Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kupno komputera |

neXt15

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam zamiar zakupić komputer, złożyć go sam, tylko nie wiem czy będzie to dobry wybór i opłacalny.

Również nie wiem jaka cena może wyjść za niego, z tego co się dowiedziałem ostatnio ok. 4 tyś. złotych, ale może ktoś wie dokładniej ile będzie kosztować to wszystko? (jeszcze w poniedziałek przejdę się do sklepu komputerowego)

- Windows 7

- Procesor: Intel ® Core i7-3770 CPU @ 3.40 GHz

- Płyta główna: MSI B75MA-E33 SuperSpeed USB 3.0 i SATA3 6Gb/s

- Karta graficzna: NVidia GeForce GTX 660 2GB

- Pamięć fizyczna (RAM): 8GB 1600MHz DDR3

- Dysk twardy: 1TB HD SATA3 7200obr.

- Karta dźwiękowa: Crative Sound Balster Tactic 3D alpha

Moje pytania:

- Opłaca się zakupić taki sprzęt?

- Ile wyniesie (kwota) za ten komputer?

- Jakie obudowy polecacie do komputerów? (jakieś przykłady, linki proszę!)

[ jak będą to podam jeszcze ]

Mam nadzieję że ktoś mi pomoże! :)

1367996595-U582588.png

Opublikowano

Mam zamiar na komputerze tworzyć grafikę (Photoshop, może w przyszłości AAE i Cinema 4D), nagrywanie let's play'ów, co wiąże się z renderowaniem filmów, granie w gry na choćby średnich detalach (choć nie pogardziłbym na wysokich), tak aby można było sobie pograć w takie gry jak BF3, FarCry 3 itp.

1367996595-U582588.png

Opublikowano

na takim zestawie spokojnie na ultra - high. Dysk no name i brak zasilacza. Jaka winda 7 ( Home, Proffesional itp..) Zamień proca na i5 2500k. A k. grafy zmień na lepszà.

;)
Opublikowano

W takim razie i7 jest dobrym wyborem, ale tak jak napisał natan nie podales marki zasilacza (polecam deus g1 600w), dysk bez nazwy (polecam WD caviar blue 1tb) i zamiast gtx660 weź sapphire radeon 7950 vapor-x, lub jeżeli budżet ci na to pozwala weź 7970ghz edition. Na takim zestawie ultra gwarantowane przy ok 60fpsach.

@up autor ma zamiar nagrywac filmy na yt co wiaze sie z renderingiem, obrabianiem itd. wiec w tym przypadku lepszym rozwiazaniem będzie i7.

Opublikowano

Zamiast pierdolić zbędnie złożylibyście zestaw za 4k...

Proszę:

http://www.morele.net/inventory/info/8ALezK/

Niech ktoś chłodzenie jakieś dobre znajdzie xD

@Autor

Nie kupuj w jakimś zjebanym komputerowym tylko na morele.net

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Zamiast pierdolić zbędnie złożylibyście zestaw za 4k...

Proszę:

http://www.morele.net/inventory/info/8ALezK/

Niech ktoś chłodzenie jakieś dobre znajdzie xD

@Autor

Nie kupuj w jakimś zjebanym komputerowym tylko na morele.net

Ja bym wolał jednak to co sam znalazłem, to co w temacie.

Może i strona dobra, skuszę się może na stronę. xD

Teraz, tylko chciałbym cenę z dobrym zasilaczem i dyskiem. :) [ do 4 tysięcy złotych cały sprzęt! ]

1367996595-U582588.png

Opublikowano

Ja bym wolał jednak to co sam znalazłem, to co w temGhacie.

Teraz, tylko chciałbym cenę z dobrym zasilaczem i dyskiem. :) [ do 4 tysięcy złotych cały sprzęt! ]

Przecież ty dałeś gówno nie zestaw... CPU dobre, a GPU o kant dupy rozbić.

Radeon HD 7970 Ghz Edytion, to czołowy produkt AMD i nic się z nim nie równa. (po za GTX 690 i 7990)

CPU zmień na te z K, bo mi się pomyliło.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Ja bym wolał jednak to co sam znalazłem, to co w temacie.

Na tym sprzęcie, co podałeś w temacie NIGDY nie będziesz miał takich osiągów jak na tym od FLAPA, na dodatek zaproponowali Ci gówniane MOBO pod procek do O/C, RAMy zapewne bez radiatorów, obudowę też po najtańszych kosztach, zasilacz to zapewne jakiś słaby Fortron ... dalej im ufasz ?

@ Flap zawsze pierwszy ;x

Opublikowano

Na tym sprzęcie, co podałeś w temacie NIGDY nie będziesz miał takich osiągów jak na tym od FLAPA, na dodatek zaproponowali Ci gówniane MOBO pod procek do O/C, RAMy zapewne bez radiatorów, obudowę też po najtańszych kosztach, zasilacz to zapewne jakiś słaby Fortron ... dalej im ufasz ?

@ Flap zawsze pierwszy ;x

eee... nawet nigdzie nie napisałem że ktoś mi coś proponował, a nawet obudowy nie wybrałem...

Czyli co, brać ten zestaw od FLAP'a? Tylko z tym procesorem: http://www.morele.net/procesor-intel-core-i7-2600k-3-4ghz-lga1155-8mb-bx80623i72600k-372029/

1367996595-U582588.png

Opublikowano

eee... nawet nigdzie nie napisałem że ktoś mi coś proponował, a nawet obudowy nie wybrałem...

Czyli co, brać ten zestaw od FLAP'a? Tylko z tym procesorem: http://www.morele.ne...i72600k-372029/

A ten w temacie ? ;o. Nie o to chodzi, że nie podałeś reszty, bo już te były kiepskie...

Oprócz tego jakieś chłodzenie (tu się akurat nie wypowiem, bo nie mam o tych zbyt dużego pojęcia). Jeśli jednak dobrze popatrzyłem na osiągi, to Thermalright Macho (HR-02) powinno się sprawdzić.

Opublikowano

A ten w temacie ? ;o. Nie o to chodzi, że nie podałeś reszty, bo już te były kiepskie...

Oprócz tego jakieś chłodzenie (tu się akurat nie wypowiem, bo nie mam o tych zbyt dużego pojęcia). Jeśli jednak dobrze popatrzyłem na osiągi, to Thermalright Macho (HR-02) powinno się sprawdzić.

Nie ma macho na morele xD

Chyba jest zmuszony do Fortisa....

Dodaj do koszyka jeszcze Silentiumpc Fortis

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

ja Ci polece taki zestaw

http://www.morele.ne...ry/info/5CDteR/

Procesor nie jest stworzony do OC lecz ma HT 8 wątków przydających się do różnych renderów, obróbek. Karta graficzna GTX 660Ti ze względu na CUDA która pomaga przy np. Photposhopie, AutoCAD i na ktorym i tak pograsz w gry. 16Gb ramu do szybszego zapisu (mozesz brać 8GB), dysk SSD na szybszy start systemu, gier, programow. Dysk twardy 1Tb jako magazyn. Zasilacz wszystko uciągnie no i zwykła nagrywareczka, Przewiewna obudowa zapewni niskie temperatury.

Pomagam w sprawach komputerowych

Opublikowano

Czyli co, brać ten zestaw od FLAP'a? Tylko z tym procesorem: http://www.morele.ne...i72600k-372029/

tak tylko poczytaj na innych forach o dobrym chlodzeniu lub poczekaj tutaj na wypowiedz kogoś ja mam havik 120 i bardzo low tempy są po oc ale nie wiem ile kosztuje w polsce :X
Opublikowano

ja Ci polece taki zestaw

http://www.morele.ne...ry/info/5CDteR/

Procesor nie jest stworzony do OC lecz ma HT 8 wątków przydających się do różnych renderów, obróbek. Karta graficzna GTX 660Ti ze względu na CUDA która pomaga przy np. Photposhopie, AutoCAD i na ktorym i tak pograsz w gry. 16Gb ramu do szybszego zapisu (mozesz brać 8GB), dysk SSD na szybszy start systemu, gier, programow. Dysk twardy 1Tb jako magazyn. Zasilacz wszystko uciągnie no i zwykła nagrywareczka, Przewiewna obudowa zapewni niskie temperatury.

I po co?

On napisał, że głównie będzie grał, a bawił się grafiką przy okazji czyli ten zestaw odpada.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Ten co w temacie, znalazłem szczerze na YT, koleś ma sprzęt i mu gry bardzo dobrze chodzą.

Trochę się już pogubiłem, możecie stworzyć listę tego wszystkiego na morele.net?

I po co?

On napisał, że głównie będzie grał, a bawił się grafiką przy okazji czyli ten zestaw odpada.

W Photoshop pracuję prawie co drugi dzień. :) PS 4ever

1367996595-U582588.png

Opublikowano

@2up sam odpadasz... Nigdzie nie napisał, że będzie bardziej grał w gry... Czytanie siada? Mój zestaw jest lepszy, grafikę którą podałem i tak poradzi sobie z gramy. Autor napisał, że może grać na średnich (Gdzie GTX sobie poradzi bez trudu) ale też nie pogardzi wysokimi (Gdzie GTX też sobie poradzi). Więc jakieś jeszcze masz argumenty czy tylko tak nabijasz posty? Zestaw składałem patrząc bardziej na programy graficzne gdzie GTX się lepiej spisuje ze wzgledu na CUDA.

Opublikowano

Ten co w temacie, znalazłem szczerze na YT, koleś ma sprzęt i mu gry bardzo dobrze chodzą.

Trochę się już pogubiłem, możecie stworzyć listę tego wszystkiego na morele.net?W Photoshop pracuję prawie co drugi dzień. :) PS 4ever

To i tak nie zmienia faktu, że 7970 Ghz Edytion jedzie jak chce GTX'a 660Ti i jeżeli chcesz żeby komputer miał lepsze osiągi i na dłużej starczył, to bierz mój zestaw:

http://www.morele.net/inventory/info/3cyWTA/

Tylko niech ktoś tu poda dobre chłodzenie które będzie na morele.

@Up

To niech autor sobie wybierze czy woli mieć komputer na dłużej i lepszy czy mieć CUDA

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Nic w twoim zestawie nie widzę lepszego oprócz karty graficznej. Nie polecej OCZ ZT gdy nie stanieje ponizej 300zł....

Opublikowano

Nic w twoim zestawie nie widzę lepszego oprócz karty graficznej. Nie polecej OCZ ZT gdy nie stanieje ponizej 300zł....

No właśnie karta graficzna ;)

Miażdży tego GTX'a.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Tylko niech ktoś tu poda dobre chłodzenie które będzie na morele.

@Up

To niech autor sobie wybierze czy woli mieć komputer na dłużej i lepszy czy mieć CUDA

Zaczynam wierzyć Ci, i chyba wezmę twój zestaw. :)

Czekam na kogoś kto poda dobre chłodzenie.

I tutaj jest moje pytanie, ten zastaw na oko patrząc na ile starczy? 4, 5, 6, 550515486 lat? :)

1367996595-U582588.png

Opublikowano

Zaczynam wierzyć Ci, i chyba wezmę twój zestaw. :)

Czekam na kogoś kto poda dobre chłodzenie.

I tutaj jest moje pytanie, ten zastaw na oko patrząc na ile starczy? 4, 5, 6, 550515486 lat? :)

Wszystko zależy od tego jak szybko będzie się rozwijać technologia.

Na pewno pograsz na ultra i full HD przez dwa/trzy lata, ale pewnie więcej.

BTW

Ale wiesz, że musisz zrobić o/c?

1372333810-U137250.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...