Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Czarny ekran na monitorze po wymianie karty graficznej

arizonnek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam drogich uzytkownikow a wiec mam wielki problemos , wymienilem sobie karte z nvidi na radeona , po czym wlaczylem komputer zaczal 3 razy pikac wylaczylem go , po 5 min znowu wlaczylem i juz nie pikalo ale na monitorze nic sie nie pojawia.. wiec podlaczylem stara karte ktora mialem czyli nvdie wlaczam kompa to samo. czarny ekran , w ogole pc tak dziwnie dziala jak by w ogole bios nie wstawal nie ma tego pikniecia przy starcie kompa jaki byl wczesniej. Co sie moglo stac?

Karta stara geforce 9600 GT

zmienialem na Radka hd 6670

Model plyty glownej GA-G31M-S2L

Zasilacz Mode Com Feel 2 ATX500

Dodam ze wszystkie wiatraki sie kreca , tylko ze diody od hdd stoja w miejscu caly czas..

Sprobowalem wypiac ramy , wlaczylem pc i byly 3 pikniecia takie jak po wlozeniu radka , wlozylem spowrotem ramy ale nic to samo nadal.PRobowalem resetowac bios wyjalem ta bateryjke na 30 sec wlozylem spowrotem nadal to samo komp sie uruchamia i tak chodzi caly czas..

Ta hd 6670 wlozylem tylko do slota i wlaczylem pc , nie podpinalem nigdzie zasilania gdyz nie ma ona wejscia nigdzie a ta moja stara 9600 ma.

Co sie moglo stac? pare osob mowilo ze to zasilacz sie zepsul i musze kupic nowy czy to prawda?

Opublikowano

Zasilacz masz z czarnej listy więc możliwe że to zasilacz ale nie jestem pewny niech ktoś inny się wypowie.

6789550154.png

Opublikowano

Ale nie dzialaja oby dwie juz , w ogole komputer nie bootuje , nie ma tego pikniecia na start tylko sie uruchamia , dysk DVD sie zaladuje i komputer se chodzi i diody HDD sie swieca.. nawet nie pika jak karty graficznej nie ma wlozonej , tylko jak wyjme ramy to pika.

Opublikowano

Zasilanie podpięte do karty (1/2 wtyczki) ?

Kabel od monitora podpięty na pewno do karty a nie do płyty głównej ?

Może karta uwalona ?

Opublikowano

Kabel wszystko jest podpiete karta nie jest uwalona bo podpialem 2 , pisalem ze w ogole komputer dziwnie startuje bez tego pikniecia biosu , gdy naciskam power uruchamia sie , laduje sie stacja dyskow dvd i tyle i chodzi sobie.. wiatraki sie kreca od zasilacza i procka i karty. stara karta tak samo jak podpinam to nic sie nie dzieje.

Opublikowano

Ale czy kabel na pewno do karty podpinasz ? Bo na plycie glownej tez jest wejscie

Może kabel uwalony albo gdzieś nie łączy, rozprostuj go i podłącz do monitora i kompa od nowa

Opublikowano

wiem ze jest wejscie , kabel podpinam do karty nic sie nie ukazuje kabel nie jest uawlony bo tesotwalem na lapku i dziala . Tu jest raczej wina z PC cos sie stalo po tych piknieciach jak wlozylem nowa karte przecczytaj dokladnie moje posty i jeszcze raz zobacz dokladnie co pisalem

Opublikowano

Wkładałeś kartę na włączonym czy wyłączonym kompie ? Być może uwaliłeś płytę/zasilacz skoro 2 karta też nie działa. Albo uwaliłeś dwie karty :D

Opublikowano

wkladalem na wylaczonym , odlaczonym od zasilacza i wszystkiego PC przed tym dotykalem kaloryfera by odladowac ladunki elektryczne , karty nie sa zwalone gdyz PC nie wstaje tak jak powinien nie laduje sie bios nie ma tego pikniecia na poczatku i komputer po prostu dziala bez ladowania czego kolwiek , diody od hdd sie swieca caly czas a nie powinny.. ale jak bym uwalil zasilacz to moze to byc przyczyna ze bios nie startuje / mimo tego ze ten zasilacz sie kreci i teoretycznie dziala

Opublikowano

Stawiam na uwaloną płytę

Ale możemy jeszcze kombinować, zresetuj BIOS (wyciągnij bateryjkę na kilkadziesiąt sekund i wsadź) jak po tym nie zadziała to podłącz do zintegrowanej karty tj. kabel do wejścia na płycie. Jak z integry nie będzie obrazu to znaczy że raczej płyta uwalona.

Opublikowano

Spróbuj jeszcze wyjąć grafikę, potem wyjmujesz bateryjkę, wsadzasz, podpinasz pod integrę i odpal (bez grafiki włożonej)

Jak to nie zadziała to na 100% płyta, bo zasilacz to byś nie odpalił kompa a nic innego nie mogło pójść.

Od czego - nie wiem :P

Opublikowano

sprooboje jutro tak zrobic juz , jesli plyta zwalona to ch..... podwojny wydatek zasilacz i plyta. Jutro wstawie uptade na razie dzieki za pomoc , na dlugo mam wyjac tą bateryjke?

Opublikowano

To może być płyta główna bo ja miałem tak samo kręciły się tylko wiatraki i nic i się okazało że to płyta główna.

6789550154.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...