Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki język z dziedziny C wybrac ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam dylemat gdyż nie wiem jaki język z dziedziny C wybrać słyszałem ze C++ jest najlepszym z nich ale nie ogarniam tego gdyż programuję tylko w Autoi i chcę zacząć przygodę z "C".

Jeszce jedno pytanie a nawet i kilka .

Czy C ++ posiada Helpa z dokładnie opisanymi wszystkimi funkcjami ?

Co można programować w C++ i jakie są dziedziny ?

Czy C ++ posiada pomoc w pisaniu kodu ?

Chodzi mi coś al'a autoit czyli chce wpisać ImageSearch i wystarczy ze wpisze Imag i zaraz wyświetli mi się okienko z dostępnymi funkcjami zaczynającymi się na "imag".

To było by chyba na tyle jak sobie o czymś przypomnę to na pewno tu napiszę :PP

Z góry dzięki i Wesołych świąt !

2utq9g5.png b6u4qg.png
Opublikowano

Co do tego który jest najlepszy to nic nie powiem bo uważam że nie ma języka najlepszego i sytucacja ciągle się zmienia. C++ na pewno jest językiem "dorosłym" z dużą ilością literatury, ekspertów i przykładów. Czy jest najlepszy? Tego nie wiem.

1. Czy C ++ posiada Helpa z dokładnie opisanymi wszystkimi funkcjami

MSDN - chyba najwiekszy. Znajdziesz tu: http://msdn.microsof...y/3bstk3k5.aspx (jak to ładnie nazwe przetłumaczyli: Skorowidz języka C++) Radze od razu zmienic jezyk na angielski bo po polsku tego sie nie da czytac :) Link do oryginalu: http://msdn.microsof...y/3bstk3k5.aspx

Jak to ktoś powiedział: MSDN powie ci co to jest por, marchewka i sól ale nie powie jak ugotować zupę.

2. Co można programować w C++ i jakie są dziedziny ?

Mozna tworzy praktycznie wszystko i nie ma większych ograniczyć od "hello world" po systemy operacyjne. Wszystko sprowadza sie do nakładu pracy jaki będziemy musieli włożyć. Jeśli zamierzasz pisać cheaty (a twoja obecność na tym forum na to wskazuje) radzę się zainteresować C#. W C++ w sumie zrobisz to samo ale większym nakładem pracy, szczególnie jeśli kładziemy nacisk na web.

3. Czy C ++ posiada pomoc w pisaniu kodu ?

Sam język nic takiego nie posiada. IDE i niektóre edytory zazwyczaj tak tzn. podpowiadaja jakie ta funkcja ma argumenty, ich typ, ilosc itp.

Taka moja subiektywna sugestia:

Droga numer jeden:

C++ - dużo nauki ale jak już opanujesz to podobno jest dobrze (piszę podobno bo mi się na razie opanować nie udało)

Droga numer dwa:

C# - mniej nauki, prościej, szybciej. Minus - tylko pod windowsa.

Droga numer trzy:

Python - chrzanić rodzine C, ortodoksów i te inne dinozaury. Szybka nauka, szybkie efekty, łatwy język. Minusy mało literatury i ta głównie po angielsku. Jak dobrze znasz angielski to jak najbardziej polecam. Zastosowanie - ogrom, cross platform.

To tyle :)

P.S.

Wesołych Świąt wszyskim!

void_bit.jpg

Opublikowano

C++ to język programowania a Dev C++ to tylko środowisko (na dodatek mocno przestarzałe)

void_bit.jpg

Weteran
Opublikowano

Ogółem w c# piszę się łatwiej i przyjemniej. Podobno idealnie nadaję się pisania aplikacji, ale trzeba przyznać, że rzadko kiedy się widzi profesjonalne aplikacje okienkowe napisane w tym języku.

Jeśli chodzi o pisanie cheatów, to c++. Nie wiem co to za pomysł z tym c#.

Czy C ++ posiada pomoc w pisaniu kodu ?

Chodzi mi coś al'a autoit czyli chce wpisać ImageSearch i wystarczy ze wpisze Imag i zaraz wyświetli mi się okienko z dostępnymi funkcjami zaczynającymi się na "imag".

W najnowszym visual'u jest Intellisense(czyli to, czego szukasz), ale nie wiem czy jest on również w wersji express.

Co można programować w C++ i jakie są dziedziny ?

Tak jak w każdym innym natywnym języku - teoretycznie wszystko.

Opublikowano

Czyli jak mam Dev c++ to mam jakąś starszą wersję ?

W czym polecacie mi pogramować chdzi mi głównie o boty i cheaty ;)

Prosił bym o linki do najnowszego C++

2utq9g5.png b6u4qg.png
Weteran
Opublikowano

Dev c++ nie jest przestarzały, tylko po prostu ma mniej funkcji w stosunku do takiego kombajnu jak visual studio.

Jeżeli cenisz minimalizm, to zamiast dev-c++ bardziej polecam code::blocks(który zresztą aż tak bardzo się nie różni się od dev`a).

Code::blocks możesz pobrać stąd http://www.codeblocks.org/downloads/26 (pobierz wersję z MinGw).

Opublikowano

Jeśli przejdę z Dev c++ na CodeBlocks to zmieni się tylko to że na CodeBlocks mam więcej możliwości ?

Czyli początki programowania mogę zacząć na Dev C++ ?

P.S

Dzisiaj ogarnołem

Printf , std::cout(endl i inne) No i zastsowanie using namespace std;

Takie coś jak \n \t

jutro zaczynam lekcję z zmiennymi :) z tego co wiem c++ ma kilka typów zmiennych nie to co autoit :)

Jak na 1 dzień to dobrze ?

2utq9g5.png b6u4qg.png
Opublikowano

Zależy ile przy tym siedziałeś.

Lepiej uczyć się dziennie po jednej lekcji, niż w poniedziałek pięć, wtorek 8, środa nic, czwartek nic, piątek 2, itd.

Moja propozycja - zadawaj sobie zadania, np. z tego co umiesz:

Zrób program wyświetlający czterowersowy wstęp do programu.

Non omnis moriar.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...