Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytanie o dysk twardy

MinePlayer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam dysk twardy SATA i gdy go nie używam przez jakiś czas(10-15min) to słychać jak dysk wyłącza się, gdy chcę w niego wejść nagle dysk uruchamia się. Wszystko przy włączonym kompie.

Kolega mówi że może mi się spalić dysk i płytka główna, czy to prawda? i jak to naprawić z góry dzięki

Lajk ; )

Opublikowano

Niech kolea sie troche pouczy bo gada glupoty. Jest to standardowa opcja systemu windows. W panelu sterowania jest sekcja zasilanie tam w ustawieniach zaawansowanych mozna ustawic po jakim czasie dysk ma sie wylaczac. Domyslnie 15-20m. Nic sie nie stanie po prostu oszczedzanie energii.

Opublikowano

A jaki to model dysku? Niby oszczędza energię, ale wyłączenie i włączanie co kilka minut nie jest dobre dla żadnego z podmiotów komputera. Jeśli dysk był w zestawie kiedy kupiłeś PC'ta to będziesz mógł go bez problemu wyłączyć w ustawieniach, a jeśli dodany po zakupie możesz wyłączyć oszczędzanie energii programami, np. HDDScan.

Pomocnik
Opublikowano

Dysk zabezpiecza głowicę kiedy nie jest używany(parkowanie głowicy) i z tąd to stukanie, dysk w ten sposób zabezpiecza dane w przypadku wstrząsu, nie przejmuj się tym :).

daronian wyłączanie i włączanie to norma i nie jest szkodliwe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...