Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Jak przetrwać w dzikiej dżungli ?

stokarz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak przetrwać w dzikiej dżungli?

1364643986-U331881.jpg

Obraz ze strony

how2win.pl

1.Wstęp
2.Krótki opis dżungli
3.Co da nam robienie dżungli ?
4.Dżungla defensywna i dżungla ofensywna
5.Przygotowanie
6.Ganki
7.Jungler timer
8.Counter Jungling
9.Moje rady
10.Zakończenie

1. Hej, witajcie w moim poradniku odnośnie dżungli w Legue of Legends. Zrobiłem go ponieważ wielu graczy uważa ją ( dżungle ) za bezsensowną i zbędną. Oczywiście się mylą. Poradnik jest głównie przeznaczony dla początkujących graczy , chociaż myślę , że nawet starzy wyjadacze tacy jak ja znajdą tu pomocne rady. Jest to 10 licząc ze wstępem prostych kroków by stać się dżunglerem :D Zapraszam. Poradnik będzie w miarę moich chęci aktualizowany.

2.Dżungla składa się z małych obozów neutralnych stworów ( minionów ), jest to teren pomiędzy liniami. (Top, Mid, Bot )
Najlepiej zacząć ją robić od 30 lvl gdy mamy już odpowiednie runy oraz masteries ale nawet bez nich , gdy weźmiemy odpowiednią postać bez problemu uda nam się ja oczyścić ze stworów.

3.Co da nam robienie dżungli ?
Zacznijmy od tego że na niższych lvl gra się ustawieniem 2 top, 1 mid, 2 bot . Gdy jedna osoba postanawia grać jako dżungler (osoba robiąca dżungle) gra się w ustawieniu 1 top, 1 mid, 2 bot. Czyli od razu osoba grająca w górnej alei otrzymuje więcej expa z dobitych minionów oraz więcej złota. Grając w dżungli zdobywamy złoto (za które potem możemy kupić odpowiednie rzeczy w sklepie) doświadczenie oraz mamy możliwość pomocy naszym kolegom na innych alejach poprzez ganki które omówię w dalszych punktach.Prawidłowe wykorzystanie totemów wizji (wardów) w dżungli da nam kontrole nad mapą a zarazem ruchami przeciwnika.

4.Podzielmy sobie dżungle na dwie taktyki:

- Dżungla defensywna
- Dżungla ofensywna
Dżungla defensywna skupia się na farmieniu neutralnych potworów (zabijaniu ich) w swojej części dżungli, dzięki czemu zdobędziemy dużą ilość złota oraz przyzwoity lvl.
Dżungla ofensywna jest trochę trudniejsza i ryzykowniejsza. Polega ona na counter junglingu oraz częstych gankach.
Zyskujesz na niej bardzo dużo jednocześnie odcinając przeciwnika od zasobów złota oraz expa, jednak gdy coś ci nie wyjdzie stracisz bardzo dużo.

W dzisiejszej mecie (stylu gry) bardziej opłacalna jest dżungla defensywna z dużą ilościa ganków na linię.

5.Ważne jest prawidłowe przygotowanie się. Nie warto iść do dżungli postacią taką jak np. Ryze bo po prostu nie jest to opłacalne.
Wymienię wam jedne z najlepszych i najczęściej używanych postaci w dżungli, a są to :

- Hecarim

- Jarvan 4

- Vi

- Xin Zhao

- Volibear

- Nasus

- Lee sin (chociaż ten po ostatni nerfach, dosyć żadziej spotykany)

- Elise

- Amumu

- Kayle

Nadal bardzo silny dżunglerzy niestety juz nie tak dobrzy w sezonie 3 to mi. :

- Maokai

- Mundo

- Skarner

- Nocturn

- Olaf

- Cho gath

- Shen

- Rammus

Są to aktualnie najlepsze i najbardziej efektywne postacie którymi warto grać w dżungli.
Masteries oraz runy:

W ostatnim czasie używa sie bardzo wielu kombinacji run oraz masteries na dane postacie. Ciężko okreslić właściwe runy czy masterki odpowiednie do każdej sytuacji. Dlatego wtawie link do strony z kompozycjami run i masteries oraz buildów używają profesjonaliści:

http://www.probuilds.net/

No ale w np. runy na postac skupiającą się na obrażeniach fizycznych wyglądały by mniej więcej tak:

czerwone : atak fizyczny
żółte : pancerz
niebieskie : mr per lvl lub zwykłe mr (mr - magic resist)
duże : obrona albo atak

Podstawowymi czarami które należy wciąć udając się w dżungle są 1356693320-U331881.pngoraz 1356693485-U331881.png

6.W skrócie jest to atak na przeciwnika na lini 3 vs 2, 2 vs 1 albo przy pomocy osoby grającej na midzie gank na bota 4 vs 2.
Przedstawię wam to na przykładzie dolnej alei.
Wchodzimy w górne krzaki, albo dolne (wtedy jest to lane gank), oczywiście nie zauważeni. Czekamy na odpowiedni moment i razem z kolegami z lini atakujemy.
Oczywiście jest bardzo łatwy sposób jak się przed takimi atakami ochronić. Wystarczy umieścić w tych krzakach totem wizji, wtedy zobaczymy przeciwnego dżunglera wcześniej i będziemy mogli się wycofać.

7.Tutaj macie obrazek który zapozna was z dokładnym czasem respienia się stworów. (co ile się pojawiają od momentu zabicia)
1356370190-U331881.jpg

http://ertu.de/jungle/

Bardzo przydatna strona, dodana przez użytkownika MistrzMaster.

A oto kiedy pojawiają się za 1 razem :

Blue buff : 1.55
Red buff : 1.55
Wilki : 1.40
Wiedźmy : 1.40
Smok : 2.30
Baron : 15.00

8. Counter Jungling to nic innego jak zabijanie potworów w dżungli przeciwnika oraz zostawianie po 1 potworku by reszta się nie pojawiła. Pozbawi to przeciwnika cennego złota oraz da nam go więcej. Jednakże trzeba to robić rozważnie by przeciwnik nas nie zobaczył inaczej może się to dla nas skończyć śmiercią.

9.Parę porad ode mnie jako doświadczonego gracza i miłośnika dżunglowania.

1. Pamiętaj o kupowaniu wardów i stawianiu ich w dżungli przeciwnika co da nam możliwość zgarnięcia jego buffów.
2. Gankuj rozważnie, nie rób tego na siłę.
3.Warto postawić różowego warda przy baronie i smoku. Ich kontrola szczególnie barona może nam dać większą szanse na zwycięstwo.
4. Użytecznym przedmiotem gdy mamy więcej złota jest oracle (nie pamiętam przetłumaczenia na polski) dzięki niemu będziemy mogli niszczyć wardy przeciwników ustawione w krzakach co da nam sposobność do lepszych ganków - uwaga! Kupujemy go tylko wtedy, gdy mamy duzy nadmiar złota.

5. Staraj zapamiętywać czas respawnu buffów oraz smoka i barona. Możesz np. na chat' cie po zabicu smoka wiedząc że pojawia sie co 6 min napisać (załóżmy że zabiłeś go w 10min) 16;00 Dragon. Pomoże to tobie i twojej drużynie wczesniej ustawić się przy smoku i jak najszybciej go zabrać.

10. No i to tyle przekazałem wam prawie całą moją wiedzę odnośnie dżunglowania, mam nadzieję że wam się przyda bo włożyłem w to dużo pracy, poradnik będzie aktualizowany na bieżąco. Jeżeli ktoś znajdzie jakiś błąd lub ma dobrą sugestie proszę o napisanie o tym w komentarzu. Poradnik w 100% wykonany przeze mnie, zakaz jakiegokolwiek kopiowania bez mojej wyraźnej zgody.

Moją pracę możecie nagrodzić klikając Like :)

Do modów, jak można prosiłbym o zdjęcie paru%

1366981151-U331881.png
By Vanosz

|Ex Moderator League of Legends | Ex Moderator Duel of Champions | MPC Gold Member |

• Odpowiedzi 75
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Ująłeś chyba wszystko, co potrzebne nowicjuszom.

Jedno ale z runkami. Jeśli robisz jungle zawodowo, to wiesz, że do różnych junglerów sa potrzebne różne runki. Dla takiego przykladowego alistara, który bije z łapy, nie robi sie ad tylko defa, ms, mr i as.

Masz +, pewnie sie przyda newbie.

PitekKC_eune_58_4_logo.png

Opublikowano

gangplank to kupa nie dzungler niedosc ze ledwo co ja czysci to jeszcze strsznie wolno

bez takich linków, ponowne umieszczenie ban 30 dni.

Opublikowano

@2up gp ma heala w sumie wg mnie dość dobrze czyści campy z low Cd na Q oraz trucizną, i jeszcze ad z E, ale jest słaby w late raczej, bez farmy nic nie robi

Opublikowano

No tak ale gp tez zalicza sie do junglerow

Tak jak juz mowilem podalem narazie przykladowe runy bo nie mam za bardzo mozliwosci by wstawic zdjecia

1366981151-U331881.png
By Vanosz

|Ex Moderator League of Legends | Ex Moderator Duel of Champions | MPC Gold Member |

Opublikowano

Myśle, że nowym graczą nic więcej nie potrzeba. Może troche błędów jest ale obecnie jestem na Mozzili a tu mi nie pokazuje błędów a nie jestem jakimś magikiem z polskiego żeby wszystkie wyrazy poprawnie napisać.

1366981151-U331881.png
By Vanosz

Opublikowano

Fiddlesticks, nie Fiddlestick

Shaco, nie Schaco

@up btw

PPM > Sprawdź pisownie i już :)

@topic Jak dla mnie to tylko dla początkujących, bardziej doświadczony gracz ma pojęcie o tym ;)

<>

Opublikowano

Sensus oczywiście że każdy bardziej doświadczony gracz ma o tym pojęcie. Chociaż czasami się nad tym poważnie zastanawiam grając normale na EUNE z kolegami.

Edit.

Poprawiłem chyba wszystkie błędy mam nadzieję że teraz jest lepiej

1366981151-U331881.png
By Vanosz

Opublikowano

Nie rozumiem "Oczywiście można robić dżungle również takimi postaciami jak Diana ale jest to nieopłacalne." czemu niby nieopłacalne ? przecież Diana to bardzo dobry jungler -.-

1390144171-U592769.png

Opublikowano

Nie rozumiem "Oczywiście można robić dżungle również takimi postaciami jak Diana ale jest to nieopłacalne." czemu niby nieopłacalne ? przecież Diana to bardzo dobry jungler -.-

Ale jest dużo lepsza na midzie, to chyba proste

W s3 nie junglowalem nia jeszcze, ale mysle, ze moze miec lekkie problemy

PitekKC_eune_58_4_logo.png

Opublikowano

Jest nieoplacalne poniewaz dlugo ja robi ma ciezka counter jungle oraz kompletnie beznadziejne ganki przed 6lvl

1366981151-U331881.png
By Vanosz

Opublikowano

Alistar może jednak rzadziej ale jednak jak to jest ogarniająca osoba to są bardzo dobre ganki.Tut całkiem dobry.PS. Polecam Vi w jungli ;P

Opublikowano

Alistara napisalem z przyzwyczajenia z sezonu 2 kiedy to byl w top 10junglerow

Dzieki za pozytywne opinie ^^

1366981151-U331881.png
By Vanosz

Opublikowano

Przydałyby się zalecenia do każdej postaci oddzielnie, gdyż np. Shen na Jungli jest łatwy, ale trwa u niego długo.

Poza tym nie ma Dr.Mundo, który jest jednym z najszybszych junglerów i counter-junglerów, jedynie sustain u niego pozostawia wiele do życzenia.

PS: Masz błąd u Alistara, powinno być rzadko, nie "żadko".

Opublikowano

Dobry pomysl moze dodam cos takiego, po prostu napisalem mundo zamiast dr.mundo

1366981151-U331881.png
By Vanosz

Opublikowano

Może nie do każdej postaci, ale może jakieś przykładowe przedmioty dla postaci typu mele-dystans, jak i ad-ap. np. Cho jest AP, a rengar ad. Przykładowe :)

Może nie do każdej postacie, ale chociaż przykłady przedmiotów dla postaci typu Dystans-mele, a AP-AD. np. Cho jest ap, a rengar AD

nie będę wypierdalał z tego forum. Nie przeczytalem tresci tematu, leci raport za flame. Mam też twoje ip, wiec spodziewaj się jutro o 18:00 napadu na chate. Jusz stary nie zyjesz. Radze wyjechac do innego kraju, bo cie znajde.

Opublikowano

Alistar jest żadko pickowany, bo nie ma szałowego dmg, ale jednak potrafi on wygrać gre. Jego ulti zajebiście inicjuje teamfighty, ganki rozpierdzielają (nawet jak sflashuje po użyciu W to masz okazję na zestunowanie)

Jungla szybka z powodu pasywki, Q, oraz heal czyni ją łatwą. ja go doceniam i jak trzeba jungle często pickuje, pozdro:)

Opublikowano

fajny poradnik mam dopiero 20 lvl i pierwsze słyszę że shen może iść do jungli ale jak by tak pomyśleć to dzięki 2 może robić piękne gangi

x

Opublikowano

Hmm.. ciekawy poradnik, ja nie lubię grać jungli ale wszystko jest dobrze wyjaśnione, jedynie mogę się przyczepić że nie dałeś ss'ów masterk i to tyle reszta bardzo ładnie.

459941400613567233746.png
By @Jowe.
Postwriter | Gold Member

Opublikowano

Dodam bo na razie okolicznosci mi na to nie pozwalaja. Kurde nie napisalem nic o smite:P niedlugo mozna sie spodziewac aktualizacji tuta

1366981151-U331881.png
By Vanosz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...