Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

gigantyczny problem

Rocki star12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie uzytkownicy, pisze z laptopa poniewaz komputer mi sie zwalil a mianowicie,

Gdy wlaczam kompa moge wejsc jedynie do biosa a np. trybu awaryjnego nie moge juz uruchomic ( po prostu klawiatura sie zacina, swieci sie lampka od num pada ale nie mozna nic robic ).

Nastepnie jak jestem w pulpicie komputer zachowuje sie mniej wiecej normalnie potem odpale byle jaki program to mam artefakty.

Czytalem ze to wina za bardzo podkreconej karty graficznej --> podkrecilem ja troche ale jade na tym samym ustawieniu co wczoraj. ( wczoraj komputer chodzil normlanie ).

Co moge powiedziec pobawilem sie troche w biosie przed tym bledem i zaczalem podkrecac procka ( ale odrazu kompa zaczelo lagowac jak podkrecilem o marne 30hz. ) to wzialem ustawienia fabryczne, potem odpalam kompa i co sie okazuje? artefakty.

Na moje oko jedyne wyjscie to uruchomienie go w trybie awaryjnym ( czego zrobic nie moge ) i ustawic program od podkrecania kart na normlane ustawienia, ale tu problem nie moge go odpalic a dokladniej mam artefakty..

Prosze o pisanie swoich pomyslow jak to mozna naprawic, bede dopiero wieczorem, ( 19-20 ).

Z gory dziekuje i pozdrawiam !

graphic.png
Opublikowano

karta graficzna nvidia geoforce 7300 GT 256mb

Na moje oko jest winny program do podkrecania karty graficznej.

Posiadam b. slaby zasilacz i pewnie to jest wina.

Nie moge nic zrobic poniewaz w pulpicie juz mam artefakty ;/.

graphic.png
Opublikowano

To feralny model wiec stawiam ze to na 100% ona jest uszkodzona. Gdzies w dziale poradniki jest tutorial jak wygrzac grafike w piekarniku i pozbyc sie artefaktow. Zasilacz nie jest tu winny ale jak mowisz ze masz bardzo slaby to mozesz wymienic na cos markowego.

Opublikowano

misiek ale to nie ma sensu ladowac w badziewny komp :<

amd athlon 3800 x2 64 2ghz

2 gb ramu

i ta grafika

Nie mam kasy ani nie jest warto poswiecac kase na marnego kompa;X

dobra, dzieki wielkie lecz stoje przed dosyc trudnym i delikwentnym problemem ;/

z racji takiej ze mieszkam w ang. nie mam zbytnio gdzie kupic pasty termoprzewodzacej ;/ da sie zrobic cos innego zamiast tego?

i tak mowiac szczerze to :

nie wydaje mi sie zeby to bylo to uzywalem jakiegos programu do podkrecania kart graficznych i ustawilem to troche za wysoko.

A teraz nie mam jak tego zmniejszyc. ;/

--> czegos takiego nigdy nie mialem

http://iv.pl/images/...58540224743.jpg

--> tak wyglada moj pulpit

http://iv.pl/images/...64437439165.jpg

@@@ edit!

Dobra nie wiem jakim cudem ale dalem rade kliknac przycisk deafault na programie od podkrecania karty.

Jedyny problem jaki mam ciagle to ten 1 ss na ktorym jest obrazek biosa.. + nie moge uzywac klawiatury podczas ladowania sie systemu ;/

graphic.png
Opublikowano

Wejdz do ustawien biosu (klikaj del albo f1 albo f2) i tam powinno byc cos takiego jak bios logo czy cos podobnego. Ustaw na disabled. To w niczym nie przeszkadza, pewnie bios sie zresetowal i wylaczyl sie support usb legacy i wlaczylo sie logo zamiast napisow.

Zamiast pasty termoprzewodzacej zrob np. mieszanke pasty do zebow (najlepiej jakiejs z dodatkami odswiezajacymi) z wazelina kosmetyczna w stosunku 3:1. Tylko nie nalezy tego stosowac na goly rdzen procersora, jak masz goly rdzen to naloz cienka warstwe kremu do rak, tez spisuje sie przyzwoicie. Tutaj masz troche wiecej sposobow na wlasna domowej roboty paste termoprzewodzaca:

https://www.google.pl/search?q=homemade+thermal+grease&oq=homemade+thermal+grease&aqs=chrome.0.57.6161&sugexp=chrome,mod=14&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Swoja droga ja ostatnio do mojego staruszka z jednordzeniowym athlonem 64 3000+ na sockecie 939, 2gb ramu, grafce 9400gt dokupilem dwurdzeniowy athlon 3800+ - komputer dostal drugie zycie :]

Opublikowano

misiek ale to nie ma sensu ladowac w badziewny komp :<

amd athlon 3800 x2 64 2ghz

2 gb ramu

i ta grafika

Nie mam kasy ani nie jest warto poswiecac kase na marnego kompa;X

dobra, dzieki wielkie lecz stoje przed dosyc trudnym i delikwentnym problemem ;/

z racji takiej ze mieszkam w ang. nie mam zbytnio gdzie kupic pasty termoprzewodzacej ;/ da sie zrobic cos innego zamiast tego?

i tak mowiac szczerze to :

nie wydaje mi sie zeby to bylo to uzywalem jakiegos programu do podkrecania kart graficznych i ustawilem to troche za wysoko.

A teraz nie mam jak tego zmniejszyc. ;/

--> czegos takiego nigdy nie mialem

http://iv.pl/images/...58540224743.jpg

--> tak wyglada moj pulpit

http://iv.pl/images/...64437439165.jpg

@@@ edit!

Dobra nie wiem jakim cudem ale dalem rade kliknac przycisk deafault na programie od podkrecania karty.

Jedyny problem jaki mam ciagle to ten 1 ss na ktorym jest obrazek biosa.. + nie moge uzywac klawiatury podczas ladowania sie systemu ;/

no kurwa nie mów mi ze nie masz jak kupić pasty temp w Anglii oO idź do pcworldu i tam masz ja mieszkam w malym mieście i nadal mam pcworld więc mi nie mów ze tam się nie da kupić a 3 funty napewno masz pcworld argos itp :x
Opublikowano

wiesz misiek xD ja nie chce przedobrzyc, nie znam sie na tym podkrecaniu kompa boje sie ze cos sie zjara,

potem opierdol bedzie i tyle z mojego kompa. Czekam na cos nowego, moze w przyszlym roku ? nie wiem i nie mam pojecia xD.

A tak nawiasem to karta dziala tak jak myslalem wystarczylo tylko zresetowac kompa kilkuset krotnie i zebym mial opcje defaults :D w tym zrabanym programie.

Mianowicie moj komp to amd athlon 3800 x2 64 ( 2 ghz ), 2gb ramu ddr2, karta juz wiesz i zasilacz jakiejs lipnej firmy colorsit.

ten komp kiedys byl dobry formata robilem z 6 miesiecy temu, ale juz nie mam plytki wiec lipa;/ ( tnie sie nawet na youtube xD )

Licze na rodzicow ze mi dadza kase na nowego kompa, ale to sa marzenia ;D, bo bede czekal do ruskiego roku xD.

No nic dzieki wielkie ;p i zycze milej nocy :D

temat mozna zamknac ;)

Na ta chwile jedynie w co moge grac to gry takie jak cs, minecraft ( z sporymi lagami ).

z czego czesto mam problemy z netem ;d i mnie wywala za ping ;X.

graphic.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...