Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem]Buczenie komputera

Abszorbufka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema mam taki problem posiadam dell optiplex gx620 jest to moj stary komputer ktory używają moji rodzice ale mniejsza z tym od pewnego czasu gdy przeczyściłem cały komputer oraz zmieniłem paste na cpu i zainstalowałem update biosa itd oraz nowy system komputer przy lekkim obciążeniu buczy jak jebany f16 przy starcie (uwieżcie wiem jak buczy f16 i jest prawie tak samo!) Jak siedze w 2 pokoju to słysze jak wentylator zaczyna sie kręcić i buczy tak z caly czas az do oporu pozym lub jak nawet jest w spoczynku (komp 24/7 on) nie uzywany to o danej godzinie włącza swoje buczenie ? Naprzykład zauważyłem ze w każdą środe jest to o 7:36 co moge z tym zrobić wspomne że nałożyłem tylko troszke pasty termo,Komputer pracuje na Ubuntu na najnowszej wersii (wczesniej pracował na win 7 potem nawet na windows 8 lecz przezuciłem z windows 8 na ubuntu bo rodzice nie ogarniali win8 :P (Win7 był zainstalowany jakieś 9 miesiecy (nawet przed czyszczeniem) po czyszczeniu tak jakies 6dni normalnie chodził a potem zaczą buczeć

-.- i sie wieszać a wiec zainstalowalem win8 potem tez sie wieszal itd to zainstalowalem ubuntu i teraz dziala na ububtu bo innego wyjścia nie ma co moge z tym zrobić komp jest dość dobry poniweważ stawiałem na nim kiedyś nawet serwer metin2 (120osob ućiągną bez problemu ) komputer posiada 4gb ram Dual oraz dyski o pojemnośći : 160gb+40gb+1tb

SRY ZA BŁĘDY

:D ale sie spieszylem

abszorekzmniejszaczpl77.png

Opublikowano

Loool, ale żeś to opisał, było 1 zdanie napisać bo kompletnie nic nie zrozumiałem... Na początek daj screen z programu HWMonitor

Co do tego zmieniania systemu, proponuję kompletny format + instalacja Ubuntu/Win7 (ja wolę windowsy)

Opublikowano

Problem w części rozwiązany ale nie rozumiem jego buczenia co dziennie o 7:36 lol jak i o 19:36 dziwne to jest

(rozczepiłem wentylator i odciąłem kable zamontowałem nową spinke i włożyłem w slot pod prockiem.

Opublikowano

Może to przez wibracje - źle dokręciłeś.

Zawsze możesz za pomocą SpeedFAN regulować to.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Też OK, ale pamiętajmy żeby nie za dużo ;) Tylko troszeczkę, a robisz to tak - lekko odlepiasz naklejkę ze spodu wentylatora i tam albo wkraplasz kropelkę oleju albo... 0.3 mg smaru :D

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

chłopie zeby zdjąć to chłodzenie i wyjąć je z kompa potrzebujesz : 1x obcęgi 1x osobe do pomocy 2x śrubokręty 1x Wiertarke jak ja sam to rozkrecałem a potem składałem to mnie slak brał uwież mi robiłem to jakies 2h

Opublikowano
chłopie zeby zdjąć to chłodzenie i wyjąć je z kompa potrzebujesz : 1x obcęgi 1x osobe do pomocy 2x śrubokręty 1x Wiertarke jak ja sam to rozkrecałem a potem składałem to mnie slak brał uwież mi robiłem to jakies 2h

2h ? Chyba żartujesz, ściągasz zapinkę i chłodzenie zdjęte, potem 3-4 śruby na wentyl i tyle... Można nawet od razu wentylator odkręcić

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...