Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Da sie zrobic cos z tym kompem ?

Patryk881

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Wczoraj brat mi przywiózł jakis komputer z zagranicy.. dostal za rozliczenie czy cos w tym stylu ;P Pomyslalem, ze moglbym go zrobic dla brata, poniewaz siedzi na paru letnim laptopie i skarzy sie , ze nie ma w co grac bo mu "scina" .

A wiec po pierwszym uruchomieniu kompa zaraz po wlaczeniu pisało "press insert disc " czy cos takiego ;P Pomyslalem ze to dysk wiec wyjalem te wtyczki do dysku i wlazylem ponownie i wszystko git dziala . Po paru dniach zaczal sie scinac i co jakis czas pisze znow to samo co wczesniej i do tego dysk oddaje takie dziwne odglosy . Postanowiłem go zmienic, lecz troche pomyslalem i doszłem do wniosku , ze nie oplaca sie kupowac dysku na ata za 200zl , wiec wole dolozyc troche i kupic mobo , gpu i co tam jeszcze bedzie potrzeba-sami ocenicie ;)

Wiec przejdzmy do rzeczy, bo juz mnie troche reka boli ;o

Dostał takiego złomka.. ;d

gpu nvida geforce 7300le

cpu intel celeron D 356 3,3Ghz

mobo gigabyte ga-945pl-s3

ram: 2gb ddr2 800mhz

i uwaga zasilacz mustang 450W

hdd(zjebane) samsung 250gb 3,5' 7200rpm

Teraz nie wiem co zmienic , bo pasowalo by pewnie wszytsko ale nie mam duzo kasy , bo nie dawno kupilem dla siebie komputer i wydalem duzo pieniedzy ;P Najlepiej jak najtaniej, pozniej w razie czego powiem ile moge max wydac, bo jeszcze musze sie zapytac czy rodzice sie cos doloza.

Za pomoc oczywiscie lajki , bo co innego moge wam dac? Piona

Opublikowano

Jak masz taki komunikat to są trzy możliwości, albo pliki systemowe są uszkodzone, dysk moze być uszkodzony, lub masz za słaby zasilacz i nie jest w stanie dostarczyć wystarczającą ilośc napięcia do podzespomów. A i możliwe jest tez że styki dobrze nie łączą.

Opublikowano

Disk boot failure, insert system disk and press enter ?

Jeśli taki komunikat wyświetlał się na tym twoim złomku to przeinstaluj system, prawdopodobnie poszły sektory startowe, zbootuj płytę z windą lub czym tam chcesz i zobacz czy wykrywa dysk przez instalator, jeśli tak to boot sector, jeśli nie = dysk do wymiany.

screenshot_10.jpg

Opublikowano

Co to za rozliczenie ? :P

Pierwsze co trzeba zrobić, to wymiana zasilacza, ten który jest tam aktualnie to porażka dołączana do obudowy.

Zakup RAMów/CPU/MOBO jest w tym przypadku nieopłacalny, tym samym kosztem można uzyskać podzespoły na wydajniejszej platformie (SB).

Jeśli chodzi Ci o samo odkurzenie komutera, to przyda się wymiana GPU na coś pokroju 8600/8800 GT w ostateczności, więcej ten procek raczej nie udźwignie.

Identyczny dysk to koszt 90zł z przesyłką.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...