Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Minecraft -Czyli ,,Bad Video card drivers''

Nastardo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , a wiec .. mam problem z minecraftem (jak w tytule , znany i nielubiany ;] ).

Może na początek podam parametry mojego komputera

System : Microsoft Windows XP Professional

Ram : 503MB (Kość 512 MB , ale zawsze +/- w kompie pokazuje)

Karta graficzna : Intel 82915G/GV/910GL Express chipset family

Procesor : Intel pentium 4 , 2.80GHz

oczywiście tutaj to co napisane (Przepraszam za kolorek ale to po to zeby sie nie myliło ;] ) :

Bad video card drivers!

-----------------------

Minecraft was unable to start because it failed to find an accelerated OpenGL mode.

This can usually be fixed by updating the video card drivers.

--- BEGIN ERROR REPORT 7fe0271 --------

Generated 30.12.12 20:16

Minecraft: Minecraft 1.2.5

Java: 1.7.0_10, Oracle Corporation

VM: Java HotSpot™ Client VM (mixed mode), Oracle Corporation

LWJGL: 2.4.2

[failed to get system properties (java.lang.NullPointerException)]

org.lwjgl.LWJGLException: Pixel format not accelerated

at org.lwjgl.opengl.WindowsPeerInfo.nChoosePixelFormat(Native Method)

at org.lwjgl.opengl.WindowsPeerInfo.choosePixelFormat(WindowsPeerInfo.java:52)

at org.lwjgl.opengl.WindowsDisplay.createWindow(WindowsDisplay.java:185)

at org.lwjgl.opengl.Display.createWindow(Display.java:311)

at org.lwjgl.opengl.Display.create(Display.java:856)

at org.lwjgl.opengl.Display.create(Display.java:784)

at org.lwjgl.opengl.Display.create(Display.java:765)

at net.minecraft.client.Minecraft.a(SourceFile:236)

at net.minecraft.client.Minecraft.run(SourceFile:657)

at java.lang.Thread.run(Unknown Source)

--- END ERROR REPORT 63ab47b1 ----------

Dodam że Minecraft mi działał , tylko troszke wcześniej . Dziś chciałem pobrać (tak tez zrobiłem) i taka niemila niespodzianka.

Jednak , wtedy tez był błąd który naprawiałem w sposób hmm .. :PPM , właściwości,ustawienia,zaawansowane,rozwiazywanie problemów, trzy kreski po brak (czyli 3 z 6). I minecraft chodził jak talala :D.

Stery były zmieniane (cały dzien to robiłem i nic). aktualnie mam najnowsze z 2007 roku . Jak z OpenGL u mn to nwm .

Minecrafta tez pobierałem kilka razy (rózne wersje) i oczywiście nic . od tej pory jak nie grałem w MC mineło moze .. hmmm...

4-6 miesiecy . Przez ten czas nic takiego nie robilem jak np. format kompa , chyba ze zaliczyc nalezy defragmentacje dysków :D.

Więc z góry dziękuję za pomoc ;) . Jezeli dalem zly dzial itp to sorka i prosze o przeniesienie tematu :P .

Opublikowano

Zainstaluj jeszcze nowsze stery do karty graficznej niż te co masz z 2007 roku, bo one są stare.

PS. Jaką masz kartę graficzną ? Podaj dokładny model ;)

@down

Sory, nie zauważyłem, że napisałeś jaką masz kartę graficzną.

Opublikowano

Dokładniejszego modelu juz sie chyba nie da ;] a te stery są najnowsze -.-

Jezeli uwazasz inaczej to podaj mi te ''nowsze'' ;] chyba ze sie liczy to .. zalicza sie do 910GL (jest wpisane tez)

Opublikowano

Nowszych nie robią od 2007 roku ;) . Jeśli takie są to znajdz mi je ;_; ...

Edit :

tak dokładnie to są to najnowsze ze strony Intela ;)

Opublikowano

Spróbuj pobrać te sterowniki:

http://download.cnet.com/Intel-GMA-Intel-R-82915G-GV-910GL-Express-Chipset-Family/3000-2108_4-96585.html

Opublikowano

Ok , juz pobieram ;) Ale nie wiem bo po nazwie ''...142550'' moge osadzic ze to wersja 14.25.50 a taka juz miałem . Na stronke sie natknalem ale nie pobierałem

Lecz nie zaszkodzi spróbowac ;).Jeśli się uda masz lajka ;)

Niestety nic nie dało :(

Kolejny wpis (być moze sie zmienił):

Bad video card drivers!

-----------------------

Minecraft was unable to start because it failed to find an accelerated OpenGL mode.

This can usually be fixed by updating the video card drivers.

--- BEGIN ERROR REPORT 7fe0271 --------

Generated 30.12.12 20:53

Minecraft: Minecraft 1.2.5

Java: 1.7.0_10, Oracle Corporation

VM: Java HotSpot™ Client VM (mixed mode), Oracle Corporation

LWJGL: 2.4.2

[failed to get system properties (java.lang.NullPointerException)]

org.lwjgl.LWJGLException: Pixel format not accelerated

at org.lwjgl.opengl.WindowsPeerInfo.nChoosePixelFormat(Native Method)

at org.lwjgl.opengl.WindowsPeerInfo.choosePixelFormat(WindowsPeerInfo.java:52)

at org.lwjgl.opengl.WindowsDisplay.createWindow(WindowsDisplay.java:185)

at org.lwjgl.opengl.Display.createWindow(Display.java:311)

at org.lwjgl.opengl.Display.create(Display.java:856)

at org.lwjgl.opengl.Display.create(Display.java:784)

at org.lwjgl.opengl.Display.create(Display.java:765)

at net.minecraft.client.Minecraft.a(SourceFile:236)

at net.minecraft.client.Minecraft.run(SourceFile:657)

at java.lang.Thread.run(Unknown Source)

--- END ERROR REPORT 54afcf2a ----------

Przepraszam ! Jednak mam windowsa XP home ;d (drobna pomyłka xD)Lecz to nie zmienia faktu iz problem jest nadal (to tylko pomyłka z nazwą systemu , nei powiedzenie w stylu ''juz dziala'')

Może to też wina minecrafta ?Zawsze pobierałem z chomikuj wiec moze tez przez to iż cos było wgrane do minecrafta.Raz cos PODOBNEGO mi wyskoczyło jak wgrałem zle Moda do Minecraft.jar i musiałem plik wymieniac.;d

Opublikowano

Twoja karta graficzna jest zintegrowana z procesorem, a z tego co wiem, minecraft nie chodzi na tego typu procesorach bądź chodzi, ale płynność zależy od sprzętu, skoro już grałeś w minecrafta na nim a teraz ci nagle wyskakuje to twoja karta się "zbuntowała" przeciwko tobie, lub do nowszych wersji minecrafta potrzeba aktualizacji, więc radziłbym poszperać, podobne komputery mam w szkole tj. karta graficzna, tam też włączenie graniczy z cudem, żaden sposób nie działa.

Spróbuj poszukać najnowszych sterowników, a jak nie uda ci sie znaleźć to musisz znaleźć inny sposób, bądź wrócić do starszej wersji na której ci działał :D

Kochanie wróciłem :yay: 
Nie no, żartuje.

Chociaż...

Opublikowano

Pobierz to:

http://dl.adshi.net/minecraft/versionchanger/MVC.zip

Zmień wersję gry na np. 1.5 beta i sprawdź czy jest to samo, minecraft wraz z każdą wersją wymaga coraz lepszego sprzętu.

Opublikowano

Napisałem ze mam najnowsze stery . W mc gram TYLKO 1.2.5 a inne to zeby sprawdzic czy to tylko ta nie dziala. Up wiem tak myslałem zrobilem tak (mialem napisane ze 2 stery są zainstalowane ... o.O) usunalem obydwai zainstalowalem najnowszy .. Oczywiście nic .. Uwazam ze w np 1.8 nie bd grał wgl.(Nie podoba mi się )ale zreinstaluje bo jak sie nie myla aktualnie mam 1.8 na kompie ;/ ale nie wieze juz ze zadziala . Próbowałem WSZYSTKIEGO i nic nie daje . Jednak zaczynam nabierac coraz wiekszej pewności ze to przez W/W Defragmentacje dysków . Już chyba w minecrafta ni pogram ;/ ale zreinstaluje .. wyjscia nie mam innego ;/ <_<

Edit : @_Shadowlord

oo dziekuje za MVC :D c chcecia wypróbuje .

P.S. na kompie nie mam najnowszych teraz bo zmienilem (znowu) na te które mialem do MC wcześniej jak i do Metina2 dlatego ze mc nei dzialal na innych a metin2 pokazywał mi BS przy gwałtownych ruchach.

Edit 2: ok cofam do 1.2.5 ( :D) . zobacyzmy co z tego bd .

Edit 3 :

Bad video card drivers! <_< ... (no comment )

-----------------------

Edit 4 : No to nie mam co liczyć na minecrafta na moim złomie :/ . wieksozsc wersji zrobiłem i nic(w tym 1.0)

Opublikowano

@up wez mnie nievdobijaj ... w/w karta to karta zintegrowana , wgl jak moge pisac posty itp , przegladac forum ze spalona karta ? Wgl. Wiesz do czego służy karta graficzna ? M.i.n. do pokazysania obrazu ... wez rozkrec kompa wyjmij karte i potraktuj tk jakby Ci sie usmarzyla jesli bd mial obraz z kompa itp to daj znac ;). Denerwuja mn posty tego typu . Tzn. Nie wiesz a gadasz ... P.s. przepraszam a bledy pisane na tablecie

Opublikowano

1. Poproś kolegę by Ci wysłał całe .minecraft i wsadź jego.

2. Zrób nowego użytkownika i tam zainstaluj Minecraft`a (Tak dla testów ;D)

3. Jakiego Minecraft`a masz ?

Opublikowano

1.Zanim kolega mi wysle miną wieki (ew z jakiejs strony bo to max 5 min ).

2. ok moge spróbować

3. mam 1.2.5 oaz 1.8 i chyba jeszcze 1.8.1 wczesniej kazda wersja chodziła jak złoto , a teraz zadna -,-.

EDIT. Jezeli mozesz to powiedz co mi to da ? (nwm czy warto mi czasu tracic , robilem to 5 lat temu o.O). Prosze nie traktowac zapytania jak ''cos noobskiego'' po prostu .. zapomnialem ^^.

Edit 2 . A więc ciekawość była szybsza .. MC nie mogłem odpalic z powodu ''braku javy na komputerze'' (tak nie bylo napisane xD ale bylo ze brak javy w jezyku ang.).A więc , MC nie zainstalowałem i nwm czy działać bd . Dodam iż javy zainstalować nie mogłem , bo przecież miałem ją na dysku . Czyli problem nadal nie rozwiązany. ;/

Opublikowano

Najwidoczniej jest to problem spowodowany defragmentacją dysków . Czytałem gdzies o tym w tygodniu . Nie wiem co dalej robić . Może to samo przejdzie , tak jak choroba :D . Wczoraj aktualizował mi się system , sprawdze o dalej z mc - czy działa , czy nie . Moze juz jest ok :(.

Opublikowano

A więc tak .. O MC zapomniałem juz dawno ;/ . Aż tu nagle .. wyskakuje mi info ze jest nowa wersja javy (7.11 czy cos w tm stylu) . Zaktualizowałem z nadzieją na poprawnie działającego MC . Po zainstalowaniu , pierwszym ruchem odpaliłem MC . Myslałem zen ie bd działać ;/ , po chwili pokazało mi się logo Mojang :D^^ . Czyli jednym słowem DZIAŁA ! :DDD . Dziekuję wszystkim którzy próbowali mi pomóc . Pozdrawiam , ide pykać w MC :D (Temat do zamknięcia ;) ).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...