Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Który język do nauki wybrać?

Programowanie  

110 użytkowników zagłosowało

1. 1. Którego j?zyka najlepiej si? nauczy??

• Vb.net
      3
    • C++
      76
    • AutoIt
      17
    • Php
      14

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przyznaj, że w VB jest mniej przykładów i jest bardzo rzadko używany. Wystarczy spojrzeć na jakieś open-sourcowe .NET'owe projekty. Większość to C#.

pewny jesteś że jest więcej?

nie wnioskuj tylko po tym forum, btw. vb ma dłuższą tradycję, i jest można powiedzieć kontynuacją Języka Basic, który był wcześniej nawet od języka C, który pojawił się bodajże w 73 a basic w 64 :)

poniekąd, 20 lat temu, gdy odpaliłeś amigę(tak to dawny tak jakby komputer), był Basic i Amos (projektowano w nim gry ~amos), dopiero w późniejszych amigach był C++ a może nawet pascal czy też logo...

a C# to wynalazek microsoftu z roku 2000, więc o czym my mówimy...

ps. pooglądał byś inne forum przykładowo coderc... i inne :)

..x..

• Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Tak. Jestem pewny, że więcej. VB.NET jest kontynuacją VB, aby ludzie, którzy pisali w VB nie mieli problemów z przeniesieniem się na platformę .NET.

Nie wnioskuję po tym forum, bo tutaj jest więcej VB niż C#.

C# ma bardziej zwięzłą składnię w porównaniu do VB.

W sumie to już od autora będzie zależało co wybierze. Te języki różnią się tylko składnią.

Opublikowano

Tak. Jestem pewny, że więcej. VB.NET jest kontynuacją VB, aby ludzie, którzy pisali w VB nie mieli problemów z przeniesieniem się na platformę .NET.

Nie wnioskuję po tym forum, bo tutaj jest więcej VB niż C#.

C# ma bardziej zwięzłą składnię w porównaniu do VB.

W sumie to już od autora będzie zależało co wybierze. Te języki różnią się tylko składnią.

raczej bym powiedział łatwiej przesiąść się z C++ do c# nic z vb do vb.net

ale co ja tam wiem :)

..x..

Opublikowano

To czego się uczysz to chyba zależy od twojej głowy i na co masz ochotę ;)

... May the odds be ever in your favour ... All you need is love ... Now boy, now you own me ...

Opublikowano

Osobiście polecam c+++ lub php

ale przecież te jeżyki są zupełnie do czego innego

C++ a PHP ...

o czym my mówimy, ale do tego PHP jest przereklamowane, jak ktoś nie wierzy to nie...

C++ jest podobny do C# tylko względem składni. VB do VB.NET zapewne także :P

vb6 był kompilowany do kodu natywnego, maszynowego jak ktoś woli to określenie..

i na pewno było szybsze niż vb.net...

..x..

Opublikowano

ale przecież te jeżyki są zupełnie do czego innego

C++ a PHP ...

o czym my mówimy, ale do tego PHP jest przereklamowane, jak ktoś nie wierzy to nie...

vb6 był kompilowany do kodu natywnego, maszynowego jak ktoś woli to określenie..

Tylko czy zauważysz różnicę przy prostych programach?

Opublikowano

Na komputerach posiadających 128 mb ramu...

@Topic

Zalecam C#, ma genialne IDE, dobrą dokumentację i prostą składnię.

Opublikowano

Ja nie polecam Ci żadnego. Skoro zakładasz tematy w tej sprawie, to lepiej zajmij się nie wiem, grafiką?

Jeżeli tak bardzo się uparłeś przy tym programowaniu, popatrz ten sam przykład np. "Hello world!" w każdym z nich i wybierz ten, który Ci najbardziej odpowiada.

Opublikowano

Tak wgl to dlaczego autor tematu nie użyje forumowego "szukaj"? Co 2-3 dni pojawia się nowy temat dotyczący wyboru języka....

Oni nie ogarniają wyszukiwarki, a to niedobrze, bo sądząc po ich możliwościach - nie ogarną nawet tych języków, no cóz, każdy kiedyś zaczynał.

Ja doradzam c++, Java, HTM,AutoIT

Opublikowano

Chcesz się uczyć programowania to zacznij od C# lub C++.

Jeśli pierwszy raz masz styczność z tym to AutoIT potem C++

No weź się kurwa zamknij. Co z tego, że pierwszy raz ma styczność. Chce się uczyć C to niech się uczy. Dla mnie to głupota uczyć się jakiegoś języka, żeby nauczyć się kolejnego.

"Jeśli pierwszy raz masz styczność z tym to AutoIT potem C++". Bo AutoIT jest tak kurewsko podobny do C++, że już się potem prawie wcale nie będzie musiał go uczyć...

obraz24.png

Opublikowano

Tutaj @upa popieram, bo rzeczywiście wcale nie jest aż tak bardzo łatwiej się uczyć najpier AutoITa a potem C++, bo te języki są i podobne i różne, a potem mamy problemy z naszymi starymi przyzwyczajeniami z AutoITa których nie możemy używać w cpp

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

Na komputerach posiadających 128 mb ramu...

@Topic

Zalecam C#, ma genialne IDE, dobrą dokumentację i prostą składnię.

był szybszy, ram tu nic do tego nie daje.

jak amiga miała 16 kb ramu i procesor 1 mhz to było dobrze, gry na amosie i programy przede wszystkim w Basicu działały dobrze, a chyba teraz wiadomo jak jest z pecetem

np. prosty przykład, karta graficzna w xboxie, gorsza niż w moim starym kompie, bez lagów byś pograł w najnowszego nfs'a, a ja na mojej starej pierwszy shift na minimum się przycinał. i tak dalej.

ps. to samo ide i dokumentacja jest w vb :*

na ale jak ktoś woli, do wyboru do koloru.

Tylko czy zauważysz różnicę przy prostych programach?

zależy jakich.

..x..

Opublikowano

był szybszy, ram tu nic do tego nie daje.

jak amiga miała 16 kb ramu i procesor 1 mhz to było dobrze, gry na amosie i programy przede wszystkim w Basicu działały dobrze, a chyba teraz wiadomo jak jest z pecetem

np. prosty przykład, karta graficzna w xboxie, gorsza niż w moim starym kompie, bez lagów byś pograł w najnowszego nfs'a, a ja na mojej starej pierwszy shift na minimum się przycinał. i tak dalej.

ps. to samo ide i dokumentacja jest w vb :*

na ale jak ktoś woli, do wyboru do koloru.

zależy jakich.

No tak, teraz zalecaj uczenie się przestarzałej technologii jaką jest VB6...

Opublikowano

No tak, teraz zalecaj uczenie się przestarzałej technologii jaką jest VB6...

taka jest prawda, od kilku lat piszę w vb i C# i jestem zadowolony z obu, i tak samo fajnie się piszę...

tylko ja wolę języki po za platformy net:)

osobiście bym polecił asm, ale zaraz ktoś wyleci ze on jest trudny...

..x..

Opublikowano

taka jest prawda, od kilku lat piszę w vb i C# i jestem zadowolony z obu, i tak samo fajnie się piszę...

tylko ja wolę języki po za platformy net:)

osobiście bym polecił asm, ale zaraz ktoś wyleci ze on jest trudny...

Tylko że asm nie nadaje się do pisania programów użytkowych.

Autor chyba nie jest zainteresowany BIOS'owymi wirusami i pisaniem sterowników.

Opublikowano

Tylko że asm nie nadaje się do pisania programów użytkowych.

Autor chyba nie jest zainteresowany BIOS'owymi wirusami i pisaniem sterowników.

w asm nie piszę się sterowników bo się nie opłaca, tak było za czasów dosa, ale jego czasy już się skończyły...

sterowniki pisze się najczęściej w C niektórzy próbują także w C++...

a wirusy jak ty powiedziałeś, "biosowe" nie zawsze piszę się w asm można także w C :)

Asm jest wykorzystywany do wydajnych "zadań", często łączy się w C++, pamiętam jeszcze na vc++, dołączałem plik .asm, ponieważ potrzebowałem jak to powiedzieć, "szybkości"...

tylko nie polecam HLA, ponieważ jest wolniejszy od asembly prawie o 10 razy, i skrypty w asm nie ważą i żadko przekraczają megabajt, po 2 plik napisany w

hla jak zajmuje 1 mb to w zwykłym asm będzie to 0,1 mb ... to jest różnica.

..x..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...