Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Gdzie grać? Kim grać?

UMN

Rekomendowane odpowiedzi

Pasjonat
Opublikowano

No to tak.. chcę zagrać sobie w Tibię (tak , śmiejcie się i nazywajcie mnie kolejnym "dzieckiem Tibi").

Tak ogólnie to z nudów , bo nie mam teraz w co grać. Co prawda , wszyscy tą grę "obrażają" ale chcę zobaczyć czy to rzeczywiście jest takie głupie a może i przeciwnie - fajne.

Mam takie dwa pytania:

1. Gdzie grać? (serwery non-pvp , bo jako newbie nie chcę się użerać na pvp , żeby tam było bardzo dużo polaków , zależy mi również na klimacie , jaki tam podobno był czy jest dalej).

2. Kim grać? (z tego co wiem to dopiero po jakimś czasie wybiera się klasę postaci ale wolę już tak spytać kim grać , zazwyczaj gram wojownikami w różnych grach np. Metin2 , szukam postaci , którą się będzie ciekawie grało , a nie tak monotonnie).

Odpowiadajcie z uzasadnieniami , mogę dać nawet po 3-5 lajków , dzięki.

7ba4ef2746a62.png

Opublikowano

1.Na każdym serwerze są polacy nie na każdym jest też za dużo więc polecam ci Refugie.

2.

Rycerz/Knight

Plusy

+dużo hp,

+w walce w zwarciu traci najmniej hp ze wszystkich profesji,

+łatwo się nim gra

+najłatwiej mu sie obyć bez PACCA,

+największe prawdopodobieństwo przeżycia w wypadku kicka lub laga,

+potrafi szybko expic, nawet sam,

+ma czar ofensywny Exori.

Minusy

-na niskich poziomach mało,zarabia

-dużo czasu trzeba poświęcić na trening,

-przed osiągnięciem 4 mlvlu jest praktycznie bezbronny,

-wolno awansuje w poziomach magicznych,

-trudno mu zabijac samemu silne potwory,

-nie boi sie o małe lagi w przeciwieństwie do palka,

-nie może expic na mocniejszych potworach jak demon, BK , Hero (olbrzymie koszty)

-nie może używać SD - 15mlvl do użycia runy, nierealne.

-dodając hp + mp dostawane na każdy poziom, dostaje on najmniej.

Palladyn

Plusy

+ma wystarczająco dużo zarówno hp jak i mp,

+postać walcząca, może też używać magii,

+sam może sobie produkować amunicje,

+może tworzyć runy HMM,

+szybko może zacząć expic na Guardach,

+walczy na dystans,

+może używać czarów takich jak np. Exura Vita.

+może używać SD od 15mlvla,

+dobrze mu sie samemu expi.

Minusy

-byle lag może go zabić,

-kolejne updaty utrudniają grę,

-dużo czasu trzeba poświęcić na trening,

-potrzebuje amunicji,

-musi regenerowac soul pointsy, żeby robić runki.

Mag/Sorcerer

Plusy

+zarabia pieniądze, robiąc runki,

+może summonować potwory,

+szybko może sam zabijać silne potwory,

+na wysokich poziomach expi najszybciej ze wszystkich profesji,

+może zadawać silne obrażenia z czarów,

+może używać czaru Exori Vis.

Minusy

-nie może produkować UH,

-mały udźwig,

-mało hp,

-trudno gra się bez PACCA,

-wolno rosną skille melee,

-SD można produkować dopiero od 45lvla,

-musi regenerować soul pointsy, żeby robić runki.

Druid

Plusy

+może produkować runy UH,

+może summonować potwory,

+na wysokim poziomie expi prawie tak samo szybko jak Sorcerer,

+może używać czaru Exura Sio oraz Exori Vis.

Minusy

-wolno rosną skille melee,

-nie może produkować SD, używając Energy Wave oraz UE,

-najtrudniej mu się gra bez PACCA,

-mało hp i punktów udźwigu,

-musi regenerować soul pointsy, żeby robić runki.

Poradnik skopiowany więc się nie czepiać.

Pasjonat
Opublikowano

@UP Dzięki za "obfity opis postaci".

Jak na razie jeden lajk , później dam jeszcze z 2-3.

7ba4ef2746a62.png

Opublikowano

a) Druidzi

Druidzi używają magii w najczystszy sposób. Jak czarodzieje, są słabo zbudowani, a ich umiejętności bojowe są kiepskie.

Ale, po co Ci broń skoro możesz powalić przeciwnika potężnym magicznym promieniem?

Druidzi mają kilka czarów ofensywnych do dyspozycji, a doświadczony druid z odpowiednim poziomem magicznym może pokonać

równie silnych przeciwników, co każda inna profesja w świecie Tibii.

Będąc jednością z naturą, i wszystkim co żywe, druidzi skupiają się na magii tworzenia i i magii defensywnej.

Druidzi są najlepszymi uzdrowicielami w świecie Tibii, ich umiejętność leczenia innych czyni ich bardzo popularnymi na tle innych powołań.

Tylko oni wiedzą jak stworzyć runiczną wersję czaru "Ultimate Healing", dzięki temu mogą bardzo dużo na tym zarobić.

Doświadczonym driudom nigdy nie brakuje pieniędzy, ponieważ grający innymi powołaniami z przyjemnością wymieniają pieniądze za runy.

Najbardziej na leczniczych runach zależy rycerzom, ponieważ są słabymi magami.

Często między druidami i rycerzami zachodzi swoista symbioza dla wyżej wymienionych korzyści.

Grający innymi klasami doceniają pomoc druidów jako ratujących życie, dlatego druidzi mają lepszy start jeśli chodzi o przyjaciół.

Jeśli preferujujesz potężną, nie ofensywną magie, i jeśli lubisz być członkiem w drużynie i mieć w niej coś do powiedzenia, powinieneś wybrać druida.

Rycerze

Rycerze są najtwardszymi wojownikami w świecie Tibii. Są silni i zwinni, i umieją się posługiwać każdym typem broni do walki w zwarciu ze straszliwym efektem.

Podczas walki zawsze idą na pierwszą linie, mierząc się z najpotężniejszymi przeciwnikami w walce wręcz.

Gdy podróżują z innymi, zwykle to oni zajmują się przeciwnikami, broniąc kompanów.

Poprzez swoją zwinność i wysoką umiejętnością posługiwania się tarczą, rycerze są niemal nie możliwi do pokonania, nawet gdy bitwa jest przegrana,

to właśnie rycerze ostatni polegają.

Jednakże, mimo swojego męstwa w walce mają też wady: Rycerze są stosunkowo słabi w sztuce magii.

Nawet kiedy wiedzą jak rzucić jeden, czy dwa czary, ich magia jest raczej podstawowa.

Właśnie dlatego rycerze polegają na innych, aby leczyli ich nabyte w walce rany, zwykle też sami używają runów zakupionych od druidów.

Pieniądze na runy nie są problemem, ponieważ rycerze łatwo gormadzą dużą ilość złota.

Dzięki swej nadludzkiej sile, mogą nieść dużo przedmiotów i sprzedawać je w mieście, więc rycerz nigdy nie opuszcza podziemi z pustymi rękoma.

Jeśli szukasz łatwego do grania i zdobywania poziomów powołania, wybierz rycerza.

c)Paladyni

Dobrymi w walce w zwarciu są również paladyni. Ich umiejętności w trenowaniu walki w zwarciu stoi na drugim miejscu, po rycerzach.

Umieją też nienajgorzej posługiwać się tarczą, a doświadczeni paladynowie mogą blokować większość przeciwników, nawet jeśli nie są w tym tak dobrzy jak rycerze.

Jednakże, prawdziwą zaletą paladynów jest ich umiejętność walki na dystans. Paladyni są najlepszymi łucznikami jacy tylko istnieją.

Od rzucania prostymi kamieniami, do strzelania z kuszy, paladyni uczą się używać broni dystansowej z zabójczą celnością.

Paladyn trzymający wroga na odległość, łatwo może go pokonać. Ale to nie wszystko.

Są też dobrymi magami, i mają bardzo dużo czarów do swojej dyspozycji.

Jednak ich umiejętności magiczne nie mogą się równać z prawdziwą magią druidów i czarodzieji, paladyni mają jednak dostęp do pewnych czarów,

ponieważ mogą używać prawie każdy run jaki istnieje.

Doświadczony paladyn, strzelający z kuszy i używający runów "Sudden Death" w tym samym czasie, to najstraszniejszy z możliwych widoków!

Jeśli szukasz dobrego wojownika, który umie się również nieźle posługiwać magią, paladyn powinien być twoim wyborem.

d)Czarodzieje

Podobnie jak druidzi, czarodzieje skupiają się na magii. Podobnie do bardziej pokojowych braci, czarodzieje muszą byc cierpliwi jeśli chcą urosnąć w siłe,

ponieważ ich umiejętności walki są bardzo ograniczone, jak druidzi mają słabą budowę.

Jednakże, czarodzieje mają wielki potencjał. W sumie, poprzez ofensywną nature ich zaklęć, czarodzieje są być może najbardziej zabójczymi wśród

wszystkich powołań.

W przeciwieństwie do druidów, którzy skupiają się na magii tworzenia i magii defensywnej, czarodzieje koncentrują się na ciemnej, destrukcyjnej

stronie magii, a ich zaklęcia moga stać się naprawdę dewastujące na wyższych poziomach.

Tylko czarodzieje mogą stworzyć runiczną wersję czaru "Sudden Death", i tylko oni wiedzą jak rzucić apokaliptyczny czar "Ultimate Explosion".

Doświadczony czarodziej może zniszczyć najpotężniejszego wroga mrugnięciem oka, dzięki temu są zawsze mile widziani jako członek drużyny.

Granie czarodziejem jest o wiele trudniejsze niż innymi powołaniami, więc jeśli jesteś nowy w świecie Tibii, powinieneś raczej spróbować się

jako rycerz lub paladyn.

Jednakże, jeśli interesuje cię droga magii, powinieneś zostać czarodziejem.

Tez skopiowałem a co :

Ale na bonusie powiem że warto grać każdą profesją sam wbiłem każdą profesją 100+ bez problemów a było to dawno temu teraz to pewnie 100 lvl każdą profesją w 2 tygodnie i nie trzeba grać wiele godzin

Aziraal321 Tego na niebiesko bez zaznaczania nie idzie przeczytać :D

Opublikowano

Jesli chodzi o serwery to najpierw non-pvp ,dlaczego ? nauczysz sie podstaw ,potem mozesz sie bawic w pvp ,hpvp

Jesli chodzi o klasy to najlepiej knight uniwersalna postac ,co do magicznych jesli nie masz zamiaru kupowac pacc nie bierz ich wcale.

Jesli chcesz mozesz grac na Pacerze ,chcesz napisz pw podam ci nick mozesz sie w grze odezwac.

Odrazu mówie itemów nie daje ,ale pomoc i dobra rade moge ci zawsze dac.

Zle nie bedziesz mial.

Opublikowano

Jesli chodzi o serwery to najpierw non-pvp ,dlaczego ? nauczysz sie podstaw ,potem mozesz sie bawic w pvp ,hpvp

Jesli chodzi o klasy to najlepiej knight uniwersalna postac ,co do magicznych jesli nie masz zamiaru kupowac pacc nie bierz ich wcale.

Jesli chcesz mozesz grac na Pacerze ,chcesz napisz pw podam ci nick mozesz sie w grze odezwac.

Odrazu mówie itemów nie daje ,ale pomoc i dobra rade moge ci zawsze dac.

Zle nie bedziesz mial.

To chyba coś mały lvl posiadasz że zaznaczasz że nie dasz mu itemów nie żebym się czepiał ale mając 150 lvl dać komuś jakieś itemki do 10k za sztukę albo odpalić pare cc to żaden problem.

Co do autora tematu wpierw przejdź rooka ciekawe czy ci nie odechce ci się grać pierwszego dnia :D

Pasjonat
Opublikowano

Zobaczę jeszcze jaką postacią będę grać , waham się między rycerzem , a paladynem... ale raczej będzie to knight'ek :D

Większy problem mam nadal z wyborem serwa.

7ba4ef2746a62.png

Opublikowano

Polecam serwer Secura. Non pvp + 90% społeczności tam to Polacy.

Co do profesji:

Druid/Knight/Sorcerer.

Druid - Robi leczące runy i dużo się leczy z czarów tj. exura itp. Ma dużo many lecz mało życia.

Sorcerer - Dobrze sobie radzi z magią i na 40lvl z pewnego czaru masz cyca na hita. mało hp, dużo many

Knight - ma dużo hp, mało many. Bardzo wytrzymały lecz ku*wica bierze, gdy trezba skilować.

Opublikowano

A może niech idzie na expa/skill/mlvl x2 czyli Aurera i Aurora :P tylko że to pvp i pacca jeszcze trzeba, ale od razu mówie że padniesz tam nie raz i dużo osób gra i są kolejki

Powiem tak

PVP

nie znudzi się tak szybko

system pvp czyli możliwość walki między gildiami jeśli mamy lvl i gildie i czego nigdy nie zaznasz na nPVP

Z pvp zawsze będziesz mógł się przenieść na nPVP

Jeśli ktoś ci wejdzie na expowisko "da się go wygonić"

nPVP

Bezstresowe expienie/questy/skillowanie/botowanie ale jak kto Ci wejdzie na expa to już go nie wygonisz chyba że on nie chce mniejszego expa to może sobie pujdzie ale jak zapuści bota na twoim expie to nawet nie bata trzeba iść w inne miejsce.

Trochę tańsze itemki

Niestety więcej zalet jakoś nie kojarzę chociaż sam grałem na nPVP Co prawda więcej bociłem ale zawsze jakaś frajda z questów była i albo wspólny hunt na czymś ciekawym

Opublikowano

To chyba coś mały lvl posiadasz że zaznaczasz że nie dasz mu itemów nie żebym się czepiał ale mając 150 lvl dać komuś jakieś itemki do 10k za sztukę albo odpalić pare cc to żaden problem.

Co do autora tematu wpierw przejdź rooka ciekawe czy ci nie odechce ci się grać pierwszego dnia :D

Nie chodzi o to ze mnie niestac ,ale jestem zdanai ze niedaje do reki tylko pomagam.

Lepiej jak sam dojdzie do wszystkiego sam.

@up , na non pvp nie da sie nikogo wygonic ?ahahah ty chyba zartujesz fakt ,nie mozna zabic ,ale nadal mozna sie dobrze pobawic:)

Pasjonat
Opublikowano

Można zamknąć. Gram na serwerze Harmonia , nick Ariczok (głupszego wymyślić nie umiałem , bo wszystko zajęte).

Prawdopodobnie jako klasę wybiorę Knight'a. Jak na razie gra się OK , może misje jak na razie nie są ekscytujące ale zgaduję , że później będą lepsze :D

Jak na razie to jestem na etapie tej misji z tymi katapultami , dzięki za odpowiedzi!

7ba4ef2746a62.png

Opublikowano

Nie chodzi o to ze mnie niestac ,ale jestem zdanai ze niedaje do reki tylko pomagam.

Lepiej jak sam dojdzie do wszystkiego sam.

@up , na non pvp nie da sie nikogo wygonic ?ahahah ty chyba zartujesz fakt ,nie mozna zabic ,ale nadal mozna sie dobrze pobawic:)

co scaraba ropniesz na larvach? ;d Są teraz takie miejsca że bota nie da się zabić i ztrapować - a co dopiero normalnego gracza, nawet nie chodzi o to że waypointy dobrze ustawiony tylko oskryptowani są tak nic nie zdziałasz :P

Jeśli polujesz na noobki to poluj jak ci nie szkoda czasu ;D

Opublikowano

co scaraba ropniesz na larvach? ;d Są teraz takie miejsca że bota nie da się zabić i ztrapować - a co dopiero normalnego gracza, nawet nie chodzi o to że waypointy dobrze ustawiony tylko oskryptowani są tak nic nie zdziałasz :P

Jeśli polujesz na noobki to poluj jak ci nie szkoda czasu ;D

Wyglada na to ze nigdy nie biles drakenów ,ghaslty dragow ,bf na inq czy chociazby dt city.

Tam normalny gracz pada po kilku sekundach nieuwagi ,wystarczy ladnei na niego zlurowac.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Wyglada na to ze nigdy nie biles drakenów ,ghaslty dragow ,bf na inq czy chociazby dt city.

Tam normalny gracz pada po kilku sekundach nieuwagi ,wystarczy ladnei na niego zlurowac.

skończyłem gre a raczej po prostu przestałem grac na 140 lvl knightem więć tak, nie biłem tych mobków co wymieniłeś

Zauważ że ja mówiłem o botterach a ty mówisz o ludziach co expią ręcznie bo raczej tylko nieliczni mają możliwość lvl/profesje by móc bocić na takich silnych potworach jak np. te drakeny

Opublikowano

skończyłem gre a raczej po prostu przestałem grac na 140 lvl knightem więć tak, nie biłem tych mobków co wymieniłeś

Zauważ że ja mówiłem o botterach a ty mówisz o ludziach co expią ręcznie bo raczej tylko nieliczni mają możliwość lvl/profesje by móc bocić na takich silnych potworach jak np. te drakeny

nie odkopuj na przyszlosc.

@teraz juz wszedzie sie da bocic

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...