Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Naruszenie konwencji praw człowieka.

KlauS.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

W pewnej europejskiej grze wprowadzili niedawno update, a wraz z tym patch, który cenzuruje polskie wulgaryzmy. Wiadomo, obcokrajowcy bawili się tymi przekleństwami(nie da się znaleźć polaka w grze, który nie powie "ku*wa").

No i wraz z przekleństwami jest cenzura na słowo "Polak". Nie wiem czy przez pomyłkę, czy celowo. W każdym razie pytanie:

Mogę ich pozwać do sądu o naruszenie konwencji praw człowieka? Albo chociaż im wysłać groźbę, żeby to naprawili. Jest możliwość, że jakiś Polak może zostać urażony, więc odszkodowanie w postaci czegoś także powinno się pojawić.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Po co ma czytac jak wiadome jest to ze to jest karane, ale i tak jak by odbyla sie rozprawa, to by dostal ostrzezenie, ew. odszkodowanie dla Polakow :)

Ale dla mnie jest to smieszne zeby pozywac o jedno slowko ktore moglo zostac przez przypadek dodane do cenzury :) Wolalbym juz napisac do admiistracij owej gry i opoprostu im powiedzial jaka jest sprawa. Dla mnie pozywanie o cos takiego to robienie z siebie idioty <_<

61093c6efb.png

Opublikowano

Z fartem Masaz rozluźnia mięsnie

Z fartem z gołym penisem po mieście

Z fartem dupa-wąskie przejscie

Rpk ma sie tak

Jacek nz znak to moj ptak = [enis

STALEJEAAAAAA

Opublikowano

twórcy tej gry uważają nas za...podludzi

możesz zgłosić chociaż...jak do admina napiszesz to nic nie zrobi

przez przypadek? przez przypadek ktoś napisał takie coś?

If $word_chat = "polak" Then
   StringReplace($word_chat,"******")
EndIf

1375799776-U359635.jpg

Opublikowano

Najpierw dobrze by było napisać do administracji gry i przedstawić punkt widzenia oraz uświadomić im, że to jest niepoprawny zabieg. Taki ruch dałby przewagę w ewentualnym postępowaniu sądowym.

Jest to gra europejska, ale z państwa należącego do UE czy spoza?

#don't care

Opublikowano

Wpisz w google forum prawne, tam załóż temat i napisz to co tu bo tu nie ma prawników ;)

fighting0070.gif

2151571077.png

Sygna nr 2 i 3:

f51f61ce7c7db.jpg

1358683560-U261555.png

Sygnatura by SoiThe

Pomagam w działach "Problemy z grami" "Komputery" "BFP4F" "Tworzenie stron www"

Opublikowano

^ blondyneczko, jak jesteś głupia to się nie udzielaj : < bo tylko spamujesz.

Wyślij grozbe na e-mail, może poprostu błąd, jak udzielą ci konstruktywnej odpowiedzi, to sam wywniąskujesz czy ich podać do sądu.

ale czy warto ?

2cql8d2.png
Opublikowano

Lulz, kto się przejmuje tak chujowym krajem jak polska? Dobrze wam tak, znając życie było pełno "Kto z polski" lub PolakówPL i psucia serwerów.

Propsuję.

Trolling is a art.

Opublikowano

Lulz, kto się przejmuje tak chujowym krajem jak polska? Dobrze wam tak, znając życie było pełno "Kto z polski" lub PolakówPL i psucia serwerów.

Propsuję.

Podzielam :D

Polska to najgorszy z krajów UE i jak myślę krajów świata jesteśmy ze tak to określę "100 lat za murzynami" I większość mieszkańców polski to wieśniaki według mnie ich gra mają prawo robić co chcą :D

^ blondyneczko, jak jesteś głupia to się nie udzielaj : < bo tylko spamujesz.

Wyślij grozbe na e-mail, może poprostu błąd, jak udzielą ci konstruktywnej odpowiedzi, to sam wywniąskujesz czy ich podać do sądu.

ale czy warto ?

Dziękuję za komplementy nieogarnięta istoto bez większej wiedzy i inteligencji

fighting0070.gif

2151571077.png

Sygna nr 2 i 3:

f51f61ce7c7db.jpg

1358683560-U261555.png

Sygnatura by SoiThe

Pomagam w działach "Problemy z grami" "Komputery" "BFP4F" "Tworzenie stron www"

Opublikowano

To podchodzi pod rasizm poniekąd, więc karalne jest.

Nie ważne jaki masz kolor skóry i tym podobne. Cenzurowanie słów powiązanych z nacjami jak w tym przypadku. "Polak" Podchodzi pod rasizm jak dla mnie, ale nic z tym nie zrobisz raczej. Chyba że zrobisz wielką medialną aferę, ale w to wątpię.

Zauważyłem że od pewnego czasu, Polacy są traktowani przez supporty jak ludzie drugiej kategorii na ten przykład.

24 grudnia, miałem rozmowę z gościem od EA, w sprawie rozwiązania problemu dołączania do gier znajomych w ME3, i musiałem znowu wczoraj gadać, ponieważ nie raczyli napisać email jak zapewniał typ ten z 24 grudnia. Poczułem się tym zniesmaczony i urażony, i wątpię czy EA ruszy swe cielsko i naprawi tego buga w Originie. Więc zapewne zażądam zwrotu pieniędzy za Pre - Ordera.

Opublikowano

If $word_chat = "polak" Then

StringReplace($word_chat,"******")

EndIf

raczej nikt się nie bawi w takie ify ;d, do tego jest baza danych i jedna dobra pętla. Co nie zmienia faktu, że pomyłka jest mało prawdopodobna, to już dyskryminacja.

Opublikowano

Myślę że możesz, ale poszukaj na jakichś lepszych forach o tej tematyce, nie na MPC =D

//500 post i nareszcie ProUser ;3

13759664181.jpg

' To czysty hip-hop, co będzie trwał wiecznie,

Masz tylko moment by go poczuć, więc spiesz się

Prawdziwy hip-hop, co będzie trwał wiecznie.

Do zobaczenia wkrótce u ciebie w mieście! '

Opublikowano

Gra jest bodajże w czterech wersjach: Europejska, Amerykańska, Koreańska i Tajlandzka. Koreańska firma to producenci.

Właśnie o to mi chodziło, to może podlegać pod rasizm. Dzisiaj napisze na tym forum prawnym i się spytam.

Tematu jeszcze nie zamykam, czekam aż jakaś osoba co studiuje prawo tu napisze lub zamierza studiować ;)

QtiV6xY.gif

Opublikowano
Tematu jeszcze nie zamykam, czekam aż jakaś osoba co studiuje prawo tu napisze lub zamierza studiować ;)

Za eksperta w dziedzinie prawa międzynarodowego się nie uważam, ale...

Nie wiem ile moja rada jest warta, ale już Ci napisałam byś najpierw wystosował "pisemko" (maila;p) do administracji/supportu/cokolwiek i opisał sytuację. Ja bym zobaczyła co odpiszą (tudzież czy odpiszą). Wtedy mogę z chęcią służyć pomocą w dokładnym rozkminieniu problemu i ewentualnej podstawy prawnej oraz poszperać po umowach międzynarodowych (niestety w głowie artykułów nie mam).

Osobiście nie uważam, że zrobili to celowo by obrazić nasz naród. Myślę, że takie korporacje są świadome ewentualnych konsekwencji. Dlatego poczekałabym na wyjaśnienie.

PS: Swoją drogą, pomijając ewentualny problem prawny - oni mogli po prostu się pomylić chcąc ocenzurować anglojęzyczny wyraz "polack", który jest w tamtejszej kulturze używany w negatywnym kontekście, w celu obrażenia osoby narodu polskiego.

#don't care

Opublikowano

Przejrzyj na oczy, komu zależy na tak skurwiałych graczach.

Napewno nie żadnemu szanującemu się wydawcy. polacy mieli podkładane kłody pod nogi w tylu grach, że czas w końcu zrozumieć, że polska to jest shit tier w każdej grze. Deal with it.

Trolling is a art.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...