Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zacząć ? Czego się nauczyć ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Wiele zastanawiałem się nad tym czego się nauczyć ... Chodzi tu o to czy zacząć się uczyć jakiegoś języka programowania (C++,Java,C# itd.) czy też języków webowych . Po wielu przeczytanych artykułów, postów , podjąłem decyzję ,że jednak będą to języki webowe . Mam zamiar a przynajmniej jest to moim marzeniem by stworzyć grę via (www). Na początku chciałbym jakieś łatwe ,a później coś podobnego do Margonem itp. I tutaj mam parę pytań do osób które znają się na tym.

1. Jakie języki muszę znać aby pisać gry via (www) ?

2. Ile zajmie mi nauka poszczególnego języka z wymienionych przez was z pytania pierwszego ?

3. Jeżeli możecie to podajcie kompletne poradniki do tych języków ,takie kursy z których będę mógł nauczyć się wszystkiego z danego języka ,a nie tak ,że będę 20 kursów robił i nic nie będę potrafił.

4. Jeżeli ktoś kto zna się może mi pomagać w razie jakichś problemów, jak będę miał jakieś pytania to niech napisze na GG : 45423461 będę naprawdę bardzo wdzięczny ,zresztą sami wiecie jak ciężkie bywają początki, dlatego jak ktoś może niech skontaktuje się ze mną na GG.

Z góry dziękuję, pozdrawiam Th3CR7

Opublikowano

Witam, nie będę Ci tu pisać o językach itp, ale na dobry początek polecam ci obejrzeć filmiki na YT na ten temat. Od podstaw piszą grę, po kolei omawiając to co robią, można się nauczyć, poznać podstawy, a resztę uczyć się na bieżąco. Oto lista polecanych przeze mnie kanałów:

1.

http://www.youtube.com/playlist?list=PL21C1D4D55B4C44BD

2.

http://www.youtube.com/playlist?list=PL08EECEFE6235BC8B

3.

http://www.youtube.com/user/KarerPL?feature=watch

4.

http://www.youtube.com/user/troyanek0?feature=mhum

Osobiście polecam oglądanie w wyżej wymienionej kolejności lecz w niektórych filmikach powtarzają się niektóre rzeczy typu logowanie itp, ale dzięki temu będziesz mógł porównać użyte rozwiązania i więcej się nauczyć, a to jest chyba Twoim celem:]

Pozdrawiam, w razie problemów to zapraszam na PW...

Opublikowano
1. Jakie języki muszę znać aby pisać gry via (www) ? [color=#ff0000]PHP , HTML ,takie bez layoutu[/color] [color=#ff0000]i css[/color]
2. Ile zajmie mi nauka poszczególnego języka z wymienionych przez was z pytania pierwszego ? [color=#ff0000]html - wystarczą divy[/color] [color=#ff0000]reszta to css[/color]
3. Jeżeli możecie to podajcie kompletne poradniki do tych języków ,takie kursy z których będę mógł nauczyć się wszystkiego z danego języka ,a nie tak ,że będę 20 kursów robił i nic nie będę potrafił. [color=#ff0000]Szukasz interesującego Cie zagadnienia na necie ? [/color]
4. Jeżeli ktoś kto zna się może mi pomagać w razie jakichś problemów, jak będę miał jakieś pytania to niech napisze na GG : 45423461 będę naprawdę bardzo wdzięczny ,zresztą sami wiecie jak ciężkie bywają początki, dlatego jak ktoś może niech skontaktuje się ze mną na GG.

Przyjmuje zlecenia dot. web masterki.

while(!$success){
....try();
}

Opublikowano

mysql, php, html, css, javascript - to w sumie takie podstawowe rzeczy i jeszcze jeżeli chcesz sobie grafike na potrzeby strony zrobić to musisz niestety ogarniać ps'a ew. ilustrator do logotypów..

Opublikowano

Dlaczego zawsze jak ktoś pyta jak zacząć to jako podstawe podaje się php? Przecież obecnie jest mnóstwo mozliwości wśród których php wypada słabo m.in.

Python, C#, Java czy Ruby. Po za tym wg mnie programowania powinno sie uczyć na językach silnie typowanych (C#, JAVA, C++, Pascal), aby nauczyc się pilnować typów danych.

Najpierw powinno sie nauczyć programować, a potem wybrać technologie testując co najbardziej nam pasuje. Dlatego pisanie że php to podstawa jest błędne.

Jedynymi plusami php jest ogromna społeczność ( chociaż jak jest jakis nietypowy problem i tak trzeba sie nieźle naszukać) i co za tym idzie sporo gotowych rozwiązan, tani hosting i frameworki Symfony2 i Laravel, dzięki którym da się to php jakos przełknąć.

Opublikowano

Ale zrozum ,że PHP jest najprostrzym językiem programowania jakiego można się tylko nauczyć. Fakt można pisać w C#. Ale po co w C# ? Przecież lepiej od tego pewnie wypadnie Python. Ale po co uczyć się pythona ? Przecież NodeJS wypadnie 6 razy lepiej Od Pythona + Apache.

Opublikowano

nie zgodze się, większość jeżyków C podobnych podstawy ma takie same: sa typy danych, sa zmienne, funkcje itd. praktycznie różnią się tylko składnią, a nauka na języku silnie typowanym

pozostawi dobre nawyki, praca trwa wbrew pozorom krócej gdyz nie robisz głupich błedów gdyż pilnuje cie IDE i kompilator.

Co do Twojego porównania to ustawiłbym to całkowicie odwrotnie NodeJS jest dobre do konkretnych rozwiazan głównie jako serwer socketów gdyz tam liczy sie prędkość, ale jeśli tworzymy jakas aplikacje internetowa to pisani w nodeJS to masochizm. Aktualnie zacząłem pisać w pythonie język jest ciekawy, ale brakuje mi w nim paru rzeczy z C#, a najbardziej brakuje LINQ ( kto raz posmakuje LINQ temu będzie zawsze go brakować w innych językach, tak więc gorąco polecam :) ) i silnego typowania.

Ogólnie rzecz biorąc php jest strasznie prymitywny, nowe wersje przynoszą kilka nowości, ale nadal pisanie w php to żadna przyjemność.

Opublikowano

A ja powiem jedną rzecz:

Klienta gówno obchodzi jak są napisane Twoje skrypty - mają działać ,ale też nie apokaliptycznie wolno ;_;

Przyjmuje zlecenia dot. web masterki.

while(!$success){
....try();
}

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...