Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Jak porządnie przeczyścić komputer?

Fighter32

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka! Mam problem. Otóż mój komputer ma już 7 lat i strasznie się zacina. Chciałem jakoś usunąć większość programów, lecz

• Strasznie dużo z tym roboty
  • Nie wiem czy niektóre pliki mogę usunąć

?Jest sposób na usunięcie dość dużej ilości programów?

I jak zrobię reinstall windowsa to jak to będzie wyglądało?

300 350 400 500 1000

Opublikowano

Jeśli masz troszkę pieniążków można ulepszyć jakoś komputer. Możesz walnąć formata żeby nie było syfu. I to co podałeś to raczej oczyścić system.

Komputer czyścimy w ten sposób -

Kupujesz sprężone powietrze, idziesz z komputerem na zewnątrz, rozkręcasz boki obudowy i przedmuchujesz kurz dokładnie. Potem poczekaj z 10 minut żeby oschnął z wilgoci i następna część:

Kupujesz jedną większą tubkę pasty termo przewodzącej (4g albo więcej) albo dwie małe i zdejmujesz chłodzenie procesora, wymywasz to co zostało acetonem [na radiatorze] i na procesorze ale to ostrożnie i poczekaj żeby wyschło. Po wyschnięciu nakładasz tak na krzyż pastę i czymś płaskim (np. kartą płatniczą) rozprowadzasz, ale uważaj, by pasta nie spadła na płytę główną, bo może przewodzić prąd >> doprowadzić do uszkodzenia/zepsucia. To samo z kartą graficzną. Pamiętaj, żeby przed tymi działaniami odłączyć wszystko! A i jeszcze uziem swoje ciało zanim tam zaczniesz coś robić >> dotknij grzejnika, by ładunek elektrostatyczny zawarty w twym ciele "odszedł" z ciebie :D

@down

Arctic Silver. Srebro >> Metal >> przewodzi jakiś prąd. Wiadomo, napisałem żeby nie wylatywało, ale żeby było równomiernie rozprowadzone.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano
Po wyschnięciu nakładasz tak na krzyż pastę i czymś płaskim (np. kartą płatniczą) rozprowadzasz, ale uważaj, by pasta nie spadła na płytę główną, bo może przewodzić prąd >> doprowadzić do uszkodzenia/zepsucia.

krzyż bardziej szkodzi a nie pomaga, im mniej pasty tym lepiej (2 letnie "ziarenko" było lepsze od 2 tygodniowego krzyża, potem zmieniłem znowu na ziarenko)

i nie rozprowadzać, sama się rozejdzie lepiej niż my to zrobimy

po za tym pasta nie przewodzi prądu taka normalna chociażby ;p

Opublikowano

@up pasta nie może przewodzić prądu, no chyba że do zębów (chociaż na pewnym forum jest test gdzie pastę do zębów zastosowali i sobie radziła).

Zamiast dotykania grzejnika moze kupic opaski antystayczne i rekawiczki, przy dluzszej pracy

Pomagam w sprawach komputerowych

Opublikowano

Wise Disk Cleaner ( do plików i dysku )

Wise Registry Cleaner ( do rejestru )

NTREGOPT ( do rejestru )

Odkurzacz ( do plików i dysku)

Najlepiej zastosuj w kolejności jakiej podałem (wszystkie funkcje programów użyj) potem możesz je wywalić

Opublikowano

Wise Disk Cleaner ( do plików i dysku )

Wise Registry Cleaner ( do rejestru )

NTREGOPT ( do rejestru )

Odkurzacz ( do plików i dysku)

Najlepiej zastosuj w kolejności jakiej podałem (wszystkie funkcje programów użyj) potem możesz je wywalić

dzięki, poprawę jakości odrazu można zauważyć :)

300 350 400 500 1000

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...