Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Kilka pytan co do kompa

Incore^^

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam kilka pytan odnosnie komputerow:

1. Mam zamiar rozbudować sobie kompa, ale pewien zaprzyjazniony informatyk mowil, ze on balby sie ryzykowac robienia tego co ja chce zrobic w tak malej obudowie. Mam mala obudowe, ale czy to ma jakis wieksyz ses? Obudowa to tylko takie jakby pudelko + przedni panel do odpalania kompa, wloty na powietrze ma ok bo sprawdzalem nic sie nei zatyka, teraz glosnosc wiatraka moge porownac tylko z odglosem skrzydel muchy, prawie nieslyszlany. O co mu chodzilo? Czy warto wymienci obudowe?

2.Czym rozni sie procek np. core 2 due od dual core i dlaczego jest miedzy nimi jest taka ogromna roznica cenowa?

3.Dlaczego procesory z kategorii i... i5, i7 itp sa tak strasznie drogie w porownaniu do innych? Co one tkaiego w sobie maja.

4. Jaki procek do ok 300zl do takiej płytki: ASRock G41C-VS

5: Mam kompa teraz takiego:

dual core 2.6ghz - procek

zasilacz 420v dobrej firmy, zadne gowno, uwazam na to, co kupuje

nvidia gforce gt 320 - karta

ASRock G41C-VS - płytka główna

Czy opłaca się wpierdzielac 4gb ramu (lub 6) do tej karty oraz procek in. 4x3.0? Czy lepije wymienic karte bo chcialbym go dosc mocno rozbudowac i zastanawia mnie cyz karta to pociagnie

Opublikowano

1. Chodzi Co obudowę Desktop ? W takim piecu nie trzyma się nic, co się grzeje...

2. C2D są wydajniejsze m.in ze względu na taktowania nawet po O/C

3. Core 2 Duo/Celerony/Pentiumy i wszystkie inne pod socket 775 mają inną, w praktyce mniej wydajną architekturę niż nowe procesory i3/i5/i7, które oprócz tego są wspierane przez wszelakie technologie ;).

-----------

-----------

-----------

-----------

Do tego kompa nie opłaca się nic wkładać, lepiej zakupić budżetówkę pod 1155, bo nawet Celerony G5xx są wydajniejsze od mocnych C2D np. 8400, który dopiero po O/C jest porównywalny do celka.

Oprócz tego płyta z chipsetem b75/h61 (skrajny brak pieniędzy)

RAMy jesteś w stanie kupić za ok ~80zł, zasilacz jeśli dobry, to starczy.

http://www.anandtech.com/bench/Product/406?vs=63

Tu masz test, zamiasta g550 było tylko g620, różnica między nimi nie jest jakaś straszna :P.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

zasilacz 420v dobrej firmy, zadne gowno, uwazam na to, co kupuje

zasilacz jeśli dobry, to starczy.

TAK ODNOŚNIE ZASILACZA TO 420 V <HAHAHA> POCIĄGNIE CI CAŁĄ INSTALACJE NA CHACIE ! <HAHAHA>

Nie wiem czy bym ryzykował :D Wieś byś zasilił :D <hahaha> :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...