Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Wysokie temperatury CPU

Misiekantos253

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam maly problem z moim phenomem 965 (be). Otoz temperatury ktore osiaga podczas testowania np. occt sa nie do przyjecia (okolo 65-70st. zaleznie od napec).

Aktualne ustawienia:

Phenom 965 BE 20x200MHz, 1.475V vcore, 1.325v CPU NB VID

Gigabyte GA-990XA-UD3 orginalne napiecia i taktowania (specjalnie zszedlem w dol do stockowych zeby sprawczic co sie dzieje z tym procesorem)

Cooler Thermalright True Spirit 120, pasta Arctic Cooling MX2 rozsmarowana na calej powierzchni procesora, cienka warstwa, 1 wentylator AAB Cooling Black Jet Fan 12 na radiatorze podlaczony do zlacza cpu_fan na mobo, wdmuchujacy powietrze

Obudowa silientumpc brutus 410, 1 wentylator z przodu (dolaczony do obudowy) wdmuchujacy powietrze 900rpm (max), 1 z tylu wyciagajacy (AAB Cooling Black Jet Fan 12, 1600rpm - max) i 1 na gorze wyciagajacy (dolaczony do chlodzenia od cpu, okolo 1000 obr. ustawia mu plyta) podlaczony do zlacza sys_fan na mobo.

W systemie temperatury w iddle sa na poziomie 36-38st. Podczass grania np. w FC3 po 3h max temperatura zanotowana w coretemp to 64st. Testow obciazeniowych nie konczy, zazwyczaj osiaga 66-68st. po czym sie crashuje (2-3 minuty zaleznie od ustawien napiec), winne sa poszczegolne rdzenie a nie temperatura (tyle mowi mi program). Jak ustawiam na procesorze 1.5v i cpu nb vid na stock to temp. dochodza do 70st. w occt ale po 5-ciu minutach, po czym sam wylaczam test bo nie chce wysylac procesora na gwarancje po 2 miesiacach. Bok obudowy caly czas jest otwarty. Komputer czyszcze sprezarka co 2-3 dni. Czujniki na 100% ok bo sprawdzalem zwenetrznym czujnikiem i sie zgadza.

Jestem w stanie cos zmienic w budzecie do 200zl z wysylkami zeby obnizyc temperatury. Rozwazalem opcje uzywanego chlodzenia na cpu, ale byc moze gdzies popelnilem blad i nawet po wymianie coolera na np. mugena bedzie to samo. W razie czego wrzuce zdjecie jak to wyglada.

Czy takie temperatury sa normalne dla takich ustawien procesora i takiego chlodzenia? Jakies porady co ewentualnie poprawic, moze paste na procesorze mam nalozyc w inny sposob (chociaz ludzie pisza ze tak nalozona pasta najlepiej odprowadza cieplo)?

Opublikowano

W Bok obudowy caly czas jest otwarty.

Już jest zakłócona cyrkulacja powietrza, oraz górny wiatrak. Procki AMD lubią się grzać w miarę te temperatury są normalne lecz zawyżone (około 50-60 powinno być).

Jeszcze nie kumam tego rozkladu wiatraków, ten na duzy to jest na gorze obudowy sam wydziergałeś? To tez troche zakłóca cyrkulacja ;s

Pomagam w sprawach komputerowych

Opublikowano

Pasta wygrzana czy jeszcze nie ? Co do nakładania polecam kropkę wielkości 1-2 ziarenek ryżu, ludzie tego nie polecają ale 955 w idlu ma 32 st

Co do cyrkulacji, to by nie powodowało aż takiego wzrostu chyba, jednak zamiast wentyla na górze polecam walnąć pod CD, parę st to zrzuci w idlu a w stresie może i więcej

@EDIT

1.5V to trochę dużo, zmniejsz napięcie kosztem taktowania (1.45v to takie normalne jeśli chodzi o temp.)

Opublikowano

@up

Może, ponieważ front obudowy wciąga powietrze chłodzi dodatkowo radiator a ten z tyłu wyciąga ciepłe z radiatora, gdy bok jest zdjęty to cyrkulacja jest zaburzona.

Pomagam w sprawach komputerowych

Opublikowano
Czy takie temperatury sa normalne dla takich ustawien procesora i takiego chlodzenia? Jakies porady co ewentualnie poprawic, moze paste na procesorze mam nalozyc w inny sposob (chociaz ludzie pisza ze tak nalozona pasta najlepiej odprowadza cieplo)?

Dla tych ustawień CPU nie są normalne. Dla coolera tak. Ten TrueSpirit co najwyżej do i3 się nadaje. Z ciekawości ustawiłem takie same takty/napięcia (prócz NB, bo dałem 1.2V) i na Performie 10X po 30 minutach mam 52.5*C max.

Spróbuj docisnąć mocno cooler. Jeśli zmiana coolera wchodzi w grę to brałbym Macho 120 (zmieści się do BT410) lub Ferę PRO

Opublikowano

Postaratm sie dzisiaj zmienic paste i mocniej dokrecic cale chlodzenie do podstawy. Ja nawet jak mialem na NB te 1.2V to bylo bardzo podobnie, temperatury dochodzily do tych 67-8st. w occt w ciagu 2-3 minut. Na angielskich forach polecali mi tego thermalrighta, wiec jego wzielem. Pasta przepracowala juz jakies 250h wiec raczej wygrzana. Cyrkulacja powietrza wyglada tak:

dsc0033qe.jpg

Na gorze wentylator wygiagajacy jeszcze jest, nad ledami. Mam jeszcze orginalny wentulator z obudowy ten co siedzial z tylu. Wczesniej mialem te 2 od AAB na procesorze i ten orginalny siedzial z tylu obudowy, ale jaak zamykalem obudowe to ledwo co dawal rade wyciagac cieple powietrze, lepiej juz sobie radzil ten co siedzi u gory.

Co do dokupienia chlodzenia - uzywane bedzie ok czy musze brac nowe? Z uzywanych znalazlem w fajnej cenie:

http://allegro.pl/scythe-ninja-3-scnj-3000-i2936862608.html
http://allegro.pl/scytche-mugen-najlepszy-z-miedziana-podstawa-i2941625664.html
http://allegro.pl/scythe-mugen-lga-775-cpu-cooler-i2912856747.html

Opublikowano

Ten u gory leci na 1000, na procesorze okolo 1200. Zamknelem obudowe, odlaczylem ten wentylator u gory to mam 42-43 sat. w iddle, po podlaczeniu mam okolo 41-42st. wiec nieduza poprawa.

Jak wlaczylem wszystkie na full w speedfanie (tyl 1600, gora 1400, procesor 1800 i przod 1000) to mam 38-39st. przy zamknietej obudowie, 37-38 przy otwartej.

Zaraz rozlacze komputer, zdejme chlodzenie i przesmaruje pasta zeby byla jak najciensza warstwa na calej powierzchnii procesora.

Jak zdejme heatspreader to strace gwarancje?

#EDIT

Zapakowalem z drugiej strony procesora tego co mi zostal z tylu obudowy od spc, 38-39st. przy zamknietej obudowie.

#EDIT2

Przy wentylatorach na full, zamknieta obutowa i dolozony wentylator w occt po 10min (nie wiem jakim cudem raz na tych samych ustawieniach nie wytrzyma 3 minut a teraz 10 minut bez problemu) mialem 69-71st. Zjede z vcore do 1.45 i zobacze co bedzie.

#EDIT

Dobra, ogarnelem troche te napiecia i mam w occt max 67-68st. przy zamknietej obudowie i wentylatory na auto, napiecie 1.45 vcore i 1.3v nb cpu vid.

Teraz tylko zostawiam pytanie w razie wymiany coolera brac cos z tych podanych przeze mnie uzywek, zalmana preforme 10x czy tego thermalrighta macho 120?

Opublikowano

Jak ci się zmieści i lubisz duże krówki do Mugen 2 idealny (sam bym kupił zamiast Perfromy 10X, ze względu na wygląd <3 ,ale był tylko Mugen 3 gorszy od 2).

Weź zobacz jakie masz temp przy stocku na np. 1.25V. (tak da się tyle undervoltować, sam osiągnąłem 1.17V). Będziesz miał pewnie jakoś 55-57*C znając ten cooler. Na 10X na 1.17V stock miałem 43*C po 8 godzinnym katowaniu OCCT.

Zaraz rozlacze komputer, zdejme chlodzenie i przesmaruje pasta zeby byla jak najciensza warstwa na calej powierzchnii procesora.

Jak zdejme heatspreader to strace gwarancje?

Nie powinieneś skoro IB nie tracą gwary za wymiany pasty pod IHS.

Opublikowano

Dobra, sprawdze zaraz na stocku jak to bedzie. Narazie przesmarowalem jeszzce raz pasta, obudowa otwarta i wentylatorey wszystkie na full. Temp. dochodza max do 62st. po 15 minutach. Jutro puszcze occt na 2-3h.

Mugen 2 chyba wejdzie na styk wiec jak bez wydawania kasy nic sie nie uda zrobic to bede musial go kupic. Brac rev. B czy pierwsza wersje?

Opublikowano

Dobra, w razie czego wezme :]

Narazie po godzinie testowania 3.4GHz 1.25V mam 44st. max przy otwartej obudowie, 49st. max przy zamknietej wiec nie jest tak strasznie. Zobacze moze na tym CPU NB VID ustawionym na 1.3V da sie zjechac na napiecia ponizej 1.4V. Jak dalej beda takie temperatury przy zamknietej obudowie przy tych 4GHz to chyba kupie Mugena z mocowaniem na 2-gi wentylator.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...