Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dyskusja Dlaczego Kujon?

CODER_BEST

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj po wielu latach nauki w szkole chociaż nadal do niej chodzę ( 2 technikum ) zrozumiałem dlaczego ludzie, którzy w niektórych sprawach albo i we wszystkich są mądrzejsi od innych wiedzą trochę więcej lub nie mają problemów z nauką nazywa się Kujonami. Wcześniej jak mi to moja mama tłumaczyła, że kujon to osoba, która jest mądra i właśnie przez tą jej mądrość wszyscy ją wyzywają i tak dalej. Ale dzisiaj chciałem podzielić się z wami moimi przemyśleniami na ten temat. Otóż u mnie w klasie jak pewnie w każdej jest taka osoba, która siedzi 24/7 w książka albo po prosta Nauka wchodzi jej gładko i nie ma z tym problemów. I taka osoba wcale nie dlatego nazywana jest kujonem że jest mądra ale tylko i wyłącznie dlatego że nawet jeśli wie i czy to jest klasówka, kartkówka czy zwykła lekcja to ten ktoś nigdy ci nic nie chce powiedzieć zawsze powie że nie wie i wszystkich olewa.... I nigdy nikomu nie pomaga... To jest właśnie definicja Kujona " Osoba, która dużo wie ale z h*j'a nic ci nie podpowie " nawet wzór czy coś podobnego no kompletnie nic... No więc jakie są wasze przemyślenia na ten temat? Inne takie same a może wcale się z tym nie zgadzacie. Chciał bym aby była to wymiana zdań i argumentów a nie temat gdzie wszyscy będą po sobie jeździć i twierdzić, że tylko oni mają racje :)

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Wiesz, nie zawsze... Według mnie kujon to ktoś, kto się cały czas uczy, a nie ktoś komu nauka łatwo wchodzi do głowy. Mam dobrego kumpla w klasie (znamy się od 1kl podst.) i nauka wchodzi mu do głowy jak nigdy. Każdy na sprawdzianach chce z nim siedzieć i nigdy nie odmawia, każdemu pomoże etc. W klasie oczywiście mamy też prawdziwego kujona, a raczej kujonkę, ale ona raczej też każdemu pomoże, da odpisać zadanie etc, chociaż z mniejszą chęcią ;D

ou7821.jpg

exModerator Counter Strike

Opublikowano

Ja się zgadzam z definicją pana 2x wyżej.

Jak sie go co spytać to chuj nic nie wie a sprawdzian pisze na 5.

Klan W-I-R Rekrutuje !

Wymagamy co najmniej jednej IX ale dobrze by było jakby ktoś miał dyszke :) Mamy własny TS3 i świetną atmosferę . Więcej info na priv .

Opublikowano

Wiesz, nie zawsze... Według mnie kujon to ktoś, kto się cały czas uczy, a nie ktoś komu nauka łatwo wchodzi do głowy. Mam dobrego kumpla w klasie (znamy się od 1kl podst.) i nauka wchodzi mu do głowy jak nigdy. Każdy na sprawdzianach chce z nim siedzieć i nigdy nie odmawia, każdemu pomoże etc. W klasie oczywiście mamy też prawdziwego kujona, a raczej kujonkę, ale ona raczej też każdemu pomoże, da odpisać zadanie etc, chociaż z mniejszą chęcią ;D

Może nie zawsze jest tak, wiadomo są ludzie i taborety :) Jak widać masz normalnych ludzi w klasie :) A jeszcze lepsze jest to że osoba, która sama prawie nic nie umie ale coś zawsze napisze, podpowie ci praktycznie zawsze.

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Słabi pomagają , mądrzy olewają co za sprawiedliwość .

Czy tylko ja sądzę ze egzamin na koniec gimnazjum jest niepotrzebny ? dam przykład : słaby uczeń napiszę egzamin na 110 pk (jakimś cudem) pójdzie do liceum zobaczą 110 pk super ! świetnie ! teraz świadectwo -_-

Klan W-I-R Rekrutuje !

Wymagamy co najmniej jednej IX ale dobrze by było jakby ktoś miał dyszke :) Mamy własny TS3 i świetną atmosferę . Więcej info na priv .

Opublikowano

Ja doskonale poznałam "moją" definicję kujona na studiach. Tutaj każdy się uczy - to fakt. Różnica jest taka, że niektórzy się nauczą i umieją - odpowiedzą na każde pytanie, nawet zadane od tyłka strony. Czemu? Bo po prostu myślą i mają trochę oleju w głowie. Natomiast kujonki wyryją się typowo na pamięć i panikują, szaleją, oblewają, gdy trzeba zmusić szare komórki do pracy.

Moim zdaniem nie można nazywać kujonem osoby, która po prostu wie, przykłada się czy też chce coś w życiu swój cel. Wielka szkoda, że takie osoby są wyszydzane i przezywane w szkole.

edit: jak się okazuje, słownik języka polskiego zgadza się ze mną :P "kujon pot. «o uczniu lub uczennicy uczących się pilnie, ale bez zrozumienia, na pamięć"

#don't care

Opublikowano

U nas jakoś tak jest że większość jest mądra( od chuja) i każdy sobie każdemu podpowiada nawet ci którzy mają najlepsze oceny zawsze ci podpowiedzą na kartkówce czy na sprawdzianie, tak jak mi nauka wchodzi gładko i mojemu koledze z którym siedzę, też i razem sobie nawzajem podpowiadamy.

Opublikowano

Racja, w klasie mam dwie take osoby. Mówisz coś do nich na sprawdzianie, a ona cię nie słyszy. Jednak gdy coś chce od ciebie, a ty ją olewasz to zaraz ma problem.

76420966770019797420.png

Opublikowano

2 spojrzenia na sprawę:

pierwsze, to kto jest kujonem. otóż jest nim osoba, która jest tępa (niskie IQ), ale uczy się i podlizuje. siedzi po kilka godzin dziennie przy książkach i myśli, że dzięki temu będzie geniuszem. fałsz... ja potrafię nauczyć się na sprawdzian w ciągu 10 minut, a kujon potrzebuje kilku godzin, bo zamiast na mózg, uczy się na pamięć.

druga sprawa, to to, że ktoś nie daje ściągnąć. może i to wkurwia, ale spójrzcie jak to wygląda z perspektywy tej osoby... jeśli nauka przyszła łatwo, jak np. mi, to co za problem komuś pomóc.. ale jeśli ktoś się uczył cały dzień lub noc, to czemu ma oddać swoją pracę komuś. i tyle ;)

Opublikowano

Dla mnie kujon to osoba, która poświęca zbyt wiele czasu nauce, zaniedbując przy tym swoje życie towarzyskie, prywatne... Nie chodzi nawet o niechęć do pomocy, bo to zależy od człowieka, ale o to, że dla mnie to swego rodzaju choroba. Nic w nadmiarze nie jest dobre.

Opublikowano

Kujon - Osoba której dużo osób zazdrości to ze ma dobre oceny , ale także która nie potarfi się przyznać że cos umie a pisze sprawdziany na dobre oceny.

Roventiuss
212528fc17.png

Opublikowano

Ja się w ogóle nie ucze, a mam same 3 :) Miałem rok temu takiego kujona (w ogóle był dziwny, nie przeklinał, był bardzo cichy,grzeczny i aż za bardzo wierzący). Wiecie czemu kujona? Mimo dobrych ocen i tak był ode mnie głupszy. Oni się ucza tylko dla ocen, żeby mieć się czym chwalić, albo bo rodzice im karzą i dlatego, że niby lepsza szkoła, lepsza praca itd, ale przecież na tych czwórkach i paru trójkach do takich szkół dostać się też można jeśli się chce, a ten kolega chciał mieć 5.0. Po co? Dla mnie kujon to też osoba, która ma zbyt wysoką średnią, no bo czy to normalne mieć 6.0 (jedna miała rok temu u nas w klasie) Albo jest jakąś geniuszką, albo uczy się 6h dziennie. Jeśli te drugie to naprawde jej współczuje..

Moim zdaniem kujon to po prostu osoba, która często się uczy ciągle jej ta szkoła w głowie, chce mieć same 4,5, a i tak jest głupsza i tutaj już nie mogę wytłumaczyć dlaczego jest głupsza. (oczywiście chodzi mi o osoby, które uczą się, żeby to wszystko na pamięć znać, a nie o osoby zdolne, którym nauka nie sprawia problemów).

1361453243-U739101.png

Opublikowano

@UP Też prawda... Wkuwają na pamięć i umieją to wykorzystać jak usłyszą konkretne pytanie ale nie umieją zastosować tego w innych rzeczach... Zresztą jaki jest u nas system w szkole chyba każdy wie :) ZZZ :) Zakuj Zdaj Zapomnij :)

Opublikowano

Kujon to kujon,uczy sie zamiast sie rozerwac,i no ma to "cos",te jego gadki,jak on mysli ,ze jest fajny jak powie cos tak ,zeby nikt nie zrozumial o co chodzi i sie potem smieje.Od takiego nie sciagniesz ,bo Ci nie da,a to nie gimbaza ,zeby mu grozic :P

Zresztą jaki jest u nas system w szkole chyba każdy wie ZZZ Zakuj Zdaj Zapomnij

Dokladnie.

"Pewność wypisaną mam na twarzy"

Opublikowano

U mnie jest tak w klasie :

Sprawdzian z Niemieckiego , zapomniałem jednego słówka , pytam kolegi czy coś wie i mi powie ;] a on odpowiada ,że nawet pierwszego zadania nie zrobił ale ode mnie chce wszystko wiedzieć ... dobra tydzień minął , nauczycielka rozdaje sprawdziany a ziomuś dostał 5 ... ^^ I udaje : Ale fart LOL !!

1370621278-U708240.png

By me

Obecnie nie wykonuje zleceń

Opublikowano

W moim środowisku "kujon" nie obowiązuje, a jeśli już to sporadycznie i w formie żartu. Przykład: jedna osoba tłumaczy drugiej pewną rzecz, a trzecia nic nie rozumiejąc pod koniec rzuca "kujon". W wielu wypadkach jest to nawet komplement, w podziwie z racji tego, że dana osoba to ogarnęła.

Co do osób, które zawsze "wykują" - nazywani są po prostu idiotami bo nie są w stanie zrobić czegokolwiek poza zapamiętaniem regułki, a to każdy głupi potrafi.

Do pewnego czasu osobiście właśnie taki idiota zostałby nazwany przeze mnie kujonem lecz teraz już nie, zwykła zmiana przyzwyczajeń.

Niestety wiem, że wciąż wiele osób nazywa "kujonem" kogoś kto po prostu jest mądrzejszy (nie wykuje) ale zakładam, że to zazdrość. Na szczęście ja się z tym nie spotykam.

| | | | | taniecgitara basowa

| Bez komputera. Jeśli masz jakąś sprawę i chcesz pogadać na Skype/GG napisz najpierw tutaj, wejdę.

Opublikowano

dziwne to co napisałeś, ja w ogóle nie siedzę przy książkach, umiem nawet matme, mam 4, ale i tak do mnie kujon mówią, bo coś umiem, więcej od nich ;P(tzn. max 2 osoby tak mówią)

<>

Opublikowano

A bo ja wiem? Piątki mam bo zapierdalam. Z tego, że potrafię wziąć się do roboty jestem dumny i nie widzę powodu by mnie z tego powodu obrażać :)

Z życiem towarzyskim też żadnych problemów nie mam :)

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Dzisiaj po wielu latach nauki w szkole chociaż nadal do niej chodzę ( 2 technikum ) zrozumiałem dlaczego ludzie, którzy w niektórych sprawach albo i we wszystkich są mądrzejsi od innych wiedzą trochę więcej lub nie mają problemów z nauką nazywa się Kujonami. Wcześniej jak mi to moja mama tłumaczyła, że kujon to osoba, która jest mądra i właśnie przez tą jej mądrość wszyscy ją wyzywają i tak dalej. Ale dzisiaj chciałem podzielić się z wami moimi przemyśleniami na ten temat. Otóż u mnie w klasie jak pewnie w każdej jest taka osoba, która siedzi 24/7 w książka albo po prosta Nauka wchodzi jej gładko i nie ma z tym problemów. I taka osoba wcale nie dlatego nazywana jest kujonem że jest mądra ale tylko i wyłącznie dlatego że nawet jeśli wie i czy to jest klasówka, kartkówka czy zwykła lekcja to ten ktoś nigdy ci nic nie chce powiedzieć zawsze powie że nie wie i wszystkich olewa.... I nigdy nikomu nie pomaga... To jest właśnie definicja Kujona " Osoba, która dużo wie ale z h*j'a nic ci nie podpowie " nawet wzór czy coś podobnego no kompletnie nic... No więc jakie są wasze przemyślenia na ten temat? Inne takie same a może wcale się z tym nie zgadzacie. Chciał bym aby była to wymiana zdań i argumentów a nie temat gdzie wszyscy będą po sobie jeździć i twierdzić, że tylko oni mają racje :)

Ty nie jestes kujonem poniewaz "Ch*j" sie pisze przez "Ch".

Ja jak wyzywam kogos od Kujona to tylko dlatego ze mial lepsze punkty odemnie. Rowniez nie wyzywam po to zeby tego Kogos obrazic tylko poprostu zazartowac :)

61093c6efb.png

Opublikowano

@UP Kujonem w kwestii takiej jak ja to ująłem nie jestem. A cenzura miała być jako taka :) Żeby potem nie było jakiegoś ale co do tematu.... Wszyscy mają praktycznie swoją definicje dlatego bo każdy ma inne doświadczenia, z których to wynika :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...