Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Spalony zasilacz lub nie - cz.2

TrueFaith

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Nie mogę znaleźć starego tematu... Otóż siedząc na necie coś porządnie walnęło w kompie i rzekomo spaliła się cała listwa wraz z monitorem głośnikami i zasilaczem. Od razu mówię że kondensatory wyglądają na nieuszkodzone (nie są wybuchnięte) Jednak listwa działa, monitor i głośniki także. Niby od zasilacza śmierdzi z PCB spalenizną ALE ! wepchałem śrubokręt z lampką do jednego z molexów żeby sprawdzić czy jest prąd, no i jest, bo lampka się świeci. Nie wiem czy po prostu z tego wejścia jest czy ze wszystkich, ale zasilacz daje jakiś prąd (może nie poprawny, nie znam się) Boję się o procka/płytę, jednak może spalony zasilacz daje jakieś małe oznaki życia. Dzisiaj miałem zamówić zasilacz ale się wstrzymałem po tym jak to sprawdziłem. Co sądzicie ?

@EDIT

OCZ StealthXStream 600W

Opublikowano

Możliwe, że miałeś skok napięcia włączyły się zabezpieczenia i tyle. A i tam OCZ SXS 1 to jest słaba wersja już jej nikt nie poleca. A jeszcze, gdy zasilacz pracuje to się nagrzewa i tak będzie śmierdzieć trochę spalenizną : )

Pomagam w sprawach komputerowych

Opublikowano

Zwarłem 13 i 14 pin od zasilania MOBO i nie ruszył, teraz mam pewność, i dobrze bo zasilacz to najtańsza rzecz która może się zepsuć właściwie :P

Co do zabezpieczeń to o jakich mówisz konkretniej ? Nie czytałem jeszcze o bezpiecznikach/zabezpieczeniach

I jeszcze co do smrdu spalenizny - 3 dni nie używany i dalej trochę wali ;d

Opublikowano

Sprawdź napięcia miernikiem, może po prostu są za niskie/nie ma w ogóle ;x

Właśnie po to są porządne zasilacze... prawdopodobnie gdybyś miał feela czy inny badziew, to mógłbyś pożegnać się z resztą podzespołów/mogło by dojść do fajnego zapłonu :D.

Jak śmierdzi spalenizną, to wyciągnij miedź i alum (XDD), wywal resztę. Nawet, jeśli go jakoś naprawisz, to nie wiem, czy będzie takim pewniakiem.

Opublikowano

Zwarłem 13 i 14 pin od zasilania MOBO i nie ruszył, teraz mam pewność, i dobrze bo zasilacz to najtańsza rzecz która może się zepsuć właściwie :P

Co do zabezpieczeń to o jakich mówisz konkretniej ? Nie czytałem jeszcze o bezpiecznikach/zabezpieczeniach

I jeszcze co do smrdu spalenizny - 3 dni nie używany i dalej trochę wali ;d

Jak mi się cepeu zgrzeje do 60 © przy wyłączonych wentylatorach i daje 12V na wszystkie to też śmierdzi spalenizną więc nie wiem.

i7 3770K @4.6GHz

GTX 760 SLI x2

16GB 2400MHz

2x256GB Samsung 830 Raid 0

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...