Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Noob teamy ;/

En1CeKa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pojawiał, pojawia i będzie pojawiał się płacz o to, że przegrywam przez noob teamy itp itd.....

Z racji tego, że mój internet nie chce działać jak należy to z nudów postanowiłem napisać

(hmm nie chce mi się tego nazywać tutorialem czy poradnikiem, bo każdy kto ma 130IQ+ już wiedział o tym dawno, może nie w takiej formie, ale zawsze)

dlaczego przegrywamy? czy istnieje takie coś jak elo hell? przegrałem 20 gier pod rząd itp...

Rozpisze to matematycznie, jeżeli ktoś zna podstawy matematyki to powinien zrozumieć.

przypuśćmy, że każda "randomowa gra" bez twojego uczestnictwa jest 50/50 czyli 50% że dana drużyna wygra.

Możemy to zapisać również:

50% - mid wygra/wyccaruje/zagra lepiej niż przeciwny mid

50% - top..... to co up........

50% - bot..... to co up........

50% - jungler zagra lepiej niż przeciwny jungler

Oczywiście jest tam jakiś procent typu match setup, szczęście itd...

Ale ja przyjmuje że każdy jest taki sam, czyli jego szczęście itd... jest identyczne jak przeciwników.

50% x 4 = 200%

200% / 4 = 50%

Ale jeżeli ty będziesz 80% przykładowo na midzie to:

50% x 3 + 80% = 230%

230% / 4 = 57,5%

57.5% na wygranie gry

Jeszcze włączmy czynnik twoich ganków z mida

ty jesteś 80%, gankujesz bota i bot dzięki Tobie robi się 70%:

50% x 2 + 80% + 70% = 250%

250% / 4 = 62,5%

Jak widzimy gdy przyjmiemy za każdego gracza "random playera" to tylko my mamy wpływ na gre.

Oczywiście może się zdarzyć, że przegrasz 20 gier pod rząd nie przez swoją winę.

To jest mało prawdopodobne tak jak wyrzucenie reszki 20 razy pod rząd, ale nadal możliwe.

Bo czy przegrasz 20 razy czy wygrasz to i tak przy większej ilości gier(200-500) twoje elo powinno odzwierciedlić twoje umiejętności.

Co do moich obliczeń można również zauważyć matematycznie kto ma największy wpływ na grę, jest to mid i jungla.

Bo oprócz 50%-100% (zależy od gracza) MID, JUNGLA może podwyższyć procent bota, topa, mida.

Jak dajesz od siebie 80-90%, umiesz grać teamplay, gankujesz bota itd..

To twoje szanse na wygranie gry są w granicach 60-70%.

Czyli widzisz nawet jakbyś był pro graczem dawał z siebie 100% to i tak nie jesteś wstanie wyciągnąć 100% na wygranie gry.

Ale gdy masz 60% na wygranie gry to w teorii nawet jak przegrasz 10 gier to prędzej czy później proporcja twoich wygranych do przegranych powinna być mniej więcej jak 3/2.

Oczywiście możemy wziąć pod uwagę jeszcze jeden czynnik jakim jest ELO, a mianowicie jak wyciągasz na 1400 elo - 80% to wraz ze wzrostem elo ten procent będzie spadał.

Elo które osiągniesz gdy spadniesz do 50% jest odzwierciedleniem twoich umiejętności.

Morał jest taki, że do twojej drużyny dobiera 4 przeciwników a do przeciwnej 5 czyli gdy ty jesteś b.dobry to twoja drużyna w teorii ma większa szanse na wygranie gry(bo WSZYSCY oprócz ciebie to 50%).

AMEN

Opublikowano

Troszkę bez sensu ten tut, każdy kto jest w "elohell" i jest "pro" tylko "polaczków" nie da się wycarrowac powinien wiedzieć,że gankując i pomagając innym liniom które przegrywają zwiększa swoje szanse na podbicie elo.

Opublikowano

Twoja odpowiedź jest niepoprawna składniowo, nie jestem jakoś dobry z polskiego (ale to co ty reprezentujesz...), ale twoją wypowiedź można przeczytać dwojako.

Ale jedna wersja twojej wersji mówi, że "polaczków" nie da się wyccarować, o ile się nie mylę.

Tylko pamiętaj że oprócz 4 "polaczków" w przeciwnej drużynie takich samych "polaczków" jest 5.

Mówiąc "polaczków" masz na myśli, złą renomę jaką cieszą się Polacy w świecie LoL, ale mimo wszystko nie używaj tego typu zwrotów, ty też jesteś Polakiem.

Opublikowano

Jest polakiem a nie polaczkiem :P. i powiedz mi jeszcze jak wyliczyles że w przeciwnym teamie jest 5 polaczkow?

comment_aKm2b5jSiJgvkhmrlSzZ5Yc80OK7Mzta

Opublikowano

Hmmm... patrze na te twoje obliczenia i wyszło mi 2,5 kg - dobrze policzyłem ??

A tak na serio, to jak ty masz te 1200 elo i np. grasz dobrze, to raczej nie jesteś jedynym ogarem bo wtedy wybicie się wyżej było by dosyć łatwe. Czasami trafiasz na trolli, a czasami przeciwnicy są po prostu lepsi, rzadko się zdarza, żeby na elo ~1200 była normalna gra bez trolla, afka etc. Wczoraj zdarzyła mi się bardzo wyrównana gra, gdzie każdy się starał i grało się naprawdę fajnie. Mimo, że to przegraliśmy to byłem zadowolony, bo nikt umyślnie nie psuł nam rozgrywki, jak to zazwyczaj bywa.

Kolejna gra ze wczoraj >> Cały mój team trollował, więc w końcu i ja zacząłem nie widziałem najmniejszej szansy na wygranie - grałem na bocie (caitlyn) towarzyszył mi mordekaiser , z którym musiałem się dosłownie bić o farmę, ale miałem już to wszystko w dupie po 2 przegranych grach pod rząd, ale potem jak wyszscy się zebraliśmy to mimo tego, że w kilach było 30-60 dla enemy to wygraliśmy bez większego problemu.

To wszystko jest popierdolone - starasz się >> przegrywasz . masz w dupie >> wygrywasz.

Morał tego jest taki : "Miej wyjebane, a będzie Ci dane."

Opublikowano

UP Ale ty wychodzisz z nastawieniem, że w twoim teamie zdarza się częściej troll itd...

A ty masz mniejszą szanse na to, że do twojego teamu dostaną się jakieś trolle niż przeciwnicy,

bo ci dopiera 4 a im 5. Nie ma czegoś takiego, że przeciwnicy są po prostu lepsi, ty miałeś taką samą szanse znaleźć się w przeciwnym teamie jak oni.

Opublikowano

Do autora - Matematyka i pisaniem poradnikow nie poprawisz swojego skilla ^^ A taki "poradnik" jest tylko dowodem twojej frustracji z powodu przegranych gier, a zarazem braku skilla ^^

pozdro&pocwicz.

V2tsZWpPX19fZXV3X19fNTQ2X19fTlVMTF9fXzNfX18xMDBfX19Qb2xhbmQucG5nX19fNF9fXzNfX18wMDAwMDBfX19zb2xv.png
Opublikowano

Jakiej frustracji, jakich przegranych gier ? o czym ty mówisz ?

"Matematyka i pisaniem poradnikow nie poprawisz swojego skilla" - A czy ja mam zamiar poprawiać swój skill, matematyką? napisałem to gdzieś ?

Stworzyłem ten temat tylko i wyłącznie bo z frustrował mnie czyjś post na forum i dałem mu odpowiedź w formie tematu.

I co ty możesz wiedzieć o moim skillu... Mówić to każdy może.

Opublikowano

Jakiej frustracji, jakich przegranych gier ? o czym ty mówisz ?

"Matematyka i pisaniem poradnikow nie poprawisz swojego skilla" - A czy ja mam zamiar poprawiać swój skill, matematyką? napisałem to gdzieś ?

Stworzyłem ten temat tylko i wyłącznie bo z frustrował mnie czyjś post na forum i dałem mu odpowiedź w formie tematu.

I co ty możesz wiedzieć o moim skillu... Mówić to każdy może.

Bo takie poradniki pisza tylko frustraci ^^

Normalni ludzie smieja sie lub maja to poprostu w dupie. Ty dales odpowiedz w formie tematu zamiast postu, nameczyles sie przy tym wiecej, a na dodatek zrobiles jakies chore obliczenia, w ktorych zakladasz, ze jestes lepszy niz caly team, wiec gra z toba to wygrana gra.

V2tsZWpPX19fZXV3X19fNTQ2X19fTlVMTF9fXzNfX18xMDBfX19Qb2xhbmQucG5nX19fNF9fXzNfX18wMDAwMDBfX19zb2xv.png
Opublikowano

UP

Poradnik, jak oczywiście to coś można tak nazwać zrobiłem bo mi internet słabo chodził i nie miałem nic innego do roboty.

I to nie są chore obliczenia, one nam uświadamiają, że im lepiej gramy tym mamy więcej procent na wygranie gry, ale nigdy 100%.

To działa też w drugą stronę jak gramy słabo to większość gier będziemy przegrywać.

Gdzie to napisałem, że jestem lepszy niż cały team i gra ze mną to wygrana ?

Moim zdaniem ty tych obliczeń nie ogarniasz i wysuwasz z nich jakieś dziwne wnioski.

Gdybyś cokolwiek wiedział, to dla ciebie byłoby jasne, że żeby ogólnie obliczyć jak grają pozostali gracze oprócz nas to najlepiej ogólnie przyjąć, że wszyscy grają tak samo czyli 50%.

I my możemy być ponad 50% lub poniżej, ja nigdzie nie napisałem że jestem lepszy niż cały team.

Opublikowano

Jasne jasne, wszystkie polaczki z elo hella przegrywają przez swój team, są uosobieniem boskości i carrują wszystkich tych 'nobuw'. Le Blanc, Kata 1st pick, te klimaty. Całe szczęście, że się troche wybiłem.

Opublikowano

Morał jest taki, że do twojej drużyny dobiera 4 przeciwników a do przeciwnej 5 czyli gdy ty jesteś b.dobry to twoja drużyna w teorii ma większa szanse na wygranie gry(bo WSZYSCY oprócz ciebie to 50%).

AMEN

Czyli gram sam przeciwko 9 graczom?

Opublikowano

Zamiast robic rozpiske na 8732456 linijek wystarczylo napisac krotka zasade:

Twoj team to 4 randomy + 1 PRO (czyli ty) a przeciwny team to 5 randomow. Kto ma przewage?

Ludzie nigdy nie zrozumieja tego ze slabo graja i beda zganiac na innych.

Opublikowano

Te obliczenia są w sumie uja warte, i nie odzwierciedlają tego co możemy spotkać na Summoners Rift. Odwołaeś się do tego, że wszyscy grają tak samo, a jest to bardzo nie prawdopodobne, bo każdy na swój sposób ocenia daną sytuacje, i na swój sposób z niej wychodzi. Gdyby wszyscy grali tak samo, mieli równe umiejętności, a Ty jako ten lepszy który "ogarnia" po pewnej ilości rozegranych meczów powinien wylądować z 2500elo~ bo reszta czyli przeciętni gracze dalej by grali przeciętnie a ich wygrana zależała by od szczęścia. Tej gry nie da się przenieść na procenty, bo nigdy nie wiesz na jakim poziomie gra Twoj przeciwnik bądź jeden z szojuszników.

50% x 4 = 200%

200% / 4 = 50%

Ale jeżeli ty będziesz 80% przykładowo na midzie to:

50% x 3 + 80% = 230%

230% / 4 = 57,5%

57.5% na wygranie gry

Ale tak btw. Skoro 4 osoby przykładają się na 50% i wychodzi Ci że to jest 200% to teoretycznie mecz powinien być wygrany 2 razy.

Sygnatura.

Opublikowano

Podam ci na jakich łepsterów trafiam aż się odechciewa grać rankedy,

Napisałem że mid wybrałem mida, potem gościu piszę że mid wybrał fiddla i pisał że będzie trolować, myslałem że se jaja robi,

następnie w grze poszedł na topa po 3 minutach przyszedł na mida i zaczoł feedować veigara pod towerem, i pisał że zrobiłem troll pick bo wybrałem i powiedziałem że idę na mida, potem zaczął się flame o reportowanie mnie team go wyśmiewał zaczoł pisać na /all. weź tu graj z takimi

Opublikowano

Te obliczenia są w sumie uja warte, i nie odzwierciedlają tego co możemy spotkać na Summoners Rift. Odwołaeś się do tego, że wszyscy grają tak samo, a jest to bardzo nie prawdopodobne, bo każdy na swój sposób ocenia daną sytuacje, i na swój sposób z niej wychodzi. Gdyby wszyscy grali tak samo, mieli równe umiejętności, a Ty jako ten lepszy który "ogarnia" po pewnej ilości rozegranych meczów powinien wylądować z 2500elo~ bo reszta czyli przeciętni gracze dalej by grali przeciętnie a ich wygrana zależała by od szczęścia. Tej gry nie da się przenieść na procenty, bo nigdy nie wiesz na jakim poziomie gra Twoj przeciwnik bądź jeden z szojuszników.

Ale tak btw. Skoro 4 osoby przykładają się na 50% i wychodzi Ci że to jest 200% to teoretycznie mecz powinien być wygrany 2 razy.

Tu nie chodzi o to by wmowic graczom ze statystycznie sa rowne szanse i kazdy powinien grac tak samo, jest jak mowisz, to ze kazdy gracz bedzie mial ten sam poziom umiejetnosci jest mozliwe moze raz na sto gier, tak samo jak to ze twoj team to same nooby a przeciwnicy to koksy i choc carrujesz to nie mozesz wygrac bo elo hell/noob team/trolle/mam pecha.

Chodzi o to by uswiadomic placzkom ze trzeba sie wziac za siebie a nie szukac winnych.

Podam ci na jakich łepsterów trafiam aż się odechciewa grać rankedy,

Napisałem że mid wybrałem mida, potem gościu piszę że mid wybrał fiddla i pisał że będzie trolować, myslałem że se jaja robi,

następnie w grze poszedł na topa po 3 minutach przyszedł na mida i zaczoł feedować veigara pod towerem, i pisał że zrobiłem troll pick bo wybrałem i powiedziałem że idę na mida, potem zaczął się flame o reportowanie mnie team go wyśmiewał zaczoł pisać na /all. weź tu graj z takimi

Takie gry sie zdarzaja, ale nie kazda, napewno przez jedna slaba gre nie spada sie Bog wie gdzie.

Opublikowano

Na youtube u jednego sławnego "League Of Legendsowego" let's pleyera jest seria, w której startuje on z wynikiem 617 elo~ i próbuje wyjść z ello hell ;) Jeżeli ktoś chciał by linka, bo nie chce tutaj podawać to PW.

Sygnatura.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Jak można wyliczyć matematycznie czy wygra się gre czy nie ,grasz najlepiej jak umiesz i tyle ,próbujesz kerować sam gre nie patrząc na kogoś^^

Opublikowano

Gankując linie itd. zwiększasz szansę na wygraną - tylko i wyłącznie gdy twój team będzie potrafił to wykorzystać. Pierdolenie, że wygrana zależy "tylko i wyłącznie od ciebie" jest zjebane i nielogiczne. Chodź, zagrajmy duo, ja silver V z tobą. Zacznę feedować i przegrywać lane + jak będę gankował to specjalnie padnę. Zobaczymy czy wygrasz.

Haahahahahahahahahaha, śmieszne

Opublikowano

bezsensu i niepotrzebny tut, masz wygrać wygrasz, jeżeli masz przegrać przegrasz: raz się wygrywa raz się przegrywa 1 osoba nie ma na to wpływu.

Podaj mi rękę, zaróbmy hajs... 

eh8pquc.jpg

Core i7- 4960X @ 4.5GHz

Asus P9X79 Deluxe

GTX 780 SC

HyperX Predator 16GB

Opublikowano

Nie czytajcie tego. To jest stek bzdur.

Takie założenia to tylko przy win ratio = lost ratio. Większość graczy ( jak zakładam ) Ma te kilka - kilkanaście - kilkadziesiąt - kilkaset gier wygranych więcej niż przegranych. Im więcej, tym słabszych daje nam sojuszników i mocniejszych przeciwników. Nie jest to też jedyny problem, ponieważ wraz z wygranymi wzrasta poziom ogólny gry, przez co po wbiciu paru dywizji może zrobić się nam w cholere ciężko, co też skutkuje przegranymi.

Ten tut = gówno

sweetgrove_eune_67_4_nozg.png

Opublikowano

Jak mozna wyliczac szanse na wygranie meczu, trzeba byc idiota, kazda gra jest inna i np moze byc na midzie pro syndra ktora potrafi roamowac ale trafi sie jej enemy le blanc i juz nie pomoze innym

tumblr_n94ladHf5d1qckkfko1_500.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...