Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Q] Czy mogę podkręcić mój procek i do ilu Ghz ?

Great White

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

lolo194 - ale on go już ma, po co mu kuffa podawać nowe jak ma dość dobry zasilacz. Zaraz warny za offtopic dostaniecie :P

Jaką masz obudowę ? Jak jakiś piekarnik (tzn. bez miejsca na wentylator z przodu i format mATX) to przydało by się wymienić, albo conajmniej dokupić wentylatory i zamontować gdzie się da. Co do chłodzenia procka wystarczy nawet SilentiumPC Spartan, bo intelowskie to trochę śmieć szczególnie do OC

Opublikowano

@topic

Jak masz ten zasilacz to ok. Uważaj z OC, dawaj o 100MHz i sprawdzaj stabilność na 10-20 minut, jeśli będzie zwiecha podnieść trochę VCore.

@TrueFatih

Trzeba mieć obudowę z dobrą cyrkulacją powietrza, mozna mieć jeden wiatrak albo wgl. ale jeśli nie ma prawie nigdzie dziór na wlot powietrza to dokupienie wiatraków jest zalecane.

PMK3yt4.png

Opublikowano

Z przodu też można zamontować wiatraczek ? Jak tak to dokup i zamontuj z przodu żeby wciągało a z tyłu wyciągało. Czasami dobra wentylacja daje więcej niż cooler.

Opublikowano

Czyli typowy piekarnik tj. nieprzewiewna obudowa nie mająca jakiejkolwiek cyrkulacji. Skombinuj skądś nawet jakieś stare wentylatorki i popodłączaj, daj je tam gdzie te wyloty masz. Chociaż piekarnik to piekarnik, czasem może być kilkanaście a czasem kilkadziesiąt stopni mniej

Na przykładzie Flapa moja HD4870 (grzejący się model ze średnim chłodzeniem) ma w FurMarku 56 stopni na 100% wentyli, a jego 6770 HIS (chlodna karta z dobrym coolerem) ma juz 86 stopni. A wszystko przez budę. Polecałbym CoolerMastera z allegro, po 100 zl ostatnio widze takie z 3 wentylatorami w zestawie.

Czy kupisz cooler czy bude, w przyszlosci sie przyda, jednak ja bralbym bude.

Opublikowano

Co z tego że ma panel, to jest tylko bajer. Buda jest chujowa i albo zmieniasz ją co jest bardziej opłacalne albo dokupujesz cooler (nie każdy pasuje na LGA775 bo jest stare)

Co do OC mogę Ci tylko polecić dodatkowe chłodzenie sekcji zasilania.

Opublikowano

Czyli typowy piekarnik tj. nieprzewiewna obudowa nie mająca jakiejkolwiek cyrkulacji. Skombinuj skądś nawet jakieś stare wentylatorki i popodłączaj, daj je tam gdzie te wyloty masz. Chociaż piekarnik to piekarnik, czasem może być kilkanaście a czasem kilkadziesiąt stopni mniej

Na przykładzie Flapa moja HD4870 (grzałka ze średnim chłodzeniem) ma w FurMarku 56 stopni na 100% wentyli, a jego 6770 HIS (chlodna karta z dobrym coolerem) ma juz 86 stopni. A wszystko przez budę. Polecałbym CoolerMastera z allegro, po 100 zl ostatnio widze takie z 3 wentylatorami w zestawie.

Czy kupisz cooler czy bude, w przyszlosci sie przyda, jednak ja bralbym bude.

Nie 86 tylko 72 :P a normalnej obudowie na testach miała max 62, a ja testowałem w FurMarku tylko 10min więc po 30 do 80 by doszło xD

Więc na moim przykładzie można zobaczyć, że dobra obudowa dużo daje.

BTW

Już nie mam 6770 HIS sprzedałem za 350zł i kupiłem 5870 HIS iCooler V Pewnie się dziwicie, że znów HIS, ale cóż mam sentyment do HIS'ów :D

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Mój i5 2500k nie przekracza 55 stopni w grach ^^. Masz wyloty oraz wentylator więc może być ok. Możesz próbować 3,0GHz z dobrym chłodzeniem.

PMK3yt4.png

Opublikowano

Ma 1 wentylator i to pewnie 80 mm z tyłu :x to jest całe nic, moje 120 mm na 800rpm więcej powietrza wdmuchają niż ten 80 na 5k :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...