Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

dokupienie cześci

Luke1234

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A wiec tak mam teraz ta płyte główna Gigabyte ga-m52l (wiem musiał bym ja wymienic ale to pozniej).

mam do niej dołączony procesor AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 5600+, 2913 MHz.

Chce wymienić kartę graficzna na Sapphire ATI Radeon HD7850 2GB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP PCI-Express (ver. OC Full).

Oczywiście do tego muszę dokupić zasilacz SilentiumPC Deus G1 500W czy to wszystko będzie pasowało do siebie później jak dozbieram kasę chce wymienić płytę i dokupić jakiś 4-rdzeniowy procek amd i ramy czy to nie będzie kolidowało nie chce żeby okazało sie później ze nie moge czegoś złożyć z niewyjaśnionych przyczyn (mam nadzieje ze jakos dobrze to wytłumaczyłem jasli potrzebujecie wiecej informacji prosze pytac..:))

Opublikowano

Jak już wymieniasz wszystko z tego co widzę (wiadomo napęd, dysk zostanie) to lepiej zbierz kasę i kup całą nową budę z komponentami, a najwyżej dysk sobie włożysz :>

PS. Ja aż takim super, hiper expertem nie jestem, ale chłopaki z forum na pewno Ci złożą coś spoko :> Tylko budżet podaj.

PC: CPU: Intel Core2Duo E8400 3.0GHz, MOBO: Asus P5Q SE, RAM: Kingstone 2x2GB DDR2 800MHz, Zasilacz: Chieftec GPA-500S8 500W, Obudowa: SuperCase SK337, GPU: Asus Radeon HD 6670 1GB GDDR5, HDD: Samsung 500GB

Laptop: ASUS A555L

Opublikowano

Możesz dokupić tą karte i zasilacz będzie pasowało ale procek będzie ograniczać ale jak piszesz że potem dokupisz MOBO i procek to nie widzę przeszkód tylko na razie do puki nie kupisz MOBO i procka nie wykorzystasz tej karty w maximum.

6789550154.png

Opublikowano

Wisnia dobrze mówi nie opłaca się modernizować części powoli, bo co chwila wychodzą nowe generacje i ceny się zmieniają

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

mam teraz 1000zl do wydania kolejne bede miał w sierpniu wiec chyba wole kupic stopniowo tylko teraz pytanie czy opłaca sie kupować kartę 2gb czy wystarczy 1gb bo słyszałem ze to i tak nic nie zmienia

Opublikowano

mam teraz 1000zl do wydania kolejne bede miał w sierpniu wiec chyba wole kupic stopniowo tylko teraz pytanie czy opłaca sie kupować kartę 2gb czy wystarczy 1gb bo słyszałem ze to i tak nic nie zmienia

Poczekaj do sierpnia ile wtedy będziesz miał?

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Jeżeli chcesz już sobie troszke lepiej pograć to proponuje już dokupić tą kartę i zasilacz a w sierpniu resztę rzeczy. Tutaj masz taki tescik (moze inne procki i karty ale jednak) gdzie dostal jednak jakiegos kopa.

Pomagam w sprawach komputerowych

Opublikowano

2Gb jest troche lpesza w FullHD szybciej wczytuje tekstury. Czyli różnice dopiero odczujesz przy wymianie procka i plyty

Opublikowano

Pod takiego proca chcesz pchać 7850 ? Nie wykorzysta nawet 1/3 możliwości tego GPU...

Poczekaj do tego sierpnia, stare części opchnij na allegro i rozważ zakup 965BE + 7770/G860 + 7850 (potem wymiana na i5)/I5 3470 + 7770. W pierwszym przypadku może zabraknąć funduszy, ponieważ procek jest stworzony do O/C co wiąże się co dodatkowymi kosztami.

Opublikowano

@Sweet jesus a widziałeś chociaż jaki ja test pokazałem z jaim prockiem i jaką kartą? Chyba nie. Jak widać na tamtym tescie i5 wykorzystał cała moc gtx a c2d 8200 połowe. Wiec nie pitol, że nie wykorzysta 1/3 nawet..

Opublikowano

@Sweet jesus a widziałeś chociaż jaki ja test pokazałem z jaim prockiem i jaką kartą? Chyba nie. Jak widać na tamtym tescie i5 wykorzystał cała moc gtx a c2d 8200 połowe. Wiec nie pitol, że nie wykorzysta 1/3 nawet..

To chodzi o GF czy Radka ? Zdecyduj się może -,-.

Niech autor zaczeka jeszcze do tego sierpnia na przypływ kasy, zestawy powinno składać się tak, aby podzespoły wykorzystywały 100% swoich możliwości (chyba, że mowa o zestawach, którą mają być do przyszłej rozbudowy, dlatego G860 i 7850 wyszedł by tutaj najlepiej, w innym wypadku 965BE + 7770/ i5 bez odblokowanego mnożnika i tanie MOBO + 7770.).

Opublikowano

prędzej czy później i tak kupie AMD'ka 4 rdzeniowego wiec na razie muszę kupić jakaś kartę (nie chce czekac do sierpnia) wole miec zapas i później cieszyć się z pełnej mocy niż teraz kupować jakiś szajs a później mieć sytuacje na odwrót ze procek będzie mocny a karta chujowa. NIe wiem czy dobrze myślę może wy co oceńcie teraz pytanie ktora karte kupic

1- http://techplanet.pl...ress,35449.html

2- http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/sapphire-ati-radeon-hd7850-2gb-ddr5256bit-dvihdmidp-pci-express-ver-oc-full,33825.html

3- http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/asus-ati-radeon-hd7850-directcu-ii-2gb-ddr5256bit-dvihdmidp-pci-express,35639.html

Opublikowano

Chodziło mi najpierw o GF, a gdy pisałem o niewykorzystanie 1/3 mocy to o radka ahh

Autorze męcz się lepiej na gruchotku do sierpnia bo mnie zaraz zhejtują.

@up

Opublikowano

na razie to bardziej jestem skłonny iść w to co ty mówisz nie chce czekać do sierpnia i nie móc w nic grać (aktualna karta mi na to nie pozwala)

Opublikowano

Dlatego kup najpierw kartę, która pozwoli Ci pograć nawet na tych najnizszych detalach, a później resztę sprzętu.

Opublikowano

prędzej czy później i tak kupie AMD'ka 4 rdzeniowego wiec na razie muszę kupić jakaś kartę (nie chce czekac do sierpnia) wole miec zapas i później cieszyć się z pełnej mocy niż teraz kupować jakiś szajs a później mieć sytuacje na odwrót ze procek będzie mocny a karta chujowa. NIe wiem czy dobrze myślę może wy co oceńcie teraz pytanie ktora karte kupic

1- http://techplanet.pl...ress,35449.html

2- http://techplanet.pl...full,33825.html

3- http://techplanet.pl...ress,35639.html

Zakładając, że kupujesz 7850 - nie starczy Ci 600zł na sensownego Phenoma, musisz wydać ~750zł na procek, RAM i MOBO, do tego trzeba doliczyć jeszcze koszty chłodzenia CPU.

na razie to bardziej jestem skłonny iść w to co ty mówisz nie chce czekać do sierpnia i nie móc w nic grać (aktualna karta mi na to nie pozwala)

Ale... nowe GPU również Ci na to nie pozwoli. Przy Twoim procesorze będzie chodzić lepiej po zmianie, ale cudów się nie spodziewaj.

Dlatego kup najpierw kartę, która pozwoli Ci pograć nawet na tych najnizszych detalach, a później resztę sprzętu.

Mi na starym, wykręconym C2D e6400 (do 3ghz) GTS 450 ograniczał, a co dopiero 7850 i ten Athlonik.

Opublikowano

Noo niech się kisi na swoim "złomku" lepiej niech kupic tą kartę da mu to troche kopa, nie pitol głupot. Przynajmniej będzie mógł w coś pograć.

A tak BTW. to nie musisz zmieniać płyty jeżeli nie będziesz chciał podkręcać procesora bo twoja płyta ma socket AM2+ czyli obsluzy procesory AM3 na którym jest PHenom

Opublikowano

Noo niech się kisi na swoim "złomku" lepiej niech kupic tą kartę da mu to troche kopa, nie pitol głupot. Przynajmniej będzie mógł w coś pograć.

Do tego czasu jakoś na nim wytrzymywał, więc nie będzie chyba aż takiego problemu poczekać jeszcze pół roku...

Jak już chce kupić, to niech wybierze zestaw, na który będzie go stać w sierpniu i dąży do jego złożenia.

Ja bym wziął jednak 7770 od szafirka (i zakup lepszego proca, MOBO)

Opublikowano

A tak BTW. to nie musisz zmieniać płyty jeżeli nie będziesz chciał podkręcać procesora bo twoja płyta ma socket AM2+ czyli obsluzy procesory AM3 na którym jest PHenom

kurde niestety chyba bym musiał bo chciał bym wymienic ramy na dd3 i kupic dysk pod sata 3:(

Opublikowano

Sata 3 obsluguje tez Sata 2 ;) No jak chcesz Ramki Ci dadzą trochę szybkości, ale wydasz dodatkowe pieniadze ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...