Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Serwer na androidzie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znam wiele rzeczy żeby pokazać że się DA , ale tutaj nie widzę sensu. Prędzej komurka by Ci się 'zhajczyła' niż byś zrobił serwer... żeby ci to udowodnić to masz trochę wymagań:

• Min. 400MB ramu (miej na uwadze że sam Android 'zżera' ok. 300 MB)
  • Potrzebujesz zrobić roota (tracisz gwarancje + ryzyko że popsujesz fona)
  • Musisz wgrać rom (kolejne ryzyko że popsujesz fona)
  • Musisz znaleść jakiś 'system z javą , która będzie działać z serwerem' (np. ubuntu)
  • I jedziemy... resztę robisz jak to na linuxie (tak wiem że Android jest linuxem :mellow: )

Podsumowywując:

• Tracisz gwarancję
  • Możesz zepsuć / 'zhaiczyć' / podpalić / itp... telefon
  • Potrzebujesz telefonu z duuużym ramem
  • Potrzebujesz chęci (wiele ich nie ma :D) , czasu i mózgu

Tak więc myślę że wybiłem Ci ten pomysł z głowy.

Jak narazie poczekaj na telefony z chłodzeniem , większym ramem, ubuntu na komórkę to można by popróbować takie 'cuś' zrobić.

Pomogłem? Nie zapomnij dać plusa plus.png i oznaczyć jako najlepsza odpowiedź

Opublikowano

Jak ktoś wcześniej zauważył, android nie jest tylko na smartfonach, jest także na tabletach i może w kilkunastu przypadkach na komputerze. Teraz wystarczy sobie zadać pytanie - po co to robić skoro na zwykłym linuxie jest łatwiej?

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Siemanko sory za odkop ale wlasnie kombinuje z serwem na fonie, serwerek sie ladnie odpala i wogole, procek tez raptem 15%uzycia i ramu spoooro wolnego. Ale mam problem ze nie moge wbic na serwer. Adresy ip sa poprawne a z kompa mi nie laczy, tzn jakby serw byl offline. To samo mam z vnc z poziomu kompa nie moge wejsc na tel a z tel poprzez vnc ladnie mi wczytuje pulpit linuxa i serwer.

Mial ktos z tym problem?

Ps aktualnie testuje na debianie chodz zalecaja ubuntu, z tym ze na ubuntu mi vnc nie dziala a po ssh nie laczy

Opublikowano

Na czystym androidzie nie. Nie ma "Javy działającej z minecraftem" na procesory ARM i androida. Jedynie wirutalizacja lub jakich chroot i debian lub ubu.

Opublikowano

A ja twierdzę, że da się postawić serwer nawet na Nokii 3310.

Kupujesz maszynę z dostawą do domu, stawiasz na telefonie/tablecie/smarttv czy czymś tam.

Masz maszynę.

[ To OffTopic nie jest, nie zostało określone w jakim sensie 'Postawić serwer'. Miałem prawo do tej wypowiedzi, iż jest ona zgodna z regulaminem ]

Opublikowano

Da sie Moge wam nawet screeny z fona zrobic, a jave sie sciaga na linuxa nie na androida, na andku tylko sie emuluje linucha ktory zabiera niecale 40mb ramu tylko niechce mi polaczyc z innego urzadzenia niz fon. Czy to po wifi czy 3g

Nie chodzi mi tez o pocket serwer tylko zwykly ktory ja uruchamiam

PS w zalacznikach macie screeny, Telefon HTC One

post-1095517-0-16578000-1392136037_thumb.png

post-1095517-0-95687000-1392136048_thumb.png

post-1095517-0-66917500-1392136055_thumb.png

Opublikowano

kolega znający się na minecraft, mówił że jest tai program ;]

Może chodzi ci o serwer MCPE

Opublikowano

nie nie, chodzi mi o zwykly serwer, gdyz skonczyla mi sie subskrypcja na mineserv i chce na fonie odpalic na wlasne potrzebny. 

a link kolegi z serwerem MCPE nie dziala

• 1 rok później...
Opublikowano

Znam wiele rzeczy żeby pokazać że się DA , ale tutaj nie widzę sensu. Prędzej komurka by Ci się 'zhajczyła' niż byś zrobił serwer... żeby ci to udowodnić to masz trochę wymagań:

• Min. 400MB ramu (miej na uwadze że sam Android 'zżera' ok. 300 MB)
  • Potrzebujesz zrobić roota (tracisz gwarancje + ryzyko że popsujesz fona)
  • Musisz wgrać rom (kolejne ryzyko że popsujesz fona)
  • Musisz znaleść jakiś 'system z javą , która będzie działać z serwerem' (np. ubuntu)
  • I jedziemy... resztę robisz jak to na linuxie (tak wiem że Android jest linuxem :mellow: )

Podsumowywując:

• Tracisz gwarancję
  • Możesz zepsuć / 'zhaiczyć' / podpalić / itp... telefon
  • Potrzebujesz telefonu z duuużym ramem
  • Potrzebujesz chęci (wiele ich nie ma :D) , czasu i mózgu

Tak więc myślę że wybiłem Ci ten pomysł z głowy.

Jak narazie poczekaj na telefony z chłodzeniem , większym ramem, ubuntu na komórkę to można by popróbować takie 'cuś' zrobić.

Mam oneplus one, mogę sobie zrootować, preinstalować system i nie tracę gwarancji. : )

Ludzie dzielą się na dwa typy, ci co robią backupy i Ci co będą robić. ( Mam gwarancje, to mi dadzą nowy telefon jak ten się spali )

Ja mam 3GB ramu, to o 2GB za dużo.

Wszystko co mi potrzebne mam, więc jeśli chodzi o mnie to jestem ustawiony bo mam odpowiedni telefon za którego dałem rok temu 1350zł na allegro.

na stronie mcstats widziałem ten 0.29% ludzi odpalających serwer na arm, więc się da, java 8 obsługuje : )

Grzałem go do 82C i co, działa dalej : P

Świat Jest Dla Odważnych Inaczej.

Taki serwer na fonie jest wysoce wydajny energetycznie, przeliczyłem sobie że muszę 10razy naładować i rozładować telefon z baterią 3100mah do 0% by na rachunku pojawił się jeden grosz.

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano

Teoretycznie postawienie serwera na androidzie to rzecz jak najbardziej możliwa. Android jest na jądrze linuxa a aplikacje na niego są pisane w Javie. Problemem jest specyfikacja telefonu/tabletu. Ma po prostu za małe parametry aby taki serwer udźwignąć ;)

Nie zajmuje się już minecraft'em i programowaniem pod niego. 

Masz dla mnie coś ciekawego? A może masz pytanie? Pytaj śmiało!

Pomogłem? Daj like'a!

Opublikowano

Oczywiście, że się da. Aczkolwiek w 90% powinien Ci wyskoczyć napis

"Niestety aplikacja Serwer Minecrafta przestała działać."

@AntyBlezur: Android nie wyrobi.

#AntyBlezur

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...