Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ram 4 giga, a system czyta tylko 2.

Graft

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Problem jest taki że mam 4 giga ramu (1+1+2) i windows 7 32bit professional który czyta 3 giga ramu ale w "menadrzeże zadań" pisze "Razem: 2gb" a w właściwościach mojego komputera 3gb (dostępne 2gb). Tak jak by system widział 3giga ale używał tylko 2. Na dodatek w menadrzeże zadań jest taki wykres i jest "użyte 45%" przy spoczynku i że 700mb na 2 giga. Prosze o pomoc i pozdrawiam. :P :huh:

1342735640-U578144.png
Opublikowano

Wyjmij ramy i porządnie wsadź, kiedyś źle wsadziłem i paczę a tu 2gb :P Pamiętaj że 32 bit widzi też max 3 gb + system trochę zużywa

Opublikowano

Ale słyszałem że ludzie coś w biosie wyłączają i już nie ma problemu lecz nie znalazłem jak

:P

1342735640-U578144.png
Opublikowano

sprawdziłem. Czyta do 4 giga na 4 sloty. Czyli jak na jednym mam 2 giga to czyta na nim 1 ? i jeszcze jedno. Jaką płyte główną polecacie pod socket intela 775 i DDR3 ? jak najtańsza. Żeby czytała 6/8 gb ramu :P

i najlepiej z zintegrowaną kartą sieciową i dźwiękową :P

(mój komputer)

Intel 2 quad q6600 3.4Ghz Kręcony

HD6850 Sapphire kręcona

Zasilacz Modecom 500w

1342735640-U578144.png
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

chodzi o sposób zamontowania pamięci , pewnie masz jedno i dwustronne

na dodatek przy czterech slotach każdy slot obsłuży tylko 1 Gb ( wyjątek to A-DATA gdzie 2Gb)

najlepiej wymień na 4x 1Gb IDENTYCZNYCH

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Co do ramu to rozwiązałem. Pare razy wyciągłem i pozmieniałem kolejność. O DZIWO działa :P a co do kolegi który pisał że zasilacz do wymiany to machłem sie z nazwami i mam Chifteca (czy jak to sie tam pisze) :D

1342735640-U578144.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...