdarzają się uszkodzenia RAM-u

Opublikowano

prawdopodobniej coś do wymiany będzie. z tego co czytałem na innym forum gościu miał problem z grafika. masz inna zęby sprawdzić czy nadal się pojawia bsod na innej karcie?

a tak btw zgłaszam multi ;)

Tamtego konta nie mam zamiaru kiedykolwiek używać ze względu na nick. :>

Zaraz sprawdzimy czy na grafice z procesora problem też występuje. Innej karty nie posiadam w tym momencie, ale ta jest chyba jeszcze na gwarancji.

93235150854957885897.png

Opublikowano

Może masz wygięty jakiś pin na płycie głównej (na pewnym forum tak było), a jak chcesz to wyślij kartę na gware.

Pomagam w sprawach komputerowych

Opublikowano

Zapomniałem, że wbudowana karta intela nie ma wejścia dla monitora.. tak więc nie da rady przetestować. Na razie zmieniłem slot karty, instaluje najnowsze sterowniki.

93235150854957885897.png

Opublikowano

to kup za 5 zl przełączkę(adapter) w kompterwym chyba jak ci na takiego kompa nie było szkoda tyle kasy to 5 zl tez ci nie będzie szkoda

Opublikowano

Reinstalacja sterowników karty graficznej i zmiana jej slotu nie pomogła. Teraz jedynym wyjściem jest wymiana karty graficznej?

93235150854957885897.png

Opublikowano

55% tak ale mowie kup to za 5-10zl i zobacz ( kartę chyba masz na gwarancji )

Kompa składałem mniej-więcej rok temu, więc na wszystkie podzespoły mam jeszcze gwarancję.

93235150854957885897.png

Opublikowano

Zdjęcia kolejnego BSOD'u:

http://imageshack.us/photo/my-images/16/dsc02861et.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/826/dsc02860w.jpg/

93235150854957885897.png

Opublikowano

użyj bluscreenview może coś powie

coś tam wyczytałem the graphics card is most likely the culprit

​jak mówiłem grafika ;d

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...