Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kamuflaż-Jak skutecznie się kryć

kamil9848

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Ostatnio zauważyłem wielkie poruszenie tym że niszczyciele rosyjskie mają lepszy kamuflaż od innych , nawet widziałem wypowiedź jednego z użytkowników na forum głównym WOT'a że tylko ZSRR ma coś takiego jak kamuflaż .Głownie poradnik ten tyczy się TD i MT ale i na HT i LT można stosować moduły i porady ogólne.

Po przemyśleniu postanowiłem przedstawić wam mój punkt widzenia :)

Spis Tresci:

1.Kamuflaż-krótki wstęp

2.Jak skutecznie się ukrywać.

3.Umiejętności i moduły dające bonusy/ułatwiające ukrycie się.

4.Jak wykryć wrogi czołg a jak ninje.

5.Wykorzystanie kamuflażu w boju.

6.dlaczego mój pojazd nie znika ?

1.Kamuflaż-ogólnie

Kamuflaż jest bardzo ważny w tego typu grze , nie jest to gigantyczny świat po którym jeździmy czołgami , mapy można porównać do areny MOBA z tą różnicą że się nie odrodzimy po śmierci.Dlatego twórcy wymyślili kamuflaż pozwalający się ukrywać przed wzrokiem graczy wrogiej drużyny .Jest to nie wyobrażalne bogactwo zwiększa długość życia niszczycieli od ... bla bla bla bal bal bla bla bla bla dość owijania w bawełnę przejdźmy do rzeczy.

Skuteczne ukrywanie przedłuża życie wszystkiego , dosłownie wszystkiego , chowając czołg w zaroślach lub wjeżdżając do miasta dajemy mu cenne sekundy życia i szansę na zaskoczenie przeciwnika .

2.Jak skutecznie się ukrywać.

Aby skutecznie się ukryć należy schować CAŁY CZOŁG w krzakach tak aby nie było widać jego części , działo jest dopuszczalne.

post-675126-0-37323200-1358420857_thumb.jpg

Tu jak widzimy SU-85B jest tylko trochę oddalone od krzaka dzięki czemu jest ukryte.

Wielkie kamienie ,wzgórza są dość fajnym miejscem do ukrycia gdyż są "nieprzesuwalne" ale działaj tylko wtedy gdy wróg jest po jednej stronie a my po drugiej i w dodatku nie możemy przestrzelić wzgórza .Ale podczas ataku mało się myśli co będzie po drugiej stronie , dla atakujących jest ważne że wspiąć się na nie i zjechać w dół aby móc skutecznie walczyć.Dlatego można zrobić tak jak na zdjęciu poniżej .

Ulice miast są też dogodnym miejscem do ukrycia się ale są 5x bardziej niebezpieczne dla samotnego łowcy a mniej dla takiego z drużyną .

post-675126-0-06736400-1358433328.png

Jak widzimy nabazgrałem w Paincie jakieś miasto ;) są tam też koślawe strzałki i czołg podobny do Ferdinanda.

Zacznijmy od największego zagrożenia czyli czerwonych strzałek , jak widać są one za nami czyli gwarantują śmierć zanim się obrócimy , w szczególności niszczycielem a tak że czołgami ciężkimi nie wolno doprowadzić do sytuacji gdy nasze plecy będą odsłonięte .

Następnie średnio niebezpieczne zagrożenie czyli jak widzimy , wrogi czołg widzi połowę naszego czołgu (taki miałem zamiar) , uznajmy że 1/4, celny strzał może zabić załoganta , uszkodzić gąsienice , trafić w magazyn no po prostu ten pocisk ma pole do popisu , nie jest to przypadek naszej śmierci bo przed następnym strzałem obrócimy się już po niebezpieczeństwie.

Teraz najmniejsze zagrożenie , nawet nie zagrożenie tylko podstawowa sytuacja znana z walk w mieście czyli 2 czołgi i tylko jeden przeżyje.

3.Umiejętności i moduły

Kamufl

Czas na najważniejszy moment każdego dowódcy niszczyciela , czyli dobór modułów i umiejętności , jest to kwestia sporów i wojen wielu użytkowników , dlatego będę ostrożny.

Siatka kamuflująca + Kamuflaż na czołgu = 30% bonus do ukrywania się.

Do tego przydatna jest żarówa czyli skill szósty zmysł dla dowódcy , pokazuje kiedy czołg jest ukryty ale ta siatka nic nie da jak nie zaczniemy szkolić załogi w kamuflażu.

Wykrywanie :ninja:

Każdy czołg można wykryć z 500m ale jak osiągnąć taki zasięg ? stosując np:

Lornetkę polową-daje 25% zasięgu widzenia

Osłonięta optyka-daje 10% zasięgu widzenia.

ALe jest mało realne wykryć czołg z takiej odległości.

4.Jak wykryć wrogi czołg a jak ninje.

Zwykły czołg z okoła 500m będzie błyszczeć na minimapie jak reklama nocnego w środku nocy , oczywiście nie licząc tych wszystkich kamieni , drzew , budynków które go zasłonią.

Dystans 500m jest nieprzyjazny dla czołgów z działem dużego kalibru , tracą celność i staja się mało użyteczne , dlatego mało kto strzela na dystans 0,5km i jeszcze mniej osób wykrywa z takiego dystansu.Dlatego duży kaliber upatrzył sobie krótki dystans . Przejdźmy do samych niszczycieli i średniaków bo to nie ten poradnik:

Czołgi średni i niszczyciele cechuje jedna cecha w miarę mały rozmiar i dobre celne działa , rzadko montuje się na MT zestaw z TD ale i takich widziałem.

Niszczyciel w bezruchu z wszystkim co wymieniłem poprzedni czyli , siatką (25%) malunkiem na czołgu (5%) i wyszkoleniem załogi w kamuflażu dodatkowo można żarówę (Szósty zmysł) wykryjemy z 300m , jesteśmy już w strefie strzału za późno na ucieczkę , nawet człowiek nie myśli o tym że ktoś w niego celuje , w jedne chwili widać miasteczko a tu nagle BUM , i pół życia mnie oczywiście naszego :) przy odrobinę szczęścia zobaczymy oponenta i pomachamy mu na do widzenia przed wypaleniem następnego pocisku kalibru 56787787mm który jest wielkości naszych kompów.

Wykrycie takiego zabójcy skutkuje utratą życia , lub zapłonem oczywiście mowa o HT , MT oraz innych TD , dlatego grając LT można ich wykrywać , taki ISU czy T28 nie zwróci uwagi na królika T-50 zwróci uwagę na potężne kolosy które jadą w jego kierunku , ale czasem ludzie nie kupują radji i nawet nie wiedzą gdzie jest druga cześć drużyny więc po co się męczyć ?

Taki zabójca jest cennym nabytkiem drużyny czy to na CW czy na zwykłych randomach

5.Kamuflaż w boju

Teraz przejdźmy do rzeczy wszystko poprzednie to sucha teoria , nie czuję się dobrze tłumacząc teoretycznie , bo mogę popełnić błąd ,wprowadzić złą liczbę , dlatego teraz wytłumaczę jak wykorzystać to w wichrze walki.

Aby skutecznie prowadzić manewry trzeba być ukrytym przed oczami wrogów , nie chodzi mi o pierwsze 3-4 minuty gdy czołgi dojeżdżają do pozycji domyślnych , raczej chodzi mi o przemieszczanie po nawiązaniu walki .Wielkie niszczyciele niemieckie i amerykańskie posiadają gruby pancerz i wywołują strach u wrogów (przynajmniej taki był cel twórców ) , u nich kamo jest na poziomie niskim dajmy na to że taki OB.704 ma przykładowo współczynniki kamo 2,34 a taki JagTiger ma czy T95 ma ten współczynnik na poziomie 1,20 więc one znikną później z oczu wroga .Dlatego zajeździmy się właśnie nimi .

T95 piękna maszyna nieprzebijana od przodu , dająca pociechę oka dla sojuszników i gracza sterującego nią , to może teraz zdejmę różowe okulary i napiszę jak jest :

Jest to gigantyczny stek dla arty , zjadają go po kawałku a my nie możemy nic zrobić , na mapach typu malinówka ,stepy nie ma życia dla takiej maszyny.

Ale można w miarę zniknąć przed oczami wroga na krótki czas , wjeżdżając za kamień do krzaków czy to do miasta ale to nie chroni nas przed artylerią , na mapie Himelsdorf artyleria ma przegwizdane a wszystkie czołgi powyżej 100ton sieją postrach i zniszczenie ,w miarę brak ostrzału artylerii pozwala na atakowanie bez używania osłony , tz. w biegu .

Jagtiger piękna maszyna mi osobiście bardzo się podoba , ale jest to snajper nad naturalnej wielkości potężne działo w miarę dobry pancerz , teoretycznie powinny zapewnić mu długi żywot na polu walki , ale to czysta teoria , odkąd w wocie jest artyleria on nie ma życia gdy artelria zobaczy że zniszczył 3 czołgi wyszukuje go w parę sekund i go niszczy , oczywiście mówię o takim bez kamuflaż , taki z kammo przeżyje dłużej ale i tak zginie .

Domeną kolosów są miasta anie szczere pole pamiętajmy o tym .

6.Dlaczego mój pojazd nie znika.

Trzeba uwzględnić 3 współczynniki :

Wielkość

Profil pojazdu

Chęć artylerzystów do pojazdu

Weźmy do przykładu T95

Wielkość: jest byczy :) (-2pk)

Profil pojazdu: dość niski (+1pk)

Chęć a.d.p:bardzo go lubią (-2pk)

T95 według mnie uzyskał - 3pk ze względu na gabaryty i artylerię.Dlatego nigdy nie będzie zawodowym ninją.

No to chyba tyle , jak coś jeszcze wymyślę/przemyśle to dodam ;)

Klan W-I-R Rekrutuje !

Wymagamy co najmniej jednej IX ale dobrze by było jakby ktoś miał dyszke :) Mamy własny TS3 i świetną atmosferę . Więcej info na priv .

Opublikowano

Po pierwsze powalone drzewa nie działają jak krzaki

Błąd.Powalone drzewa mają taki sam współczynnik camo co krzaki. Było w jednym z filmików ASAP :D

Opublikowano

Błąd.Powalone drzewa mają taki sam współczynnik camo co krzaki. Było w jednym z filmików ASAP :D

Nie powalone drzewa nie mają współczynnika kamo tylko stojące drzewa.

A co myślicie o KV-1

Czy ten temat jest o KW-1 ?

Te obrazki z Painta nie powalają.

A poza tym może być :)

Narysuje nowe.

Trochę sie męczyłem z modelem czołgu i żaden jaki mam w garażu nie chciał współpracować , dlatego dałem przykładowy czołg z googli pod tytułem Czarny orzeł

Klan W-I-R Rekrutuje !

Wymagamy co najmniej jednej IX ale dobrze by było jakby ktoś miał dyszke :) Mamy własny TS3 i świetną atmosferę . Więcej info na priv .

Opublikowano

Poprawiłem.

Klan W-I-R Rekrutuje !

Opublikowano

A gdzie konkretnie ?

Klan W-I-R Rekrutuje !

Opublikowano

Powalone drzewa znikają, nei dają kamo. A korony drze jeżeli jesteśmy wyżej od przeciwnika daja kamo. A poradnik zaraz przeczytam. :)

Siema, z tej strony Qucheer. ;)

Opublikowano

Mam nadzieje że przyda się nowym :)

Klan W-I-R Rekrutuje !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...