Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Drop danego przedmiotu .

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam .

Zrobię dzisiaj poradnik jak zrobić drop itemu ze wszystkich mobów .

Dlaczego to robię .. Ehhh ..

Wiele ludzi pyta : A jak ustawić szanse ? Co zrobić aby item rzadziej dropił ? . Jak zmienić drop itemu i jego ilość ?

Jest to proste i dzisiaj wam wszystko pokaże i wytłumaczę . Oczywiście jest to prosty poradnik dlatego jest bardziej dla zielonych .

Dla tych którzy dopiero są początkującymi ..

Więc proszę o wyrozumiałość wobec mnie . Nie robię to dla użytkowników którzy potrafią to robić .

Dobra ale przejdźmy do rzeczy . Posłuży nam do tego quest na drop by jachupl - Trochę w nim zmieniłem usunąłem w nim 2-3 linijki nie lada wyczyn ...

Oto quest :

quest jachu begin
 state start begin
		 when kill begin
				 local random = math.random(1500)
						 if random == 1 then
						 pc.give_item2(50011, 1)
						 chat("Otrzymałes szkatułke blasku księżyca !")
				 end
		 end
 end
end

Jest bardzo prosty i przydatny .

Jak zmienić drop ( szanse ) z moba ?

Sięgamy do linijki :

local random = math.random(1500)

Mamy wpisaną cyfrę 1500 . Dlaczego ? Otóż to jest ilość mobów . Jeżeli zabijemy 1500 mobów dropnie nam dany item w moim przypadku jest to szkatułka blasku księżyca .

Możemy zmienić tą cyfrę na jaką chcemy. PS . Tutaj nie ma szansy tylko ilość co ile mobów ma wypadać szkata .

Jak dodać informację że dany przedmiot nam dropi ?

Sięgamy do linijki :

chat("Otrzymałes szkatułke blasku księżyca !")

To każdy powinien wiedzieć w czacie gry wyskakuje nam informacja że dostaliśmy szkatułkę wprost do ekwipunku . Możemy tą linijkę usunąć ponieważ będzie nam pisało to 2 razy . Dlaczego ?

Bo drop z serwera czyli plik locale_string.txt ma wgraną informacje jeżeli dropnie nam jakiś przedmiot pisze to na czacie gry . Więc możemy to usunąć ale jeżeli nie chcemy to zostawiamy .

Jak zmienić drop itemu i jego ilość ?

Sięgamy do linijki :

pc.give_item2(50011, 1)

Tutaj ta cyfra ( 50011 ) to jest przedmiot który ma dropić . Możemy go zmienić na jaki chcemy ( spis do itemów i przedmiotów : http://www.mpcforum....tkie-po-polsku/ ) .

Obok piszę jeszcze ,1 czyli jaka ilość ma tego przedmiotu dropić . Możemy ją zmienić na np : 2,3,4,5, . Czyli :(Moje id przedmiotu np : 50050, Moja ilość przedmiotu .) Dokładniej : (50050, 5) W tym przypadku dropi nam medal konny a jego ilość to 5 ..

Poradnik zmieniony dla zielonych . Mam nadzieje że się przyda ...

Opublikowano

Ja bym to zmienił na:

game.drop_item_with_ownership(id_itemu)

i zmień na:

when kill with not npc.is_pc()

ePc0b.jpg

mcn_cc.pl - banda złodziei

;)

Piszę questy na zamówienie - Zostanę questerem na serwerze dedykowanym - Na zlecenie napiszę questy - Zakoduję stronę HTML5/CSS3

Opublikowano

Ten quest jest jednak troszke lepszy:

quest szkaty begin
state start begin
when kill with not npc.is_pc() begin
local ile_procent = 50
local s = number(1,100)
if s <= ile_procent then
pc.give_item2(50011) <---- Tu zmień ID na Szkatułkę
end
end

Oraz jest ich multum więc nie dam lajka!

Opublikowano

Można się pobawić . Wiesz wziełem questa od jachu którego miałem na kompie . Nawet nie chce lajków za temat dla zielonych . Chodziło mi o wytłumaczenie . Jest wiele questów takich naprawdę przeróżnych więc można sobie wybrać jaki się chce podkreślam chodziło mi o wytłumaczenie co do czego i o co chodzi .

Opublikowano

Szczerze ?! To tego na forum jest wystarczająco dużo, a jeśli ktoś nie potrafi pisać to albo tego nie robi, albo szuka questera albo w ostateczności pisze na Pisanie/Poprawa Questów.

Piszesz, że to dla wytłumaczenia, ale wydaje mi się, że nawet ZIELONY to potrafi.

2430991019.png
Opublikowano

Dajmy na to jesteś początkujący mpcforum jest ci nie znane . Nie wiesz co to quest i wgl nie wiesz jak sie je pisze na czym polegają . Szukasz questa na drop . Znajdujesz ten temat i trochę już masz jaśniej w bani ; D

Opublikowano

Jeśli się nie znam to po co szukać questa skoro nie wiem co to jest jak to się pisze ?

W tym momencie nie powinienem robić serwa ...

2430991019.png
Opublikowano

Tym oto sposobem dropimy na 99lvlu z dzikich psów. Dziękuję, dobranoc.

Koniec z MPCForum.pl i ogółem z metinem

:D

sunp.png

Sygnatura wykonana przez

Isuribi aka Amelka.

Opublikowano

Tym oto sposobem dropimy na 99lvlu z dzikich psów. Dziękuję, dobranoc.

Można dodać warunek, że jeśli poziom gracza jest większy lub równy x czy mniejszy lub równy x ;)

ePc0b.jpg

;)

Piszę questy na zamówienie - Zostanę questerem na serwerze dedykowanym - Na zlecenie napiszę questy - Zakoduję stronę HTML5/CSS3

Opublikowano

Czy ja powiedziałem że macie tego questa wgrywać na serwer ? . Jest mnóstwo questów takich więc możecie sobie jakiś wybrać .............. Tylko go wytłumaczyłem

Opublikowano

Mamy wpisaną cyfrę 1500 . Dlaczego ? Otóż to jest ilość mobów . Jeżeli zabijemy 1500 mobów dropnie nam dany item w moim przypadku jest to szkatułka blasku księżyca .Możemy zmienić tą cyfrę na jaką chcemy. PS . Tutaj nie ma szansy tylko ilość co ile mobów ma wypadać szkata .

Człowieku, robisz poradnik dla zielonych a sam nim jesteś. math.random losuje nam randomową (losową) liczbę z zakresu 1-podana liczba, czyli jeśli mamy math.random(1500) to losuje liczbę z zakresu 1-1500. Nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Lepszym rozwiązaniem jest:

local n = number(1, 100)
if n < 50 then -- 50 to szansa w %

Jak już ktoś wyżej nadmienił, pc.give_item2 daje nam przedmiot odrazu do ekwipunku, a to chyba nie oto chodzi. Trzeba dodać element rywalizacji, czyli możliwość zebrania komuś, czyli wypadanie na ziemię. Do tego służą 2 funkcje: game.drop_item i game.drop_item_with_ownership

P.S. poprawna forma to nie "pisze" lecz "jest napisane"

Można dodać warunek, że jeśli poziom gracza jest większy lub równy x czy mniejszy lub równy x ;)

Tylko skąd weźmiesz lvl moba (bo porównywanie do ID jest głupie)?

sunp.png

Sygnatura wykonana przez

Isuribi aka Amelka.

Opublikowano

Tylko skąd weźmiesz lvl moba (bo porównywanie do ID jest głupie)?

Mam funkcję npc.get_vid(), nie wiem tylko czy ona zadziała także na moba. Jeśli tak, to po prostu wskazać na moba i porównać levele. Ewentualnie funkcja z zapytaniem ("SELECT level FROM player.mob_proto WHERE vnum='"..npc.get_race().."' LIMIT 1;") Ale to chyba z tym id xD

ePc0b.jpg

;)

Opublikowano

Już to tłumaczyłem pewnej osobie. Zwracanie levelu z bazy danych jest conajmniej głupie. Nie jest to funkcja wbudowana, przy każdorazowym killu otwierasz połączenie między questem a bazą. Następnie zwracasz, zamyka się baza. Wyobraź sobie 500 expiących osób i zapytanie sql, które wykonuje się przy każdym killu. O efektach chyba nie muszę mówić.

Zaraz umieszczę funkcję npc.get_level(), skuteczną i działającą

sunp.png

Sygnatura wykonana przez

Isuribi aka Amelka.

Opublikowano

O ile dobrze wiem, jest wbudowana funkcja npc.get_level(), no ale z chęcią zobaczymy :)

ePc0b.jpg

;)

Opublikowano

Skąd wziąć funkcję?

This difference file is created by The Interactive Disassembler

game2089

0014E762: 89 90

0014E763: C3 90

0014E764: 74 75

0014E765: 07 61

0014E766: 8B 90

0014E767: 50 90

0014E768: 24 90

0014E769: 85 90

0014E76A: D2 90

0014E76B: 74 90

0014E76C: 33 90

0014E7C7: 24 0F

0014E7C8: 04 B6

0014E7C9: E8 80

0014E7CA: 82 0A

0014E7CB: F5 05

0014E7CC: 17 00

00312349: 72 6C

0031234B: 6D 76

0031234C: 61 65

0031234D: 69 6C

0031234E: 6E 00

Dodajemy funkcję do quest_functions.

Prosty przykład zastosowania w queście

quest drop begin

state start begin

when kill begin

local razem = pc.get_level() - npc.get_level()

if razem > 15 then

chat("Za duży poziom, różnica poziomów to "..razem..".")

else

local n = number(1, 100)

if n == 1 then

game.drop_item_with_ownership(ID ITEMU, ilość)

end

end

end

end

end

Możemy również użyć npc.get_race() do określenia z jakich moobów przedmioty mają lecieć, przykład:

when kill with npc.get_race() > 100 and npc.get_race() < 400 begin

local razem = pc.get_level() - npc.get_level()

if razem > 15 then

chat("za duży lvl.")

else

local n = number(1, 300)

if n == 1 then

game.drop_item_with_ownership(id, ilosc)

end

end

end

end

end

Wg. tego co napisałem wyżej dany item z granicą levelową równą 15 poleci z mooba od ID 101 do ID 399.

Opublikowano

Tak jak Ci napisałem wyżej, możesz użyć funkcji npc.get_race(), która określa ID mooba.

Przykładowo:

when kill with npc.get_race() > 100 and npc.get_race() < 400 begin

Tak jak i wyżej drop wtedy będzie z mooba o ID większym niż 100 i mniejszym niż 400.

Jeżeli masz co innego na myśli, napisz.

Opublikowano

when kill begin
local test = query("SELECT level FROM player.mob_proto WHERE vnum='"..npc.get_race().."';")
if pc.get_level()-test[2] <= 10 then

+ query, lecz przy większej ilości osób na serwerze quest pokazuje że jest

24b5car.jpg

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam problem ponieważ chce zrobic zeby dropily szkaty z kazdego moba i np. NIE CHCE ŻEBY koles co ma 100lvl zabije pieska co ma 1lvl i mu szkata dropi tylko chce jakas taka zrobić range np. że z psa dropi od 1lvl do 3

quest dropszkatulek begin
	 state start begin
			 when kill begin
					 local random = math.random(1)
							 if random == 1 then
							 pc.give_item2(50011, 1)
							 chat("Otrzymałeś Szkatułkę Bogini !")
					 end
			 end
	 end
end

// Programista HTML i CSS

xkUrggS.png

Zapraszam do współpracy !

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zmieniasz pc.give_item2 na game.drop_item_with_ownership.

szq9.png

SYGNATURA BY REEV

Jeżeli potrzebujesz questa, zakodowania strony WWW, podpięcie skryptów pod stronę czy jakiejś nowości do clienta, napisz - pomogę w miarę możliwości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...