Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Opóźnienia systemu windows 8

lolo1221

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Kupiłem sobie nowego lapka za 2600 zl parametry sa ok procesor intel core i5 (turbo 3,1), radeon hd 7670m, 6 gb ram i dysk 1TB. Z laptopie był zainstalowany os windows 8 pobawiłem się z nim i mi pasuje ;d ale mam taki problem ze jak w lewy dolny rog klikne prawym klawiszem myszki i pojawiaja sie rozne opcje np. zarządzania dyskami, Uruchom itd. I chcę np. uruchomić Panel Sterowania to on uruchamia się po paru sekundach, nawet, gdy laptop nie jest używany (gry itd.). Gdy chcę uruchomić eksploarator windows (ten proces manager xD) to tez czekam pare lub parenascie sekund i sie dopiero uruchamia.. Również gdy chcę posłuchać muzyki przez WMP to program na początku łapie laga a potem odtwarza a to denerwuje gdy gram. Również gdy kliknę prawym klawiszem myszki na archiwum winrar to czekam pare sekund i sie pokazuja opcje (folder pokazuje "Brak odpowiedzi"). Działo się tak nawet po kupnie laptopa i nie wiem czemu się tak dzieje. Tera skanuje dysk twardy w poszukiwaniu bad sektorów i jeszcze on nie skonczył, ale na razie wszystko wygląda na zielone. Uruchamiam S.M.A.R.T i pokazuje mi status "warning" dla wartości 0B "Calibration Retry Count". Wyczytałem inny post na innym forum i "Parametr 0B wskazuje na problem z mechaniką dysku,może się zwiększać.Za jakiś czas może dojść do uszkodzenia mechaniki,zatarcia łożysk." Czy to powoduje opóźnienia i co mam zrobić? Wartość dla "Calibration retry count" wynosi "9" w pozycji Data.

Znasz mnie grałem na serwerach z nickiem lolo121. Jak nie wierzysz, daj serwer premium

48061.gif

Opublikowano

U mnie kiedy kliknę np. Eksplorator plików to trwa to dokładnie ze stoperem w ręku ( Menedżer zadań = 2.9sek) ( eksplorator plików = 1.3sek) Więc normalnie klikam i się otwiera :) Więc raczej ty masz coś nie tak z tym kompem :P

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Czytałem na necie o tym problemie i faktycznie trzeba będzie go zanieść ale i tak poczekam jeszcze jak sie skończy analiza bad sektorów. Analiza leci już 2 h 25 min ;) Ale to i tak troche dziwne, że na nowym laptopie z lepszym sprzętem od mojego kompa (no, nie grafika ;)) to i tak laptop tak jak pisałem otwiera długo to co chcę, aby otworzył i to tak za każdym razem, a kupiłem laptopa, żebym na wyjazdach mógł coś robić i żeby ten laptop był wydajniejszy niż urzędowy pc z GF 550 Ti ;d Sam komp ma 1 gb ram, os win xp i procek Core 2 Duo 2,13 a ten slabszy komp lepiej chodzi, gdy nie gra sie w nic niż laptop, a laptop ma o wiele lepszy, wydajniejszy i nowocześniejszy sprzęt (nie wliczając tylko karty graficznej xD)

Znasz mnie grałem na serwerach z nickiem lolo121. Jak nie wierzysz, daj serwer premium

48061.gif

Opublikowano

nie wiem czemu sie dziwisz, cokolwiek może się spiepszyć w każdym momencie a najbardziej awaryjne sa dyski zwłaszcza nowe w nowym sprzęcie

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Okej już skanowanie bad sektorów zakończyło się i nie ma (możliwe, że jeszcze) bad sektorów. Poddałem dysk funkcji benchmark i na takiej turkusowej linie zauważyłem spadanie szybkości i gwałtowne spadki linii. CO tu bd pisać dam screena najlepiej ;)

40446503844473332711.png

Ale mogę się mylić czy te spadki w prędkości są "normalne" bo oglądałem podobne na necie i też szło w dół

48061.gif

Opublikowano

Okej i dałem jeszcze na swoim kompie ten test i wypadł zdecydowanie lepiej ;d Był tylko 1 czy 2 spadki ale nie sa wielkie a kreska była prosta i co jakiś tam czas regularnie schodziła w dół, potem znowu prosto i w doł i prosto. PO szkole wrzuce ssa, a to dziwne, że ten dysk na kompie ma 4 lata i był cały czas na maxa jeżdżony, a trzyma się nieźle biorąc po uwagę stabilność przy benchmark i czas odczytu (laptop 18.3 ms a komp 11.5 ;d ale to chyba mało istotne, nie wiem). Ale doradźcie mi jeszcze, bo chcę jeszcze kupić jakąs torbę na lapka, do czyszczenia go itd. a ferie moje się zaczynają chyba 27 stycznia a chciałbym go sobie zabrać, załadować jakieś filmy itd. Lepiej jak dam go do tego serwisu i przemęcze się jakoś czy zabrać go ze sobą a jak wróce to go oddam ? Trudno mi coś zdecydować :D

48061.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...