Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Overclocking Denebe (Phenom 955)

TrueFaith

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Nie wiem czy to bzdura, ale wyczytałem że małe taktowanie ramu "ogranicza" overclock procesora, to prawda ? Czy opłaca się podkręcać pamięci ? Na SandyBridge nic to nie daje, jak jest z Denebami AMD ? Mam Patrioty G-Series z wysokimi radiatorami, aktualnie chodzą na 1.5V. Mają 1333MHz, ogólnie to coś takiego:

http://www.maximumpc.com/files/u69/Patriot_G_Series.png

Myślałem gdzieś o 1866 MHz o ile będą podatne na OC, wiadomo pracują w Dual Channelu (2 kości 2GB jakby co)

Nie znam się na OC i oczekuję pomocy od osoby kompetentej.

PS komp będzie dopiero w poniedziałek więc wyczuwam dyskusję na ten temat

PS 2 po PS nie stawia się kropki

Opublikowano

Moderator i tak ważnej rzeczy nie wie?

Przy robieniu o/c szyną podnosi się też taktowanie pamięci, ale można też ustawić, że pamięci nie ulegają zmianie V i taktowań

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Kto robi OC Phenoma szyną ? Po za tym napisałem że nie znam się na OC

Prosiłem o odpowiedzi na pytania:

- Czy na denebie OC pamiątek daje przyrost wydajności

- Czy OC pamiątek pomoże mi bardziej podkręcić procesor MNOŻNIKIEM

Wiem że OC szyną podnosi pamiątki

Opublikowano

Napięcie NB czy taktowanie ? Jak to wpływa na taktowanie CPU ? Sorka za głupie pytania ale podkręcałem tylko napięciem i mnożnikiem wiec jestem zielony jeśli chodzi o inne czynniki

Opublikowano

NB To jak wiemy mostek laczacy przeplyw danych z CPU, GPU i RAMu. Im wyzsze taktowanie tym wyzsza wydajnosc. Jak ustawisz taktowanie na 2600MHz to bedzie wystarczajaco. Roznica przepustowosci ramu miedzy 2400 a 2600 jest minimalna, a potem nie ma jej prawie wcale.

Opublikowano

I tak podkręcę ram do 1866 MHz, będzie hardkorowo wyglądać B)

Przyjdzie jutro zasilacz to zrobię OC tego NB do 2600 czy ile tam, napiszę jeszcze do Ciebie bo widzę że ogarniasz ;p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...