Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gdzie moge kupić dysk twardy do laptopa :D ?

MosterAsa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój aktualny dysk twardy st9250827as ata device.

Gdzie moge kupic dysk do laptopa min. 500GB, fajnie by było 7200 rmp cena max 300 zł

Kupywać w sklepie czy w internecie ?

I jak ew. moge podłaczyc tego st9250827as do zlacza e-sata ?

Co sadzicie o tym dysku ? http://www.morele.net/dysk-twardy-western-digital-scorpio-black-2-5-500gb-sata-300-7200rpm-16mb-cache-wd5000bpkt-402690/

jest szybszy (wedlug testow) od aktualnego o 50MB, warto go kupić ?> I powtorze sie jak podpiac ten drugi na e-sata gdyz posiadam taki port

Opublikowano

http://forum.dobreprogramy.pl/jaki-dysk-7200obr-t408295.html

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1625471.html

ogólnie na paru stronkach innych polecająego WD Scorpio lub Seagate Momentus

Opublikowano

odpowiadam na to co wiem, czy kupisz w internecie czy w sklepie, to nie ma jakiegoś większego znaczenia..

Oprócz ceny...

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

e-sata normalnie kablem sata podepniesz , możliwe że nie zadziała wtedy musisz podpiąć zasilanie

w ofercie widziałem 750Gb w cenie do 300 zł , zobacz i na niego

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

taa pasuje kabel, ale laptopowe sa na 5V tylko, natężenie z gniazda czasem jest za niskie po prostu. najlepiej sprawdź na dysku co chcesz używać . jeden ruszy inny nie . w sumie lepiej mieć zasilanie bo często dysk sie wyłącza jak wzrasta obciążenie

kup to http://allegro.pl/us...2846068465.html , ma zasilacz i przejściówki a adapter tez sie przyda , może

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Usb odpada, mam tylko 2 porty w lapku i te e-sata, dlatego e-sata, dzieki tak za pomoc, a ten dysk bedzie ok ? Bo z tej strony jak prownalem moj to mi wyszlo 51MB a na stronce jest podobnie ;) Wiec wzrost by był o ~ 40MB to dużo. I jaka jest ew szansa że się laptop bd trząs ? Amilo pi 3540

Opublikowano

nie mówię o usb tylko zasilacz do dysku użyjesz jak za słabe zasilanie e-sata , chyba ze zrobisz sobie dodatkowe zasilanie z portu usb ;)

takie dyski mają to do siebie ze są głośne :/ , można dorwać soft i wyciszyć dysk kosztem transferu.

na parametry raczej nie patrz dysku , na pewno będzie szybszy niż stary , a te trochę różnicy w testach nie zauważysz wcale na co dzień

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Głośnoś jak głośność i tak mi teraz laptop wyje jak odkurzacz :) Transfer wazny :) to raczej go nie wycisze, parametry parametrami 2x wiecej niz mam :D. I jescze jedno pytanko jak podłącze te 2dyski to jak będą widziane w biosie ? I jaki program do zerwania ?

Opublikowano

nie wiem, poszukaj albo popytaj znawców , pewnie rano się zjawią

mam linuxa to takie ustawienia mam w systemie i nie muszę szukać oprogramowania

co do transferów nie licz na wiele, kontroler i tak masz dostosowany do słabych dysków i praktycznie rzadko osiąga się takie wyniki jak testowe :/

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

obecny Momentus masz pewnie wpięty do SATA 1 , może SATA 2 nie pamiętam specyfikacji płyty ;)

jeśli sata1 będzie wolniejszy niż w testach , laptop trochę stary już jest

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

W sklepie jest drożej bo mają swoje opłaty za utrzymanie punktu itd.

Kup na allegro tak jak Ci radzili, tam będzie najtaniej.

Opublikowano

W sklepie jest drożej bo mają swoje opłaty za utrzymanie punktu itd.

Kup na allegro tak jak Ci radzili, tam będzie najtaniej.

Nie na allegro tam się kupuje tylko używane rzeczy.

1372333810-U137250.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...