Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Linux Ubuntu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałbym zadać kilka pytań dotyczące systemu Linux Ubuntu :

-Jaką wersję pobrać ? Linux Ubuntu 12.04 LTS czy Linux Ubuntu 12.10 ?

-Skąd pobierać oryginalne , standardowe ubuntu ? www.ubuntu.com czy www.ubuntu.pl ?

-Czy trudny jest ten system do ogarnięcia ?

-Czy warto go wymienić za Windowsa 7 ?

Narazie wszystko :)

Opublikowano

1.12.10

2. Z ubuntu.com ale to jest to samo co .pl ale ja wole .com

3. Nie tak bardzo nawet lately ale zalezy tez co chcesz robic w nim

4. Nie wiem mi obydwa sluza do czego innego

Opublikowano

wersja dla nowego to tylko LTS czyli 12.04 długi support

z ubuntu.pl bo masz gotową instalkę po polsku czyli Przyjaznego Puchacza

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Miałem linuxa niedawno i wyskakiwały jakieś błędy wewnętrzne :(

PS : Wydaje mi się też ,że najlepszy narazie jest Ubuntu 12.10 i ,że warto ściągać z ubuntu.com bo tam po prostu ma się taką satysfakcje ,że pobierasz z oryginalnej strony. I tak wgl. robem bo przecież można wybrać Język Polski ;D

Opublikowano

a ja mam i mi nie wyskakują, to w czym problem ?

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

no nie wiem :/ Miałem już troszkę doczynienia z Linxuem więc wersja 12.10 jest przeznaczona dla mnie :P

PS : Pobiorę za chwilkę z ubuntu.com 12.10 i zobaczymy jak to będzie :)

PS 2 : Ale nadal czekam na WASZE odpowiedzi :}

PS 3 : Czy na linuxie można grać w takie gry jak m.in :

Hitman Krwawa Forsa

Far Cry 3

i inne nowe gry ?

Opublikowano

jak potrafisz ostawić Wine to tak , od tego tez masz program PlayOnLinux

12.10 to rozwojowa , 12.04 to stabilna czyli najlepsza

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

No i teraz tak myśle ... Niby Linux fajny ... Ale nie wiem co z sterownikami i audio. Skype'a nie ma w Centrum oprogramowania Ubuntu. No cóż ... robem ,a gdy ściągne z ubuntu.com to coś się stanie złego ? Przecież to jest to samo :/ Tylko chyba mają inną tapetę :P

Opublikowano

napisałem ci że Przyjazny Puchacz jest od razu PO POLSKU

każde ubuntu jest takie samo , moze miec tylko inny interfejs albo dystrybucje no MINT o wile lepszy i stabilniejszy od zwykłego , dla ciebie dobra wersja to MINT MATE

thumb_mate.png

zreszta zobacz http://www.linuxmint.com/download.php

o sterowniki to si nie martw , system ma

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Podsumując :

Mam wybrać system Linux Ubuntu 12.04 LTS

Ściągnać go z ubuntu.pl/

Gry windowsowe odpale dzięki programowi Wine lub PlayOnLinux

System jest łatwy do ogarnięcia

Ale ... Dlaczego Linux jest taki bardziej wyjątkowy od Windowsa ? Czym się wyróżnia ?

Opublikowano

darmowy przynajmniej w 99%

dowolny interfejs , ok 20 jest popularnych aktualnie; KDE, XFCE, Gnome, Gnome Shell , Gnome3 , Ubuntu albo Mint jako dystrybucja z wieloma pulpitami np Mate, Cinnamon

itp

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

A ty używasz jakiego systemu operacyjnego ? :D

PS : No i co z tym skype ;/ Ściągnałem go raz ze strony pod linuxa. I gdy sie do kogoś dzwoni to takie pierdzenie (serio :D) i on odbierze to spoko. Ale nieraz też było tak ,że pisało "Problem z odtwarzaniem audio" coś w tym stylu więc się wkur***** i zainstalowalem Windowsa 7 :/

PS 2 : Mógłby mi też ktoś wytłumaczyć instalacje takiego Linuxa Ubuntu ? m.in. jakie zrobić partycje i jakie w niej ustawienia. Mam 500 GB Pamięci i chciałbym to tak rozdzielić ,żeby Linux działał płynnie i wszystko było dobrze zrobione :D

PS 3 : I Dlaczego nie mogę pobrać wersji z ubuntu.com. Czułbym większą satysfakcję ,a tam się da wybrać Polski język :/ A nie jakieś Przyjazne Puchacze , remiksy itp.

Opublikowano

skąd nie pobierzesz to ten sam system DEBIAN , Ubuntu to tylko dystrybucja z własnym wyglądam

Przyjazny Puchacz to UBUNTU dokładnie kropka w kropke to samo tylko już instaluje się z lokalizacją polską słownikami i niektórymi programami i repozytoriami dla programów polskich

nikt ci nie karze partycjonowac dysku, zainstaluj normalnie pod windowsem , na jego partycji od tego masz wubi w instalce

co do instalacji i pomocy na ubuntu.pl masz forum , wystarczy poczytać bo pisze tam wszystko

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Dobra ... Założmy ,że chce zainstalować ubuntu obok Windowsa .. Robie te partycje itp ... Ale po jaką cholere komuś dwa systemy ? Na Windowsie jak i na Linuxie korzysta się z internetu tak samo. To co ... Windowsa mam mieć do gier a Ubuntu do internetu ? Po 5 minutach korzystania z Linuxa będe specialnie wyłączał komputer aby włączyć Windowsa 7 ? Pfff ....

PS : Wszedłem w ten twój link i Partycjonowanie dysków i gówno ... Nie tłumaczą jak sie partycjonuje tylko jakieś kurwa sd / hda / hda5

Opublikowano

TO czego ty chcesz>????? Linuxa czy windowsa.... Zrób tak, ściągnij sobie program VM ware player, postaw sobie na nim Linuxa pobaw się jak ci się spodoba to zrobisz formata i postawisz linuxa na dysku.... Program ten służy do uruchomienia dwolonego systemu operacyjnego, tworzy on nam taki wirtualny komputer :)

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

teraz to ciebie nie można zrozumieć

pytasz się o możliwości instalacji i co zainstalować a potem się żalisz i masz pretensje "po cholerę mi dwa systemy"

czytać tez nie potrafisz nawet tego co napisane, nikt nie karze ci formatować czy partycjonować żadnego dysku, nie potrafisz to nie rób

kazałem ci zainstalować NA PARTYCJI WINDOWS OBOK WINDOWSA , a taka opcje ma tylko i wyłącznie instalka uruchomiona pod systemem Windows

masz nawet instalkę ci dam jak jej nie potrafisz poszukać : http://www.ubuntu.com/start-download?distro=wubi&bits=32&release=latest

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Ciebie też się zrozumieć nie da "kazałem ci zainstalować NA PARTYCJI WINDOWS OBOK WINDOWSA" ?

Nie będe durniem bo wiem o co w tym tekście chodziło ale powiec mi kurwa i przeczytaj mój tekst "Dobra ... Założmy ,że chce zainstalować ubuntu obok Windowsa .. Robie te partycje itp ... Ale po jaką cholere komuś dwa systemy ? Na Windowsie jak i na Linuxie korzysta się z internetu tak samo. To co ... Windowsa mam mieć do gier a Ubuntu do internetu ? Po 5 minutach korzystania z Linuxa będe specialnie wyłączał komputer aby włączyć Windowsa 7 ? Pfff ...." a nie sam się żalisz ... Czytaj do końca to zrozumiesz o co mi chodzi ...

Opublikowano

to już twój problem po co dwa systemy, mi potrzebny Linux do pracy i na co dzień, Windows tylko na chwilę, praktycznie zbędny ale go mam

jak nie jesteś zainteresowany nawet jako opcja drugim systemem to po co w ogóle post piszesz ? chyba po to by przynajmniej zobaczyć jak wygląda i działa a nie tylko zaspokoić ciekawość i olać

niektórzy maja więcej niż dwa i jakoś im to nie przeszkadza w używaniu komputera, nikt nie karze im nawet instalować, partycjonować dysku. chciałeś to masz informacje

jak chcesz zobaczyć jak wygląda i działa to instaluj 20 minut trwa instalacja, nie spodoba się usuniesz. nie chcesz to nie instaluj albo oglądaj na LiveCD jak wygląda

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Chce mieć Linuxa i Windowsa ty mi tłumaczysz jednak nie kumam za bardzo ... Nie wiem jak zainstalować obok Windowsa chociaż czytam twoje posty. Linux bardzo mi się podoba wyglądem - szybkością - bezpiecznością. I wtedy wybieram w opcjach instalki ,żeby zainstalować obok Windowsa w instalce 12.04 LTS ? Tak jak mówiłem troszkę coś tam umiem w Linuxie więc zastaniawiam się też nad wersją 12.10.

Opublikowano

Widać, żeś zielony... Lepiej instalować mint'a jest łatwiejszy w obsłudze. A co do zmiany systemu (jak chcesz np. grać) możesz zainstalować playonlinux, jednak FPS bardzo na tym ucierpią...

Opublikowano

co za znaczenie ma wersja skoro to IDENTYCZNE wersje o różnej długości supportu

nie ośmieszaj się mówiąc że coś tam umiesz w linuxie skoro nawet zainstalować pod Windows nie potrafisz systemu tylko klikając w program

co do instalki obok windows nie ma opcji instalacji takiej na dysku przy starcie z CD romu, ! tylko i wyłącznie WUBI na cd uruchomiony pod Windows zainstaluje linuxa BEZ FORMATOWANIA I PARTYCJONOWANIA obok windowsa jako aplikacje , przy instalce z CDROM -> FORMATUJE I PARTYCJONUJE DYSK

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

No to już potrafię obok Windowsa. Teraz moje ostatnie pytanie ... Chce mieć tylko i wyłącznie Linuxa w swoim komputerze. Problem jest w tym ,że nie wiem jak idealnie spartycjonować dysk (chodzi mi tutaj o te "NTFS,ext4 z księgowaniem oraz te opcje "Podstawowa" , "Logiczna" , "Początek" "Koniec"). Moglibyście mi wytłumaczyć takie coś ? Mam 500 GB pamięci i 4 GB Ram . Z góry dziękuje za pomoc ^^

PS : Jest możliwość nie robienia ręcznego partycjonowania ... czyli ,że w tym oknie wybiore tylko mój Dysk Twardy i kliknę naprzód . Nic się wtedy nie stanie złego ?

PS 2 : i ostatni raz się teraz pytam ... Jaką wersję zainstalować Linux Ubuntu 12.04 LTS czy 12.10 ?

PS 3 : Ten WUBI - Ile przeznaczyć pamięci? Tam domyślnie jest 18 GB ... Wystarczy ? Czy więcej ? :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...