Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Gra via www.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak zrobić "dobrą" grę via www RPG.

Pisząc "dobrą" mam na myśli grę, w której podczas nieobecności gracza, jak np zdobędzie poziom dzięki temu, że inni gracze będą z nim przegrywać, to zostanie to uaktualnione itp....

Proszę o szybkie i zrozumiałe wytłumaczenie. Chodzi mi nie tylko o ten przykład, ale i o inny, ponieważ tak główkuję i główkuję i nic nie mogę rozsądnego wymyślić:(

Opublikowano

uaktualnianie jego poziomu co jakis czas?

dodajesz do mysql zapytanie z aktualnym czasem i piszesz funkcje ktora sprawdza roznice czasu ( np 1 min ) i jezeli roznica wynosi 1min lub wiecej uaktualnia poziom

chyba dosc oczywiste ;p

3053080006.png

Opublikowano

to takie coś mogę równie dobrze zrobić w cronie....

A takie zastosowanie jak wyżej jest stosowane w większości grach tego typu?

Jest może jakiś lepszy system?

A jak zrobić, żeby aktualizowało automatycznie po walce poziom usera? Mam taką sytuację, że po zakończeniu jakiejś walki, user dostaje expa, a potem sprawdza czy zdobył poziom, ale dopiero jak od świeże to widzę, że mam więcej expa niż to maksymalne, a tak nie powinno być:P

Opublikowano

bez sensu jest robić tak jak 2x up. Wystarczy dodać do np. pliku config (który jest includowany do plików po zalogowaniu) i po prostu po każdym zdobywaniu poziomu (misje, areny) wywołać tą funckje, która uaktualni poziom w bazie. Bez spędnego uruchamiania nie potrzebnych skryptów.

@up

Dodaj wyświetlanie poziomu i expa po dodaniu do bazy - mam nadzieję, że wiesz o co chodzi.

Opublikowano

bez sensu jest robić tak jak 2x up. Wystarczy dodać do np. pliku config (który jest includowany do plików po zalogowaniu) i po prostu po każdym zdobywaniu poziomu (misje, areny) wywołać tą funckje, która uaktualni poziom w bazie. Bez spędnego uruchamiania nie potrzebnych skryptów.

@up

Dodaj wyświetlanie poziomu i expa po dodaniu do bazy - mam nadzieję, że wiesz o co chodzi.

@up

dobrze, napisz wiec jak uruchomisz skrypt

gdy uzytkownika niema ( jest np wylogowany )

3053080006.png

Opublikowano

Kończy się walka, mojemu bohaterowi który przegrał zostaje odjęte tylko punkty energi, a przeciwnikowi który wygrał zostanie dodany exp + kasa.

Po zakończeniu działaniu skryptu sprawdza czy poziom exp'u przeciwnika jest większy niż wymagany na dany lvl. Jeśli jest to wykonuje się, jeśli nie to nie.

Na mojego bohatera nie potrzeba bo prawdopodobnie masz sprawdzanie w kodzie który się zawsze się wykonuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...