Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Supremacy 1914] Wskazówki, tricki, etc.

cxxus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Nie dawno znalazłem fajną gierkę - Supremacy 1914, gra jest oparta na appletach Javy.

Wcielamy się tutaj w rolę przywódcy kraju i okazujemy swoje umiejętności taktyczne podczas I'WŚ.

Jednak, nie jestem tu od tego, aby przedstawiać grę, etc. Tego dowiecie się z oficjalnej strony. Ew. w jakimś innym poradniku.

Dobrze. Jak już założycie konto, etc, zostajecie przydzieleni do gry, na której prawdopodobnie rozgrywka będzie się dopiero rozpoczynać [1 dzień gry], wtedy macie łatwo.

Po przejściu tutoriala, powinniście już mniej więcej ogarniać mechanizm gry. Teraz zacznijmy od podstaw, będę podawał co trzeba zrobić, a następnie opisywał dlaczego.

Obrona

1) W każdej prowincji zbuduj "Biuro rekrutacyjne".

Dlaczego? Biuro rekrutacyjne rekrutuje nowych żołnierzy, dzięki czemu w każdej prowincji generuje nam się armia.

2) Na przynajmniej 3 prowincjach graniczących z innymi państwami powinny znaleźć się koszary.

Koszary zwiększają szybkość generowania żołnierzy, dzięki czemu podczas jakiegokolwiek natarcia ze strony krajów obcych będziemy w stanie przynajmniej opóźnić dojście wojska do stolicy.

3) Warsztat powinien znaleźć się na każdej prowincji na której są koszary, oraz w stolicy.

Warsztat budujemy, a następnie kolejno zwiększamy jego poziomy. Za każdym razem powinny dojść nam nowe pojazdy wojenne.

Przy 7 dniu gry oraz 2 poziomie rozbudowania warsztatu, możemy zbudować nowy budynek który odpowiada za pojazdy ciężkie, np. Czołgi.

4) Na jak największej ilości prowincji granicznych powinny znaleźć się fortece, w stolicy także powinna znaleźć się dobrze rozbudowana forteca.

Forteca opóźnia czas dotarcia wojsk przeciwnika do wojska, przez ten czas przeciwnik się osłabia (spadają mu morale), a wtedy my możemy rozgromić nawet 1,5x większe wojsko.

5) NIGDY! Podczas natarcia nie staramy się ratować jednej prowincji wysyłając CAŁĄ krajową armie do ataku.

Zawsze pozostawiamy dużą ilość żołnierzy w innych prowincjach granicznych, ponieważ kraje mogły zmówić się o pospolitym rozbiorze kraju. Wtedy nie damy rady nawet przez chwile opanować wojsk przeciwnika.

Atak na jedną prowincje

1) Na prowincje staramy się atakować jak najbardziej jest to możliwe z daleka - używając np. armat.

Dzięki czemu prowincje nie mające armat nie będą w pierwszej chwili w stanie nam odpowiedzieć - zyskamy na czasie.

2) NIGDY! Nie wysyłamy całego wojska na jedną prowincje.

Ponieważ wojsko atakujące jedną prowincje po zauważeniu tego, że opuszczasz prowincje całym wojskiem, prawdopodobnie rozdzielą się i uderzą w niestrzeżoną prowincje.

3) Najłatwiej atakować prowincje które znajdują się na wyspach, są oddzielone innym krajem od kraju "rodowitego".

Mamy większe szanse, że podczas natarcia przeciwnik nie wyśle wsparcia.

Przejęcie terytorium całego państwa

1) Najlepiej podbijać kraje w których do stolicy mamy bezpośredni dostęp.

Dzięki temu po podbiciu stolicy, w każdej innej prowincji zaczną spadać morale, dzięki czemu będzie łatwiej podbijać. Przez co mniej stracimy pieniędzy na opłaty wojska.

2) Stolice podbijamy w stylu Ataku na jedną prowincje.

Z tym, że na stolice uderzamy całym wojskiem, zostawiając jedynie kilka żołnierzy na prowincjach granicznych.

3) Po podbiciu stolicy wojska rozdzielamy i atakujemy "płatowo".

Jeżeli w jednej linii w danym państwie są 3 prowincje, to rozdzielamy wojsko na 3 grupy i uderzamy w każdą i schodzimy coraz niżej (wyżej jeżeli atakujemy od dołu).

Doskonały przywódca - czyli jak mieć wielkie państwo.

1) Podbijać kraje zaczynamy od tych najmniejszych które mają małą ilość prowincji - wtedy mają też dużo mniejsze armie od Ciebie.

2) Zawieramy sojusze jedynie z gigantami zagrażającymi nam, resztę państw staramy się podbijać.

3) Podczas prowadzenia wojny, jeżeli wiemy, że przegramy, zaoferujmy "bogate" [np. z ropą, gazem, etc.] prowincje za pokój.

Każda informacja podana tutaj jest przez mnie sprawdzona. Pewnie istnieje jeszcze wiele strategii, jednak ja grając 3-dni w tą grę jeszcze takowych nie odkryłem.

Pozdrawiam.

Potrzebujesz strony internetowej? Pisz śmiało, jestem do waszej dyspozycji. (Jedyna możliwość zapłaty to pieniądze (przelew, SMS, doładowanie), innej nie przyjmuje i nawet nie masz co pisać).

Opublikowano

W dwóch słowach remake plemion :) W czasach 1 wojny światowej :D Poradnik na pewno się przyda, bo jest w nim wszystko opisane, leci like ;D Może zaczne grać na podstawie tego poradnika ;D

Opublikowano

U... Nie. To nie jest remake plemion. ;-)

Uprzedzam też, że polska administracja ma problemy z tłumaczeniem z angielskiego bo firma która robi tą grę nie udostępnia wielkich możliwości i niektórych rzeczy [np. niektórych liczebników] nie mogą poprawić.

Chłopaki, mobilizujemy się, zbieramy 10 osób i robimy nową "grę" [świat]. Co wy na to? Jak ktoś chętny to pisać na PW!

Lista osób:

• cxxus

Potrzebujesz strony internetowej? Pisz śmiało, jestem do waszej dyspozycji. (Jedyna możliwość zapłaty to pieniądze (przelew, SMS, doładowanie), innej nie przyjmuje i nawet nie masz co pisać).

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dobra, trochę ogarnąłem bardziej tą grę - widać czas ;-)

Taki może refresh i pewnie dostane za to pare %%%, ale dla chętnych chcę dopisać pare rzeczy.

Sojusze

1. Ważne jest, aby mieć przy sobie przynajmniej jeden silny sojusz z wymianą map [dlaczego? Czytaj niżej]

2. Róbmy sobie sojusze [wymiany map, nie przemarsz, on nic nie daje ;-)] w okół kraju który zamierzamy podbić, dzięki temu będziemy mniej więcej pojęcie o ilości wojsk, etc.

3. Dla osób które chcą tylko wygrać mapę - staramy się stworzyć jak największe wojsko [można i w trakcie robić tego co ja napiszę dalej], dajemy silny sojusz z krajem który zamierzamy podbić. Następnie prowadzimy z nim konwersacje i po kilku dniach "dostajemy" pomysł, aby podbić jakiś kraj [który nie leży koło nas, a koło niego], prosimy go, aby całą armię przekazał i zaczął podbijać państwo, a my już ze swoim wojskiem idziemy - przechodząc przez jego kraj [JEGO WOJSKO MUSI OPUŚCIĆ JUŻ KRAJ I NAJLEPIEJ PROWADZIĆ ATAK NA JAKĄŚ PROWINCJE!] zatrzymujemy się w stolicy, zmieniamy stan: "Wymiana map", na "Wojna" i podbijamy mu stolicę - ponieważ nie ma tam obrony, a nasze całe wojsko szybko sobie z tym poradzi, następnie podbijamy granice z tym krajem z którym on miał "toczyć wojnę" i zostawiamy w każdej prowincji pare tysięcy wojska, aby nie mógł już wrócić i podbić kraju. Następnie podbijamy resztę prowincji. Ważne jest to, aby samemu upewnić się, że kraje sąsiadujące z nami nas nie podbiją, więc zostawmy sobie pare jednostek na granicach i budujemy na maxa fortece.

Co zrobić gdy nasz kraj upada? Wiele osób po prostu rezygnuje z gry i idzie do kolejnej. Ważne jest to, aby sprawdzić jaką siłę ma CAŁA armia kraju który nas podbija i jaką my mamy.

1. Jeżeli mamy większą siłę to przerzucamy wojsko na prowincje graniczące, aby od razu rozbić dużą ilość wojska przed wejściem jeszcze w głąb naszego kraju.

2. Jeżeli mamy mniejszą siłę, mamy sojusz [WYMIANĘ MAP!] z krajem graniczącym z naszym - całą armią idziemy do stolicy tamtego państwa, czekamy aż podbije nas całkiem, a następnie podbijamy jakiś kraj sterowany przez komputer całą armią, budujemy stolicę, załatwiamy surowce od sojuszników i odbudowujemy swoją potęge ;-)

• 1 rok później...
Opublikowano

3 podpowiedzi dotyczące supremacy 1914 :

1 nie warto wypowiadać wojen z ludzmi z którymi chcemy walczyć, bo to ostrzega wroga

2 na początek powinno znaleźć się pare warsztatów 2 lv bo można zbudować wóz w 1 dzień a nie w 2 jak to ma miejsce w 1 lvl warsztatach

3 skupować całą rope z rynku + surowce których nam brakuje

• 3 miesiące temu...
  • Biter. zmienił(a) tytuł na [Supremacy 1914] Wskazówki, tricki, etc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...