Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Komputer nie włącza monitora.

czarq.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

j/w monitor nie włącza się po starcie komputera.

Zaczęło się gdy musiałem zrestartować komputer i tak jest do teraz.

Dodam, że miałem tak kilka dni temu, poprawiłem kable i przełożyłem wtyczkę od zasilacza i po 5 próbach zadziałało.

Poprawiałem kartę, uruchamiałem z 1 kostką i nic :x

Monitor ciągle zostaje w stanie czuwania.

Pomocy...

Opublikowano

Rozumiem że monitor działa ale jest czarny ekran ?

fighting0070.gif

2151571077.png

Sygna nr 2 i 3:

f51f61ce7c7db.jpg

1358683560-U261555.png

Sygnatura by SoiThe

Pomagam w działach "Problemy z grami" "Komputery" "BFP4F" "Tworzenie stron www"

Opublikowano

To teraz podłącz inny monitor pod komputer to pozwoli wyeliminować problem z jednostką centralną :) Ale pewnie kabel gdzieś nie styka i tyle....

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

No to jest nie ciekawie..... Pewnie uszkodzenie mechaniczne więc na odległość nic z tym nie zrobimy.... Poczekamy może ktoś ma jakiś pomysł no ale pewnie serwis :/

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Specjalista
Opublikowano

Odłącz kabel od portu VGA i tylko zostaw go pod zasilaniem.

Zobacz czy jakaś kontrolka Ci się świec, jeżeli tak to zobacz czy wyświetli Ci się jakiś kompunikat na ekranie :)

Opublikowano

Komp odpala tj. wiatraki się kręcą czy kompletnie nie odpala ? Jak odpala to możliwe że grafika albo procesor uwalone, jak nie odpala to płyta albo zasilacz

marka moc model zasilacza podaj

Opublikowano

Odłącz kabel od portu VGA i tylko zostaw go pod zasilaniem.

Zobacz czy jakaś kontrolka Ci się świec, jeżeli tak to zobacz czy wyświetli Ci się jakiś kompunikat na ekranie :)

<Nie ogarniam>

Komp odpala tj. wiatraki się kręcą czy kompletnie nie odpala ? Jak odpala to możliwe że grafika albo procesor uwalone, jak nie odpala to płyta albo zasilacz

marka moc model zasilacza podaj

Odpala, zasilacz IBOX MAX 400W

Specjalista
Opublikowano

Monitor ma 2 kable

Jeden, któy wędruje pod kompter

Drugi, który werduje pod zaislanie

Odłącz ten, co wędruje pod kompa, a ten co wędruje pod zasilanie - zostaw.

Teraz sprawdź czy świeci Ci się jakaś kontrolka przy monitorrze (np. przy przycisku "wł/wył, albo może przyciski Ci się podświetlają " to tylko przykład)

Jeżeli tak- to mamy pewność, że do monitora dostarczane jest źródło energi, dzięki czemu może działać.

Teraz na ekranie powinien Ci się pojawić jakiś komunikat, jeżeli się nie pojawi to monitor do wyrzucenia :(

Możesz popróbować z zmianą okablowania przedowu, ewntualnie rozkręcić monitor i może jest coś do przylutowania :)

Opublikowano

Masz 2 komp ew. laptop ? podłącz monitor pod niego i zobaczy czy działa, jak działa to raczej uwalona grafika albo co najmniej wyjścia na niej

zasilacz też do wymiany bo czarna lista

Opublikowano

Monitor się świeci, jak nic nie wskuram to ojciec go rozkręci i sprawdzi co tam jest...

Inne pomysły?

@Up

Sprawdzałem 2 monitor, zasilacz już trochę ma.

Opublikowano

Dokładnie, jak 2 monitory nie działają to stawiam na grafikę, sprawdź ją na innym sprzęcie jak możesz to wykluczymy ją w razie czego

w razie by grafa działała to stawiam na CPU/PSU

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...