Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[pytanie] RAM

Ed Dog

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

przy kupnie pamięci RAM powinienem się sugerować :

• czy moja płyta główna tyle i tyle obsługuje
  • jakie jest DDR (wejście)

i jeszcze czym ? częstotliwością taktowania tylko, że nie wiem jak sprawdzić jak jest u mnie ... Czy może mnie ktoś nauczyć ... -_-

Ogółem mam jak dla mnie bardzo dobrego kompa tylko ... mam 4 gb ramu i chciałbym do kupić do 16 (render filmów nagrywanie np.: BF'A na max wydajności itp) jak myślicie czy to dobry pomysł ?

Pzdr Ed Dog

TSSS tak jak bym miało znaczenie [Q] czy [Pytanie] ... dobrze, że wgl użyłem tego prefiksu chyba nie ? ..

Proszę moderatora o zmianę prefiksu i Dziękuje :)

Opublikowano

1. Regulamin - wzór

2. Reszta sprzętu.

3. 16GB RAM'u nawet nie wykorzystasz, max 8.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

1. Regulamin - wzór

2. Reszta sprzętu.

3. 16GB RAM'u nawet nie wykorzystasz, max 8.

komputer-_xeqheen.png

Proszę o to mój sprzęt ..

Proszę moderatora o zmianę prefiksu i Dziękuje :)

Opublikowano

Masz ramy DDR3, więc takie też kupuj. najzwyklejsze 1333MHz bo takie masz.

tzn.: wiem jakie mam wejście :P tylko nie wiedziałem jakie taktowanie dziękuje uff ale się naczekałem na tą odp :)

chciałbym się jeszcze tylko spytać czy może ktoś mi wybrać najlepszą kartę graficzną go gierek (jestem wymagającym człowiekiem :( ) pod tą płytę główna .

Opublikowano

Kto do cholery zamknął temat zanim Autor o to prosił?

@Up

Najpierw podaj model zasilacza bez tego ani rusz no i budżet.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Kto do cholery zamknął temat zanim Autor o to prosił?

@Up

Najpierw podaj model zasilacza bez tego ani rusz no i budżet.

spokojnie nie ma co robić zbędnej afery nic się nie stało izy to moja wina bo napisałem, że chce zamknąć, a potem jeszcze szybko zmieniłem więc proszę mnie ochrzanić, a nie moda PRZEPRASZAM

zasilacz : FEEL 1 600ATX tyle pamiętam

do 1200zł

Opublikowano

spokojnie nie ma co robić zbędnej afery nic się nie stało izy to moja wina bo napisałem, że chce zamknąć, a potem jeszcze szybko zmieniłem więc proszę mnie ochrzanić, a nie moda PRZEPRASZAM

zasilacz : FEEL 1 600ATX tyle pamiętam

do 1200zł

A więc PSU do zmiany na:

http://www.ceneo.pl/19610540

Zostanie 1000zł na:

http://www.ceneo.pl/16362208

Ale coś mi się zdaje, że CPU będzie lekko ograniczał lekko, ale będzie.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

nie ogarniam jednej rzeczy dlaczego polecasz mi zasilacze 500 watów jak mam 600 ? czy możesz mi tu z edycją albo na pw wyjaśnić ?

Opublikowano

Bo masz zasilacz z czarnej listy, ma niestabilne napięcia i może łatwo się spalić. Po za tym tak jak @UP, naprawdę ma z 300-400W

Opublikowano

nie ogarniam jednej rzeczy dlaczego polecasz mi zasilacze 500 watów jak mam 600 ? czy możesz mi tu z edycją albo na pw wyjaśnić ?

Bo masz 600W tylko na naklejce... na linii 12A będzie może 400W no i są wahania napięć co jest bardzo nie dobre.

A dodatkowo słabe wykonanie, bo to PSU z czarnej listy.

@Up i Up2

Hahah jakie combo xD

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Pamiątki normalne kup DDR3 1333MHz, 16GB nie wykorzystasz + rendering korzysta najbardziej z procesora. Większe obciążenie procesora = większe użycie RAM, 16GB ma jakiś sens do LGA2011 ;)

Zasilacz zmień na jakiś 450W max 550W bo ten FELL 1 jest słaby jakościowo i na lini będzie miał max 350W i duże wahanie napięć co może spowodować spalenie sprzętu. Żeby był to FELL 3 ale nie jest ;)

Zasilacze :

Aerocool VP-450W - 120 zł

SilientumPC Deus G1 500W/600W (mam 600W, świetny zasilacz bardzo dobrze trzyma napięcia) - 200 zł / 220 zł

OCZ ZS 550W - 230 zł

XFX CORE 550W - 230 zł

I masz 1x4 GB czy 2x2 GB, bo to też jest ważne, bo twoja płyta ma 2 sloty na pamiatki.

PMK3yt4.png

Opublikowano

mam 4 GB ramu i 2 sloty max w płycie mieści się 16 GB ramu (2x8192mb)

procesora nie mam co zmieniać i5 jest bardzo dobry acz kolwiek mógł bym go podkręcić

najbardziej zależy mi na karcie (bez zmiany płyty głównej ) i zasilaczu do 1200,- zł oraz tym RAM'ie czyli razem to będziesz koszt mniej więcej 1400 do 1600 zł jeżeli dobrze liczę ?

Chyba, że ktoś może mi złożyć lepszego kompa do 3200,-zł +/- 200,-zł (gry i nagrywanie filmów oraz renderowanie ) (tak jestem wymagającym człowiekiem :/ )

Opublikowano

jeszcze jak możesz zobacz jaki masz czas odstępu na pamiątce. Podaj dokładny model tego ramu, bo mogą być to CL11, CL10, CL9 itd.

PMK3yt4.png

Opublikowano

jeszcze jak możesz zobacz jaki masz czas odstępu na pamiątce. Podaj dokładny model tego ramu, bo mogą być to CL11, CL10, CL9 itd.

Proszę bardzo

rampng_xeqrhre.png

down@ tyle to i ja sam wiem ..

Opublikowano

@up

Masz dwa sloty po 2GB i masz 2 sloty na płycie więc byś musiał sprzedać to i kupić 2x4GB...

PMK3yt4.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...