Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Przyspiesz swój komp o 500%.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie testowane.

Jeśli zaczyna Ci brakować wydajności a budżet masz mocno ograniczony jedynym wyjściem z sytuacji jest podkręcenie karty graficznej.

Pamiętaj że każda karta kręci się inaczej więc wątki typu "Ile mhz wykręce z mojego 7300GT" są bezsensowne.

Nim zaczniemy podkręcanie musimy się upewnić czy nasz zasilacz jest wystarczająco mocny, i wcale nie chodzi tu o moc - raczej o markę. Mając markowe zasilacze możemy mieć pewność że wszystko będzie OK i nic się nie spali.Przed podkręcaniem najlepiej sprawdzić napięcia (miernikiem) i porównać czy mieszczą się w założonych normach. [vip-warez.org] Dobry zasilacz to wcale nie duży wydatek ,a zakup zasilacza to inwestycja na długo.

Wrócmy jednak po podkręcania. Największym ograniczeniem może się okazać temperatura. Karta nie powinna mieć więcej niż 70-80 stopni pod obciążeniem. Nie są to wartości maxymalne ponieważ obecne karty graficzne często pracują z temperaturami rzędu 100 stopni ale po co nam taka grzałka w obudowie?

Temperature możemy sprawdzić np.

programem Everest Home Edition (W paczce)

programem ATI Tool (W paczce)

Temperatury sprawdzamy oczywiście pod obciążeniem .

Aby zrobić to programem Ati Tool szukamy przycisku settings, klikamy na niego, w następnym okienku z górnego rozwijanego menu wybieramy "Temperature Monitoring" i odczytujemy max. temperraturę.W Evereście odczyt temperatur znajdziemy w zakładce Komuter->czujnik.

Jeżeli jest odpowiednio niska możemy przystąpić do podkręcania

Na początek opiszę jak możemy podkręcić naszą kartę programem ATI Tool. Oczywiście programem tym możemy podkręcać nie tylko kart ATI ale i nVidia.

Dobrze jest mieć pod ręką kilka nowszych gier aby sprawdzić czy karta po podkręceniu działa stabilnie i nie wyświetla artefaktów (przekłamań w obrazie tj. np. złe odwzorowanie kolorów, jakieś kolorowe trójkąty na ekranie itp.), bardzo przydatny również będzie

3dMark06 (już wkrótce na vip-warez.org)

Reszta instrukcji w folderze.

Skan: 214326b30ba2ac19304120ebfbb7c9c0b9ecfa130808.jpg

NIE TESTOWAŁEM I NIE ZOBOWIĄZUJE SIĘ DO JAKICH KOLWIEK USZKODZEŃ KOMPUTERA (nie życze)!

WSZYSTKO JEST Z SERWISU ***.pl CO SIĘ STANIE Z USZKODZENIAMI, NIE ODPOWIADAM ZA TO!

Narazie nie testuje, ponieważ jestem zajęty czymś innym. Znalazłem temat na jednych z for.

Pytanie: Dlaczego dajesz nam program którego nie testowałeś o_o?

Odpowiedz: Bo może ktoś będzie chciał przetestować i komuś to pomoże.

Download: http://www.speedyshare.com/458873121.html

Ludzi chcących poprawić sobie nastrój można podzielić na dwie kategorie. Niektórzy szukają kogoś bardziej zdołowanego od nich, by samemu poczuć się lepiej. Inni kierują wzrok ku czemuś ogromnemu, by sobie uświadomić, że ich problemy są bez znaczenia. ~ Madao

Malzahar, Thresh, Klinika pytań oczywistych

Opublikowano

probowal tego ktos??

W 1968 wystarczyło kilka Mhz żeby posłać rakiete na księżyc, teraz potrzeba pentium 4 3.0 Ghz żeby odpalić Viste...

SPAMOWI powiedz STOP!!

Opublikowano

Ja nie ja podkrecam innym programem ;] mam GeForce 8800gtx sonic + i wyciaga spokojnie 2,0 gb ;]

100 Postów [+]
200 Postów [+]
300 Postów [+]
400 Postów [+]
500 Postów [-]
600 Postów [-]
700 Postów [-]
800 Postów [-]
900 Postów [-]
1000
Postów [-]