Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] HD4870 i monitor FullHD

TrueFaith

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Zamierzam wziąć sobie nowy monitor 21.5 lub 23 cale full hd, jednak nie wiem jak zniesie to moja grafika. Ma 512MB pamięci DDR5, szynę 256bit, takty 830/950. Nie wiem czy nie będzie jakichś małych artefaktów, niedziałających pixeli albo czegoś w tym stylu. W razie czego to się przemęczę na niej troszkę, a potem zmienię na coś nowszego.

Opublikowano

a co ma grafika do monitora w tych przypadkach?

najlepiej wszystko działa w natywnej rozdzielczości monitora a to raczej każda karta odtworzy tak jaki wszystkie niższe rozdzielczości bez problemu

pixele, artefakty to juz wady albo monitora albo karty a nie wynik wyświetlania

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Ahm, bo chodziło mi o np. spadki wydajności w grach (teraz rozdziałka 1280x1024) lub coś takiego, to uspokoiłeś mnie ;p

Opublikowano

wiadomo wysoka rozdzielczość duże wymagania dla grafiki świetny obraz w 1920×1080 , przełożenie wyjścia grafiki 1:1 to co daje karta idealnie odtwarza monitor pixel po pixelu

niższa rozdzielczość to juz przeskalowanie obrazu do rozdzielczości monitora, w niczym nie szkodzi w sumie , ale obraz trochę gorszej jakości ( identycznie wyglądał by na monitorze o tej samej rozdzielczości ) ale wiadomo niższa wydajność grafiki zmusza do zmiany rozdzielczości by gra była płynna te minimum 40-60 klatek

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Zależy jaka gra itp, no ale czym większa rozdzielczość tym większe obciążenie GPU, więc gdy teraz na tym swoim 1280x1024 masz 80 FPS to na tym 1920x1080 będziesz miał 50 albo mniej.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Okej rozumiem :P Najwyżej będę grał w lepsze gierki na 1600x900 (karta sobie z nią radzi tak jak z 1280x1024)

Odpowiedz mi jeszcze w tamtym temacie odnośnie monitora LG. I jak sobie ten Samsung radzi ze skalowaniem obrazu z mniejszej rozdzielczości (Anoizm mówi że jego LG przy 1280x720 ma już wszystko rozmazane)

@Flap, spadek z 80 fps na 20 to bym musiał nie wiem co zrobić :x pół karty uciąć chyba ;f

Opublikowano

więc gdy teraz na tym swoim 1280x1024 masz 80 FPS to na tym 1920x1080 będziesz miał 50 albo mniej.

Nie 50 tylko 20 ;)

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

niestety tak, możliwe i 20, podniesienie aż tak rozdzielczości czasem w grze wymaga 2-3 krotnego wzrostu wydajności

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

No chyba że tak :f Ale i tak w nowsze gierki gram przeważnie celowo na np. średnich i włączam wszystkie upiększacze w catalystach, FPS nie spadają tak drastycznie jak przy wyborze ultra/high.

Dzięki za wypowiedzi, może jeszcze przed wakacjami kupię używkę 6950 (widzę że po 550 można już dostać)

robem - odpisz w tamtym temacie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...