Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Który język do nauki wybrać?

Programowanie  

110 użytkowników zagłosowało

1. 1. Którego j?zyka najlepiej si? nauczy??

• Vb.net
      3
    • C++
      76
    • AutoIt
      17
    • Php
      14

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tylko że asm nie nadaje się do pisania programów użytkowych.

Autor chyba nie jest zainteresowany BIOS'owymi wirusami i pisaniem sterowników.

A jednak czarnobyl powstał i parenaście lat temu budził zgrozę

• Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

w asm nie piszę się sterowników bo się nie opłaca, tak było za czasów dosa, ale jego czasy już się skończyły...

sterowniki pisze się najczęściej w C niektórzy próbują także w C++...

a wirusy jak ty powiedziałeś, "biosowe" nie zawsze piszę się w asm można także w C :)

Asm jest wykorzystywany do wydajnych "zadań", często łączy się w C++, pamiętam jeszcze na vc++, dołączałem plik .asm, ponieważ potrzebowałem jak to powiedzieć, "szybkości"...

tylko nie polecam HLA, ponieważ jest wolniejszy od asembly prawie o 10 razy, i skrypty w asm nie ważą i żadko przekraczają megabajt, po 2 plik napisany w

hla jak zajmuje 1 mb to w zwykłym asm będzie to 0,1 mb ... to jest różnica.

Zazwyczaj to tych celów używa się wstawek asm'a w C.

Opublikowano

Wpierw zaczęłabym uczyć się na Pascal`u, potem przerzuciła się na C++ i Php. Bo te dwa języki są "na topie" ;p

Ale nie zapominałabym o HTMLu i Javie.

Opublikowano

Wpierw zaczęłabym uczyć się na Pascal`u, potem przerzuciła się na C++ i Php. Bo te dwa języki są "na topie" ;p

Ale nie zapominałabym o HTMLu i Javie.

po co się uczyć wielu języków ja nie jest to potrzebne ?

moim zdaniem to głupota, jeżeli potrzebujesz coś napisać w danym języku a w drugim to nie możliwe, to się uczysz, a dla mnie takie gadanie to głupota, moim zdaniem, uczyć się jeżeli drugi języki jest potrzebny, a nie od tak.

a w vb czy w c# napiszesz bardzo dużo, i wcale jak to gadają "vb jest wolny", to idioci, nie ważne w jakim języku piszesz, ważne jak piszesz.

"na topie"

chyba stringi

..x..

Opublikowano

PASCAL NA TOPIE AHAHHAHAHAHAHAHAHA [Hmmm..., a może?...]

Już to chyba pisałem

Zacznyamy od c++/python potem php.

/ GA-970A-UD3 / FX-6300 / Sapphire Xtreme 5830 / OCZ ZS 550W / Brutus M23 /

| MPC Coders Team | MPC Gold Member | C#, C++, PHP, (N)ASM, AutoIT, Python, Java |

Opublikowano

Przeczytaj jeszcze raz post Renissance

Jej chodziło o C++ i PHP.

Tak to jest, gdy ktoś czyta pochopnie, a nie ze zrozumieniem :) Ale czego oczekiwać od teraźniejszych osób, gdzie 2/4 społeczeństwa 'młodzieży' ma problem z czytaniem, a co dopiero ze zrozumieniem tego, co przeczytali ^ ^

PASCAL NA TOPIE AHAHHAHAHAHAHAHAHA [Hmmm..., a może?...]

Już to chyba pisałem

Zacznyamy od c++/python potem php.

Na topie: C++ i PHP, nie Pascal :>

po co się uczyć wielu języków ja nie jest to potrzebne ?

moim zdaniem to głupota, jeżeli potrzebujesz coś napisać w danym języku a w drugim to nie możliwe, to się uczysz, a dla mnie takie gadanie to głupota, moim zdaniem, uczyć się jeżeli drugi języki jest potrzebny, a nie od tak.

a w vb czy w c# napiszesz bardzo dużo, i wcale jak to gadają "vb jest wolny", to idioci, nie ważne w jakim języku piszesz, ważne jak piszesz.

chyba stringi

Bejbe, chodziło mi o to, że jeżeli osoba jest "nowa" w tym dziale (programowanie) to najlepiej zacząć od najprostszych programów, czyli Turbo Pascal. Owszem, można od razu w C++, nie ma problemu. Ja napisałam na swoim doświadczeniu :]

Stringi już nie są na topie, a Ty nie na czasie :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...