Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Minecraft - Java i C++.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie Minecrafta na C++. Minecraft na xbox360 jest napisany na C++ i jest prawie dokładnie taki sam, ale nie ma nieskończonego świata, tylko 1024x1024. Moje pytania:

1) Możliwe jest uzyskanie efektu nieskończonego świata na C++, tak słyszałem, prawda?

2) Czy da się uzyskać jednocześnie dwa języki w grze? Np. Java i C++? Słyszałem że tak, ale jest to dosyć trudne.

3) Jeśli jest już Minecraft na C++ na konsole i na komputery mógłby być "kiedyś", ktośby go przepisał na C++ (prowizoryczne wersje już są) to dałoby się tworzyć do niego odpowiedniki modów i pluginów? Podobno oczywiście że tak, dodatkowo są większe możliwości tworzenia modów i pluginów od javy (w javie też są ogromne), ale już bardziej czasochłonne, tak?

4) Wiele silników gier jest w C++, przykładowo Source lub UnrealEngine albo nawet CryEngine. Na każdym z nich został już stworzony Minecraft, ale na szybko, tzn. nie da się stawiać ani niszczyć bloków, tylko chodzić po mapie i bić potworki, które gracz ustawił przy tworzeniu gry. Ogólnie żeby uzyskać efekt taki jak minecraft na javie trzeba przepisać grę od nowa na takim silniku jak np. UnrealEngine?

5) Jeśli chciałbym uzyskać efekt skinów oraz realistycznych animacji chara i mobów w minecrafcie taki jak w innych grach typu GTA (czyli głowa okrągła, nie kwadratowa itd.) to mógłbym to zrobić na aktualnym silniku Javy czy dałoby się tylko na tych silnikach z C++ (oglądałem już wiele filmów o Minecrafcie na tych silnikach i animacje oraz kształty tekstur mobów i chara są super realistyczne jak w nowych grach)

6) Słyszałem że minecraft na javie został stworzony ze względu na jego prostotę. Początkowo minecrat miał być prostą grą, aktualnie nadal ją jest, ale programiści zrobili już serwery daleko przekraczające "prostotę" tej gry. Dlatego jakie limity ma java? Na C++ wydaje mi się można by osiągnąć więcej niż na javie? Przecież gry-hity takie jak GTA, Crysis itp. są tworzone w C++ na silnikach takich jak wymieniłem. Nie wierzę że nie dałoby się osiągnąć takiego samego efektu minecrafta na C++ jak na javie (budowanie, niszczenie klocków, wszystkie itemy działające odpowiednio itp.) , przecież można edytować gry stworzone w silnikach takich jak UnrealEngine, bo są w C++. Gdyby ktoś chciał mogę wstawić filmiki z YT dotyczące minecrafta na innych silnikach (a sporo ich jest).

7) Czy jeśli Minecraft byłby na silniku C++, dałoby radę używać texture packów większych niż 256x256? (Czli 512x512, 1024x1024)

Ogólnie pewnie się zastanawiacie czemu zadaje tak pytania? Po prostu zżera mnie ciekawość, a dodatkowo chcę wiedzieć takie rzeczy, gdyż jestem fanem modowania minecrafta i całkowitego przekształcania go w inną grę. :D Dlatego proszę o odpowiedź na każde pytanie, a się odwdzięczę i lajknę parę razy (na moim koncie i kolegi), nie tylko na jednym poście.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...