Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Inne] Tablice w questach - czyli czym to się je

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To teraz fajnie by było zrobić temat służący do największego skrócenia jakiegoś wrzuconego do tematu questa :) Takie a'la zawody

Opublikowano

To teraz fajnie by było zrobić temat służący do największego skrócenia jakiegoś wrzuconego do tematu questa :) Takie a'la zawody

No no, ciekawy pomysł szczerze mówiąc... Tylko wtedy wszystkie posty musiałyby być ukryte albo wiadomości musiałyby być wysyłane na PW do autora tematu bo po co ma ktoś podglądać jak idą działania.

@top

function getn(list)
   local i = 0
   table.foreachi(list, function(a, i = i+1 end)
   return i
end

Co sądzisz o tym?

umarł

Opublikowano

Tut do dupy, nie polecam.

(Tak dla odmiany, co by nie było że zawsze spamie w twoich tematach to samo)

Dobra, żartowałem, niestety jak zawsze, zajebista robota :(

Gz moddera i postwritera

sygnatura2.png

Opublikowano

ktoś pytał o funkcję, która wraca do poprzedniego okienka. To bodajże return -1

Tablice, tak, tablice. Ileż to nocy było spędzonych na rozgryzieniu tego przy kubku kawy i paczce czerwonych Classiców. A tu proszę :)

Gratulacje Moddera, jedna z niewielu osób z tego działu zasługująca na tę plakietkę przy nicku :) Pozdrówki

57199140501148694665.png

Opublikowano

ktoś pytał o funkcję, która wraca do poprzedniego okienka. To bodajże return -1

Tablice, tak, tablice. Ileż to nocy było spędzonych na rozgryzieniu tego przy kubku kawy i paczce czerwonych Classiców. A tu proszę :)

Gratulacje Moddera, jedna z niewielu osób z tego działu zasługująca na tę plakietkę przy nicku :) Pozdrówki

Żeby wrócić do poprzedniego okienka to trzeba raczej zastosować pętlę. Możesz zaglądnąć do mojego tematu z totolotkiem, tam mam takie coś zastosowane.

P.S. Dzięki za te komplementy xD

Koniec z MPCForum.pl i ogółem z metinem

:D

sunp.png

Sygnatura wykonana przez

Isuribi aka Amelka.

Opublikowano

Mam jeszcze pytanko, jeśli chciałbym do selecta dodać tablice zamiast pisać np:

local s = select("Broń 1","Broń 2")

to mógłbym

local weapon =

{

{299, 1},

{279, 1}

}

local s = table.insert(weapon)

Tak to działa?

ePc0b.jpg

mcn_cc.pl - banda złodziei

;)

Piszę questy na zamówienie - Zostanę questerem na serwerze dedykowanym - Na zlecenie napiszę questy - Zakoduję stronę HTML5/CSS3

Opublikowano

local weapon = {
   {299, 1},
   {279, 1}
}
local a = select(weapon[1][1], weapon[2][1], "Anuluj")

Ja bym to tak zrobił

Koniec z MPCForum.pl i ogółem z metinem

:D

sunp.png

Sygnatura wykonana przez

Isuribi aka Amelka.

Opublikowano

Mam nadzieję, że Sunushi dopisze coś o funkcjach tabel(insert,remove) itd. Tutorial z potencjałem, warto rozwijać :)

W zasadzie powinien się pojawić pełny tutorial o questach metinowskich. Chętnie bym się go podjął, tyle, że na tyle się na tym nie znam.

ePc0b.jpg

mcn_cc.pl - banda złodziei

;)

Piszę questy na zamówienie - Zostanę questerem na serwerze dedykowanym - Na zlecenie napiszę questy - Zakoduję stronę HTML5/CSS3

Opublikowano

@UP

lua.org, metin ma po prostu trochę zmienioną implementację lua, pod względem składni praktycznie się nie różnią, dodane zostało tylko trochę przystosowań do metina.

Opublikowano
Optymalizacja questów (zamiana kilku if na tablicę

tylko żeby jakiś zgrywus nie pomyślał że za ify można stosować tablice, bo one do czegoś innego zostały stworzone^^

..x..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...